sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Ylellistä silkkiä

Minulla ei ole ollut koskaan yhtään silkkistä vaatetta (jollei lasketa silkkibambuisia kerrastoja),
ja se onkin jäänyt vähän kaihertamaan kun monet kehuvat varsinkin ohuiden silkkipaitojen mukavuutta. Siitä huolimatta ei ole sellaista koskaan eksynyt mun vaatekaappiin.
Olin jo jonkun kerran hypistellyt Jätti-Rätissä tätä tummapohjaista ohutta silkkiä, mutta aina sekin jäi hyllyyn kun jäin pohtimaan miten hankalaa sitä onkaan ommella.

Jätti-Rätissä on aina muutaman kerran vuodessa -20% päivät, jolloin vielä jo muutoinkin edullisista hinnoista saa tuntuvan alennuksen ja viime kevään alennuspäiviltä sitten vihdoin nappasin metrin pätkän silkkiä matkaani. Lähtöhinta oli joko 9€ tai 12€ metriltä.

Niin, ja sitten se silkki hautautui kangaskaappiin kun en edelleenkään uskaltanut lähteä siitä mitään tekemään. Nyt kuitenkin olen alkukevään aikana haaveillut paidasta jossa takahelma on pidempi kuin etuhelma ja kävin jo jossain kaupassakin sovittamassa sellaista, kunnes muistin että minullahan olisi kaapissa kangastakin tähän tarkoitukseen.

Nappasin käteen jonkun topin kaavan, minkä olen joskus jostain Suuresta Käsityölehdestä piirtänyt (ja unohtanut kirjoittaa kaavaan mikä lehti oli kyseessä).
Muutoksia tein kyllä sen verran paljon, että mallista ei enää näkisi mikä kaava oli kyseessä. Kaavaa on levennetty ja hieman kellotettu, helmaa pidennetty sekä edestä että takaa ja kauluskin muutettu vesiputoukseksi. Toisin sanoen ainoa mitä jäi alkuperäisestä kaavasta, on takakappaleen pääntie.


Ja tosiaan, se silkin ompeleminen oli kyllä juurikin niin haastavaa kuin olin ajatellutkin. Kangas oli sen verran ohutta, että se meinasi mennä neulan mukana puolakoteloon ja tätä paitaa ommellessa en edes vielä hoksannut sitä kikkaa, että sinne kankaan alle kannattaa laittaa jotain tukea. 
Ompelin paidan kokonaan ompelukoneella ja sivusaumat ompelin pussiin, sekin tapa jota käytin ensimmäistä kertaa, mutta täytyy todeta että on varsin näppärä tapa ommella sauma nätisti.


Ihan näin pelkkänä paitana ei ehkä käyttökelpoinen, mutta jonkun takin kanssa oikeinkin hyvä. 
Ja materiaalina silkki on kyllä kehujensa arvoinen, tuntuu hyvältä ihoa vasten, ei hiosta vaan tuntuu lämpimässä viileältä ja kylmässä lämpimältä.


Kaava: SK:n topin pohjalta piirretty, reilusti muokattu
Kangas: Silkkiä Jätti-Rätistä


-Minna-

7 kommenttia:

 1. Silkkinen ihana materiaali, mutta ohuena kankeana haastavaa ommella. Kaunis toppi ja kyllä se minusta kelpaa kesällä ulkoilemaan ilman takkiakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Automaattikorjaus iski taas ensimmäiseen sanaan 😊. Tokikin silkki on ihana materiaali.

   Poista
  2. Kiitos paljon, kenties "joutuu" kesällä pitämäänkin ilman takkia jos kovin kuuma ;-).

   Poista
 2. Kaunis toppi! Minulla on ollut pari ohutta silkkipaitaa ja ne ovat todella ihania päällä. Tarkoitus olisi nyt keväällä ommella uusi(a), kun appiukko toi joulua ennen silkkejä tuliaisena matkoilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Voi miten kuulostaa ihanalta nuo ulkomaan silkit ja niistä ommeltavat paidat!

   Poista
 3. Kaunis paita! Olen samaa mieltä Pikkupippurin kanssa tämä kelpaa hyvin käyttöön ilman takkiakin :)

  VastaaPoista