lauantai 5. maaliskuuta 2016

Minimiehen autoreppu

Meillä kuopus on edelleen kotihoidossa, mutta tarvitsee reppua viikottain. Kerran viikossa käydään jumpassa, joka on pojan suosikki, puiston kanssa tekee eväsretkiä ja moniin muihin tilanteisiin olisi oma reppu paikallaan. On meillä useampi pieni reppu jo isosiskojen kerhoajalta, mutta tuolle autofanille oli suorastaan pakko ommella oma autoreppu <3

Alunperin suunnittelin tekeväni repun Marimekon Bo boo -kankaasta, mutta sitä ei ollut saatavana oikeanlaisena ja autot olisivat olleet liian suuria pieneen reppuun. Koska minulla on käytössä Silhouetten leikkuri, päätin leikata auton kuvat sillä tuota Marimekon kangasta mukaillen. Kuvat ostin Silhouette Storesta. Silityskalvot ovat taas MDP Suppliesilta tilattu. Niiden leikkaaminen ja kiinni silittäminen oli aika näpertelyä… ;) Haastetta tuotti myös se, että kuvat piti leikata ja silittää kiinni kankaaseen ennen ompelua. Olisi ollut helpompi sovittaa kuvat oikeankokoisiksi valmiiseen reppuun, mutta jälkikäteen niitä ei olisi saanut prässättyä kunnolla kiinni.

Kankaan olen ostanut jo kuopusta odottaessa hoitolaukkua varten, mutta loppuraskaudessa kävi istuminen ompelukoneen ääressä mahdottomaksi ja kangas jäi käyttämättä. Nyt oli ihana ottaa kangas esiin ja tehdä siitä sittenkin jotain kuopusta varten <3 Kankaassa on teflonkäsittely pinnassa, joten se hylkii aika hyvin likaa ja vettä. Lapset ovat vaan tainneet pyörittää tuon jo parin päivän aikana jossain pölykasassa, koska kankaan pinta oli kuvia ottaessa todella pölyinen. Pahoittelut siitä.Repussa on vaaleansininen vuori. En tehnyt siihen enää taskuja, koska niille ei ole käyttöä ja edessä oleva tasku riittää. Vetoketju on musta ja siinä on kaksi vedintä, jotka liikkuvat toisistaan poispäin eli repun saa helposti avattua. Löysin vetoketjun tuollaisena paikallisesta kangaskaupasta ja sitä oli saatavana vain 55cm pituisena. Korotin pohjapalaa hieman alkuperäisestä suunnitelmasta, jotta sain vetoketjun sovitettua reppuun.

Kooltaan tämä Kånken minin kokoinen reppu on mitä mainioin taaperolle ja pikkuihmisille. Sinne mahtuu hyvin tavaraa sisään, mutta ei ole lapselle liian suuri ja on helppo pitää selässä. Mitat tekstissä alempana, jossa on myös palojen koot yms.
Kaava ja ohje: diy reppu (linkki)
Kangas: musta teflonpäälysteinen markiisi, TyygiLyylit
Vuorikangas ja silitettävä kovikehuopa: Jätti-Rätti
Nauha ja reppusoljet: Antassu
Kahvojen nauha ja vetoketjut: Jätti-Rätti
Neppari: mintun värinen Prymin neppari, Kankaamo
Autojen kuvat: Silhouette Store
Silityskalvot: Hot flex, MDP Supplies
Takaata reppu on musta ja hihnat sekä reppusoljet vaaleansiniset. Meinasin pistää samaa vaaleansinistä nauhaa myös olkahihnoihin, mutta siitä olisi tullut liian levoton. Repussa on sekä etu- että takakappaleissa kovikehuopaa silitettynä kiinni ja samaa on pehmusteena myös olkahihnojen sisällä. Repusta tuli todellakin jämäkkä ja samalla miellyttävä kantaa selässä.Sankojen kiinnityspalaan olin laittamassa mustan anorakkinepparin, samanlaisen kuin omassa repussanikin on. Sitä ottaessa laatikosta huomasin korkkaamattoman pakkauksen Kamin minttuja neppareita. Mitä täydellisin neppari tähän reppuun!
Kånken-tyyppisen repun ompeluun on ohje meidän blogissa (linkki). Nyt tein repusta suurinpiirtein Kånken Minin kokoisen, joka on juuri passeli kerhorepuksi. Repun mitat ovat 20x28x12cm (leveys x korkeus x syvyys) eli tilavuus 6,7 L. Alla mitat, joita käytin tähän reppuun (palat siis sisältävät saumavarat):

Etu- ja takakappaleet, päällinen ja vuori 30x22cm
Sivukappaleet (leveämpi ja kapeampi), päällinen 14x52cm ja 6x52cm
Sivukappaleet (leveämpi ja kapeampi), vuori 8x52cm ja 6x52cm
Pohja, päällinen ja vuori 48x14cm
Taskukappaleet 19x17cm ja 19x9cm
Olkahihnat (2kpl) 28x10cm
Nauhat kahvoihin 42cm ja 28cm
Vetoketju kahdella vetimellä 55cm

Olisin tosiaan laittanut tähän hieman pidemmän vetoketjun, jos tuota ei olisi löynyt paikallisesta kangaskaupasta valmiiksi oikeanlaisena eli kahdella eri suuntaan liikkuvalla vetimellä. Sitä oli myytävänä ainoastaan 55cm pituisena, jonka laskin riittävän jos nostan sivuilla pohjakappaletta hieman. Jos siis sinulle tulee reppuun tuosta minun käyttämästä vetoketjusta pidempi tai lyhyempi, muokkaa sivukappaleita ja pohjaa saman verran. Eli jos vetoketju on esimerkiksi 60cm eli siis 5cm pidempi kuin minun käyttämäni, ovat kaikki neljä sivukappaletta 57cm pituisia (yllä olevaan mittaan 52cm tulee lisää 5cm eli uusi pituus on siis 57cm, leveydet ovat päällikankaalla 14cm ja 6cm, vuorikankaalla 6cm ja 8cm) ja pohjakappale vastaavasti 5cm lyhyempi eli 43x14cm.


Ja täytyyhän uuteen autoreppuun olla myös siihen sopiva juomapullo. Tietenkin! :D Pitkään olen hakenut pienelle sopivaa juomapulloa määrätyillä spekseillä (saisi itse avattua ja suljettua, helppo pestä ja ei saa missään nimessä vuotaa), joka oli osoittautua lähes mahdottomaksi tehtäväksi. Isosiskoille juomapulloja ostaessa löysin saman valmistajan juomapullon, joita muullakin perheellä on. Tämä juomapullo täytti kaikki kriteerit. Ja mikä parasta; se oli mahdollista saada myös ilman kuvia. Leikkasin tarra-arkeista Silhouetten leikkurilla kolme samaa autojen kuvaa juomapulloon, mitä repussakin on. Lisäksi siihen tuli minimiehen nimi. Aivan kuin se menisi sekaisin kerhossa tai retkellä ;)

Minimies on odottanut tämän repun valmistumista kuin kuuta nousevaa. Aina välillä kysynyt, että "äiti om-pe ep-pu?" Jo siinä vaiheessa, kun etukappaleeseen ja taskuun oli vasta silitetty auton kuvat kiinni, poika halaili kangastilkkuja ja ilmoitti "oma ep-pu" <3 Voitte siis uskoa sitä onnen määrää, kun poika näki reppunsa valmiina ja sai sen selkäänsä. Sinne on ehditty jo pakata vaikka mitä aarteita ja onpa se päässyt jo käyttöönkin <3
-Jaana-

18 kommenttia:

 1. Hieno autoreppu! Hoitorepputarvetta on selvästi liikkeellä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi ja reppuja on tosiaan taas syntynyt :D

   Poista
 2. Ihana reppu! Mun pitäis tehdä kans tytölle metsäkerhoon vastaava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä koko on tosi hyvä kerhoiluun, suosittelen :) Ja ohjeen linkkihän löytyy tuosta ylempää tekstistä tai blogin oikean reunan ohjelinkkilistasta.

   Poista
 3. Upea! Vieläkään ei minulla ole reppua..olis kyllä kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompele ihmeessä! Ei tähän kauhean kauan mene ja kangasta ei nimeksikään ;)

   Poista
 4. Tämä on kyllä upea! Ei ihme, että minimies tykkää repustaan! Sä voisit alkaa pitää reppukursseja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tietäisit kuinka kauan tappelin pikkutaskun kanssa, et haluaisi tulla mun reppukurssille ;) Mut lopputulos ratkaisee ja periksi ei anneta ;)

   Poista
 5. hei.onko saumavarat mukana mitoissa? kun tilaan kangasta niin kuinka paljon tilaan että riittää? entä onko vuorikangas markiisia vai jotain muuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saumavarat on laskettu mukaan palojen kokoihin. Kankaan menekki riippuu siitäkin onko yksivärinen vai kuosillinen kangas eli voiko paloja leikata molempiin suuntiin. Toisaalta kankaiden täysleveydet vaihtelevat paljon. Piirrä vaikka tarvitsemasi palat paperille vierekkäin niin paljon kuin kankaan leveys on ja saat siitä tarvittavan kangasmenekin. Vuorikankaaksi käy mikä tahansa kangas. Kovin ohut ei välttämättä ole toimivin ja markiisin kanssa tulee kyllä sen verran paksu, että siihen en enää laittaisi tukikangasta kumpaankaan (pääli- eikä vuorikankaaseen).

   Poista
 6. Reppu on kyllä aivan ihana! Meidän pikkumies joutuu tyytymään enemmän äitiä miellyttäviin tähtiin kun sopivaa autokangasta ei onnistuttu tähän hätään löytämään...
  Mutta mistä ihmeestä löytää moisen pienen juomapullon ilman niitä kuvia?? Meillä on kyllä vihoviimeisen kerran saanut vuotaa juomapullon sisältö, viimeksi omaan laukkuuni. Tein kyllä vuorikankaan jostain ulkoilukankaasta tähän uuteen reppuun mutta eipä sekään ihmeisiin kykene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myöskään minä en löytänyt autokangasta, mutta Silhouetten leikkuri pelasti ompelijan pulmasta ;) Hyvän lapselle sopivan juomapullon etsintä oli aika urakka, kuten tekstissä kirjoitinkin. Tuo juomapullo on Camelbak Eddy Kids ja tilasin sen netistä. Voin suositella; on ollut jatkuvassa käytössä ja aivan loistava! Ei vuoda, helppo pestä ja pikkumiehen helppo käyttää. Meillä on jokaisella perheenjäsenellä Camelbakin juomapullot ja ne on todella hyviä :)

   Poista
 7. Hei! Onko olkahihnat siis ne nauhat ( vaaleansiniset tuossa repussa) vai nuo pehmusteosuudet niistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti kysymys koskee noita mittoja. Olkahihnoilla olen tarkoittanut sitä kangasta, mikä menee hihnoihin. Lisäksi tulee pätkät nauhaa säätövaraksi.

   Poista