perjantai 25. maaliskuuta 2016

Kompottia kolmessa muodossa

Kompottia kolmessa muodossa ja ne jotka päätyivät lukemaan tätä postausta ruokavinkkien toivossa, sori, tämä koskee Marimekon Kompotti-kangasta ;)

Loppukesästä Marimekon myymälässä oli ale ja silmiin osui Kompotti-kangas. Olen aikaisemminkin kuolannut tuota kangasta ja nyt kun se oli puoleen hintaan plus kangas poistumassa tuotannosta, oli aivan pakko ostaa sitä. Myyjä visioi ostaessa, että tästä tulee kivoja juttuja keittiöön ja yllättyi/hämmentyi, kun kerroin tekeväni siitä kassin. Olkoonkin kuinka keittiöaiheinen, minun silmissä tämä näytti kassilta ja sellaista myös tarvitsin. Ja tulihan siitä myös yksi asia keittiöönkin (ja toinen kylppäriin… :D ).
Ensimmäinen visio joka Kompotti-kankaasta tuli, oli tosiaan laukku. Olen jo pitkään suunnitellut tämän mallisen laukun tekemistä ja sille on tarvettakin eli kankaan ensimmäinen käyttötarkoitus oli helposti päätetty. Koska kangas oli alennuksesta huolimatta aika kallis, sitä ei enää ole jatkossa saatavilla ja kuosi vaihtelee siinä tosi paljon, leikkasin kaikki palat harkiten ja mallailin niitä pitkään ennenkuin iskin sakset kankaaseen.


Laukku toiselta puolelta...… ja toiselta puolelta.Ompelua harrastavat bongasivat varmasti jo ensimmäisestä kuvasta, että laukku on tehty Hippu-blogin Bägi-kaavalla. Aivan loistava ohje, kiitoksia! Voin siis todellakin suositella tätä ohjetta ja sieltä löytyy myös kaava mittoineen. Tein tämän täsmälleen ohjeessa mainitun kokoisena, sillä siitä tuli samankokoinen kuin Marimekon olkalaukusta, jonka koko on hyväksi havaittu. Ainoa muutos alkuperäiseen ohjeeseen on, että lisäsin sisälle vetoketjullisen taskun.

Vetoketju löytyi omista varastoista. Ajattelin katsoa ne läpi ennenkuin mene ostamaan laukkuun sopivanvärisen vetoketjun. Aivan täydellisen värinen, kaunis harmaa!


Kaava ja ohje: Bägi Hippu-blogista
Kankaat: Kompotti, Marimekko & vuorikangas, Jätti-Rätti
Vetoketju: oma ompelutarvikevarasto
Metalliosat: Panduro Hobby, Tanska


Nyt tulee "sovituskuvat" ilman naamaa, sillä en pystynyt pitämään silmiä auki kirkkaassa säässä ilman aurinkolaseja ja meni ihan mutrusteluksi ja siristelyksi koko naamataulu. Mut laukku tässä pääosassa onkin ;)

Laukussa on sisällä valkoinen vuori ja kolme taskua. Kaksi avotaskua mm. kännykälle ja toisella puolella vetoketjullinen sisätasku. Harmittaa oikein, kun vetoketjutasku onnistui aivan täydellisesti ja siellä se on kassin sisällä piilossa :)
En muista koska viimeksi olisin leikannut kangasta yhtä suurella pieteetillä. Mitannut ja suunnitellut miten saan palat leikattua oikeista kohdista ja samalla vältettyä hukkapalat. Voin käsi sydämellä sanoa, että jokainen yksityiskohta on mietitty ja millintarkasti tehty.Kompotista keittiöön ommeltu osio oli kangaskori. Voi sitä toki käyttää muuallakin. Tein siitä käännettävän eli voi käyttää kumminpäin tahansa. Ilme muuttuu todella paljon riippuen siitä kumminpäin sisustuskorin kääntää.

Malli: oma (eli sopivan kokoisen lautasen kanssa piirretty)
Kankaat: Kompotti, Marimekko & valkoinen haalarikangas, Jätti-Rätti
Olen käyttänyt näihin kaikkiin kolmeen samaa valkoista kangasta vuorikankaana ja tässä toisena kankaana. Se on itse asiassa Jätti-Rätistä ostettua valkoista haalarikangasta. Käytän nykyään haalarikangasta lähes kaikissa laukku-, kassi-, pussukka- ja kangaskoriompeluissa, jos on vain mahdollista. Olen silittänyt näin tukikankaan Kompotin nurjalle puolelle, mutta tuo vuorikangas ei kaipaa mitään vaan on todella tönkköä. Aivan loistavaa tällaisiin ompeluihin, kun sen kanssa laukusta/pussukasta tulee oikein jämäkkä. Suosittelen :) Eikä ole edes kallista varsinkin, jos vertaa esimerkiksi markiisikankaan käyttöön.

Kangaskoria tulee käytettyä lähinnä kattauksessa mm. leivän tarjoiluun ja kukkaruukun suojana. Helppoja ja nopeita tehdä ja monikäyttöisiä. Ja tämän kankaan kuosi on vaan niin kaunis. I like.Viimeinen Kompotin muoto on pussukka. Meikkilaukku tarkemmin sanoen. Kun olin ompelemassa laukkua, äitini totesi puoliksi haaveillen, että onpas kaunis kangas ja siitä olisi kiva saada jotakin. Siitä se ajatus sitten lähti ;) Naisella on aina käyttöä meikkipussukoille (sekä kengille, laukuille, koruille ja huiveille…) eli ompelin siitä sellaisen äidille lahjaksi.Malli: oma
Kankaat: Kompotti, Marimekko & vuorikangas, Jätti-Rätti
Terenauha: Jätti-Rätti
Vetoketju: omista ompelutarvikevarastoista


Vetoketjujen käyttötalkoot jatkuivat taas eli yhtään uutta en suostu ostamaan ennenkuin omista varastoista ei löydy sopivia. Tämäkin ketju oli nippanappa oikeanmittainen ja tuli hyvä mieli, kun taas sai yhden vetoketjun käyttöön ja pois varastoista. Pussukka on samanmallinen kuin tämä aiemmin kuopukselle ommeltu toiletpussukka (linkki), mutta vain hieman suurempikokoinen. Myöskin tähän pussukkaan laitoin sivukappaleiden saumoihin harmaan terenauhan ilmettä tuomaan.Meikkilaukun sisällä on valkoinen vuori ja siinä kahteen osaan jaettu tasku. Toinen puoli on mitoitettu mascaraa varten. Pohdin vetoketjullisen taskunkin tekemistä, mutta omassa meikkipussissani sellaista ei ole enkä ole sellaista kaivannut niin jätin tästäkin pois.

-Jaana-

9 kommenttia:

 1. Upea laukku! Hipun ohje on kyllä mahtava :) Kangas on kyllä kivan näköinen, en ole oikeastaan ennen kiinnittänyt tähän mitään huomiota. Sopii just hyvin laukkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohje on vaikuttanut hyvältä ja nyt kun tuli testattua se itsekin, voin todellakin suositella :D Ja ommella vaikka toisenkin… ;)

   Poista
 2. Aivan ihania nämä kaikki! Pääsiäisenä taas huomattiin, kun järjestimme illalliset, että leiville tarvittaisiin jokin kiva tarjoiluastia. Tuo kankainen olisi kyllä täydellinen, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että sait tosta vinkin leipäkoriksi. Se toimii tosiaan hyvin ja mikä parasta; likaisen pussukan voi käyttää pesukoneen kautta :D Pelkästä leivästä se ei toki likaiseksi mene.

   Poista
 3. Hei! Onko tällä haalarikankaalla jokin "virallinen" nimi? Google ei ole vielä osannut auttaa minua asiassa, niin kysyn sitten sinulta suoraan :) helpottaisi vuorikankaan metsästämistä :) t. Sanna

  VastaaPoista