sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

DIY meikkipussi tai pussukka (versio 2)

Jo aikaa sitten blogissa julkaistiin meikkipussukan / pussukan / penaalin ompeluohje (linkki). Se on alusta saakka ollut todella suosittu ohje. Mutta halusin aikaa sitten tehdä samanmallisen pussukan, kun esimerkiksi Marimekolta itselleni ostama meikkilaukku on. Ei löydy ohjetta. Ei englanniksi eikä varsinkaan suomeksi. Kun ompelimme Minnan kanssa näitä reppuja ja teimme siihen ohjeenkin (linkki) tajusin, että samalla ideallahan tekee tuon pussukan! Heureka! Lisäksi kun vähän aikaa sitten tein kuopukselle oman toiletpussukan, tuli paljon kyselyitä kaavan ja ohjeen perään. Ohje on siis harrastelijan kirjoittama siten, kun itse ne ompelen. Tässä tulee siis kyseisen malliseen pussukkaan oma ohjeensa:






DIY pussukka versio 2

Tarvikkeet:



Aika simppelit tarvikkeet ja ei ohjekaan ole monimutkainen. Pientä näpertämistä tämä vaatii, mutta aika nopeasti valmistuu kuitenkin. Ja jos sinulla on kammo vetoketjujen ompeluun, on tämä hyvä keino myös selättää se asia. Kuten toisessakin pussukan ohjeessa, vetoketjun ompelu on todella helppoa :)


1. Aloitetaan. Ensin leikataan kaikki palat kankaista. Tarvitset samanlaiset palat sekä päälli- että vuorikankaasta; molemmista viisi palaa eli yhteensä siis kymmenen palaa. Mitat määräytyvät luonnollisesti sen mukaan minkäkokoisen pussukan haluat tehdä. Alla minun käyttämät mitat isompaan ja pienempään pussukkaan (leveys x korkeus x syvyys) (sisältävät saumavarat):



Ompelu ei ole välineurheilulaji, mutta kyllä harrastusta auttaa sopivat välineet ja tekevät siitä hauskemman. Vuosikaudet leikkasin suorakulmaisia paloja summa mutikassa ja jos jonkinlaista apuvälinettä hyödyntäen. Kunnes pari vuotta sitten törmäsin pyöröleikkuriin, leikkuualustaan ja viivaimeen ja päätin tilata ne enkä ole hetkeäkään katunut! Esimerkiksi tällaisen pussukan palojen leikkaamisessa nuo ovat mahtavat työvälineet. Saa täsmälleen oikeanmalliset ja –kokoiset palat ja kaikenlisäksi vielä todella vaivattomasti. Helpottaa ompelua todella paljon, kun osat eivät heitä sentin sieltä ja toisen täältä ja lopulta niistä tulee muotopuolipussukka ;)



2. Seuraavaksi silitetään tukikankaat kiinni, jos on tarpeen. Ja melkein suosittelisin käyttämään niitä joka tapauksessa. Tukikankaan avulla pussukasta tulee jämäkämpi, pysyy ryhdissä eikä lysähdä tyhjänä kasaan. Olen jo pidemmän aikaa käyttänyt kaikkiin pussukka- ja laukkuompeluihin vuorikankaana haalarikangasta, joka on todella tönkköä plus edullisempaa esimerkiksi markiisikankaaseen verrattuna. Päälikankaisiin olen silittänyt vielä tukikankaan niin töistä on tullut oikein jämäköitä.

Silitettävän tukikankaan liimapinnan tunnistat siitä, että on kiiltävämpi liiman takia. Tukikankaan ja silitysraudan välissä on hyvä käyttää suojana esimerkiksi leivinpaperia. Oikeaoppisesti tukikangas itse asiassa silitettäisiin niin, että se tulisi alimmaiseksi liimapinta kangasta vasten.

Huom! Silitä tukikangas kiinni ilman höyryä.


3. Vaikka tämä kohta voi tuntua turhalta, on se myöhemmin tarpeen. Merkitse siis kaikkiin paloihin keskikohdat kankaan ylä- ja alareunaan. Näitä merkintöjä tarvitaan kokoamisvaiheessa, kun ommellaan sivukappaleet kiinni. Voit tehdä keskikohtamerkinnät kynällä, leikkaamalla pienen hakin kankaan reunaan jne. Pääasia, että niissä on joku keskikohdan merkki.




4. Sitten päästään ompelemaan. Aloitetaan ensin vetoketjusta. Jos sinulla on sellainen kuosi, jonka ei tarvitse ”jatkua” vetoketjun yli, voit skipata tämän tekstin ja alla olevan kuvan. Jos kuosi täytyy saada oikein päin, laita ensin molemmat vetoketjureunapalat vierekkäin niin kuin haluat niiden tulevan valmiissa pussukassa. Tämä helpottaa hahmottamaan miten päin palat ommellaan ja toivottavasti säästää turhalta purkamiselta. Ommellaan ensin tuo vasemmanpuoleinen kappale kiinni vetoketjuun. Kun seuraavaksi laitetaan kappaleet ja vetoketju päällekkäin, tasaa reunat tuohon vetoketjua vasten olevaan reunaan eli kuvassa olevan kappaleen oikeaan reunaan. Olen tässä laittanut myös vetoketjun vetimen siihen reunaan, johon sen haluan eli katsottaessa pussukkaa ylhäältä päin, on vedin vasemmassa reunassa ja aukeaa oikealle päin.



Ota yksi vetoketjureunan pala pääli- ja vuorikankaasta (jos kuosin tulee "jatkua" vetoketjun yli, kts. edellinen kappale minkä vetoketjureunapalan valitse päälikankaasta). Laita vetoketju niiden väliin niin, että vuorikangas on alimpana oikeapuoli ylöspäin, sen päällä vetoketju oikeapuoli (eli vedin) ylöspäin ja päällimmäisenä päälikankaan nurjapuoli ylöspäin (ja oikea puoli siis vetoketjua vasten). Tasaa kaikkien kolmen reunat tasan (ja jos kuosin tulee jatkua vetoketjun yli, muista edellisen kappaleen lopussa ollut ohje).



Ommellaan kaikki kolme yhteen mahdollisimman läheltä vetoketjua. Jos ompelukoneestasi löytyy kapea vetoketjujalka, on se tässä paikallaan.



Seuraavaksi otetaan jäljelle jääneet vetoketjureunapalat ja laitetaan ne vetoketjun toiseen reunaan vastaavasti kuten toiseen reunaankin laitettiin. Taita alta pois äsken ommellut kappaleet ja tasaa vetoketjun reunaan alimmaiseksi vuorikangas oikea puoli ylöspäin ja vetoketjun päälle päälikangas nurja puoli ylöspäin.




Ompele vastaavasti kuin toinenkin reuna ommeltiin eli mahdollisimman läheltä vetoketjua. Varo ettei äsken ommellut toisen reunan palat tule ompeleen tielle vaan pysyvät syrjässä toiseen suuntaan vedettynä.



5. Vetoketjun viereen ei ole pakko ommella päälitikkauksia, mutta omasta mielestä ne tekevät pussukasta huolitellumman ja myös pitävät käytössä kankaat pois vetoketjun tieltä. Jos ompelet päälitikkaukset niin vedä molempia kankaita sivuun suoraksi ja ompele muutaman millin päästä vetoketjun reunasta.




Nyt vetoketjuosio on valmis eikä tosiaan ollut haasteellinen ommella :D



6. Ommellaan seuraavaksi pohja kiinni äsken tehtyy vetoketjuosioon. Laita ensin kankaat päällekkäin niin, että niiden lyhyet reunat ovat tasan. Alimmaisena on vuorikankaan pohjapala oikea puoli ylöspäin, sen päällä vetoketjuosio niin että sen päälikankaan oikeapuoli sekä vedin ovat ylöpäin ja päälimmäisenä on pohjan päälikangas nurja puoli ylöspäin.




Ompele kaikki äsken päällekkäin laitetut asiat yhteen saumavaran päästä reunasta ja pelkästään vetoketjun matkalta. Katso kuvat alla. Tee tämä ommel kumpaankin vetoketjuosion reunaan.




Jos käyttämäsi vetoketju on ollut selvästi pidempi, mitä vetoketjureunat ovat kannattaa ylimääräiset palat leikata pois. Tässä pussukassa vetoketju oli juuri oikeanmittainen eli 45cm niin en leikannut sitä tässä vaiheessa lyhyemmäksi.



7. Seuraavaksi ommellaan päälikankaat keskenään yhteen ja vuorikankaat samoin. Ommel tulee reunasta vetoketjuun saakka eli siihen saakka, mikä äsken ommeltiin. Kun ompelet päälikankaat kiinni toisiinsa molemmilta vetoketjun puolilta, pidä huoli että taitat vuorikankaan alta pois. Ja vastaavasti vuorikangasta ommellessa, päälikankaat pitää taittaa sivuun. Nämä ompeleet tehdään kumpaankin vetoketjuosion päähän eli yhteensä on kahdeksan ommeltavaa pätkää (kaksi vetoketjun eri puolilla, vuori- ja päälikankaat erikseen ja tämä ommellaan kummassakin päässä). Alemmassa kuvassa on siis ommeltu vuorikankaasta nuo osiot yhteen, jotka on nostettu päälikankaasta irti ja samaten päälikankaat yhteen molemmilta puolilta vetoketjuun saakka.




8. Tämäkään päälitikkaus ei ole pakollinen, mutta tuo taas viimeistellymmän ilmeen pussukkaan. Käännä äsken ommeltu vetoketju-pohja-rinkula niin, että päälikankaan oikea puoli on ylöspäin. Ompele päälitikkaus pohjan puolelle ja taita saumavarat pohjaan päin. Sivuissa tikkaus ommellaan vain päälikankaaseen eli taita taas vuorikankaat pois alta. Vetoketjun kohdalla tämä ei ole mahdollista eli siinä tikkaus tulee myös vuorikankaaseen.





9. Jos laitat terenauhan saumoihin, ommellaan se tässä vaiheessa. Pakollinen se ei ole, mutta tuo pussukkaan särmää ja viimeistellymmän ilmeen. Olen käyttänyt tässä valmista terenauhaa, mutta yhtä hyvin sen voi tehdä itse sopivasta kankaasta ja laittaa sisälle nyöriä.

Ennen ompelua avaa terenauhaa useamman sentin matkalta ja poista avonaisesta osiosta sisällä oleva nyöri.



Terenauha ommellaan kiinni äskeiseen vetoketju-pohja-rinkulaan. Se ommellaan ainoastaan päälikankaan reunaan. Aloitin pohjaan tulevasta kohdasta, jotta aloituskohta näkyy vähemmän valmiissa pussukassa. Terenauhaa ei tarvitse kiinnittää nuppineuloilla eikä leikata valmiiksi vaan ompele se suoraan kerältä. Terenauha ommellaan päälikankaan oikealle puolelle niin, että sen avonainen reuna on kankaan reunan mukaisesti ja nyöri reunasta poispäin. Jätä äsken avattu nauhanosuus ompelematta ja aloita vasta siitä kohdasta, mistä alkaen nauha on umpinainen. Ompele terenauha kiinni mahdollisimman läheltä sen sisällä olevaa nyöriä. Jos ompelukoneesta löytyy kapea vetoketjupaininjalka, on se tässä taas suureksi avuksi.



Kun lähestyt alkukohtaa, leikkaa nauha poikki niin, että se ulottuu koko avoinna olevan terenauhan pituudelle eli menee siis päällekkäin sen verran mitä terenauhaa on avattuna (kts. kuva alla). Alla olevassa kuvassa näkyy, että ommel on alkanut vasta useamman sentin päästä nauhan alkukohdasta eli vasta siitä kohdasta, jossa avonainen osuus loppuu.



Taita terenauhan alusta eli avatusta pätkästä sentin verran nauhaa sisälle. Tee siis alkukohtaan taitos. Laita terenauhan loppu alkukohdan sisälle ja ompele loppunauha kiinni.



Ompele terenauhaa samalla tavalla vetoketju-pohja-rinkulan toiseenkin reunaan.


10. Jos haluat tehdä pussukkaan taskut, on ne hyvä tehdä nyt. Taskut voivat tietenkin olla minkälaiset ja minkäkokoiset tahansa; avonaiset taskut, vetoketjulliset taskut jne. Tein tähän pussukkaan taskun ainoastaan toiseen sivukappaleeseen.

Tämän taskun kangaspalan koko oli 20x15cm. Aluksi silitin sentin käänteet joka reunaan.



Ompelin taskun yläreunaan käänteen (alla olevassa kuvassa jo ommeltu) ja sen jälkeen käänsin sivu- ja alareunat alle. Kiinnitin taskun sivukappaleen keskelle nuppineuloin. Koska käyttämäni vuorikangas on todella jämäkkää, ei tästä kohdasta saanut kaunista kuvaa vaan kangas jäi tuollaisille mutkille.



Ompelin taskun kiinni sivu- ja alareunoista mahdollisimman läheltä kankaan reunaa. Lopuksi ompelin vielä yhden pystytikkauksen taskuun, joka jakaa taskun kahteen osaan. Toinen puoli on mitoitettu mascaralle.




11. Nyt puuttuu enää sivukappaleiden kiinnitys ja pussukka on valmis. Tämä vaihe vaatii hieman näpertelyä ja tarkkuutta, jotta lopputulos on siisti.

Ota toinen päälikankaan sivukappaleista ja kiinnitä se jompaankumpaan vetoketju-pohja-rinkulan päälikankaan reunaan oikeat puolet vastakkain. Tässä kohtaa tarvitaan kappaleisiin etukäteen merkittyjä keskikohtia. Jos kankaassa on kuosi, joka pitää saada oikeinpäin, katso että sivukappaleen yläreuna tulee kiinnitettyä vetoketjuosion keskelle. Kiinnitä ensin nuppineuloilla sivukappaleen keskikohdat vetoketjuosion ja pohjan keskikohtiin. Sen jälkeen kiinnitä nuppineuloilla sivukappaleen ylä- ja alareunan kulmat vetoketju-pohja-rinkulaan ja viimeiseksi sivureunat oikeaan kohtaan niin että kulmat menevät nätisti.





Ompele osat kiinni toisiinsa äskeistä ommelta seuraten eli ompele terenauhan kiinnittäneen ompeleen päältä. Kulmista ei kannata tehdä liian suorakulmaisia vaan ne voi kevyesti kaartaa/pyöristää. Älä siis yritä ommella kulmaan saakka ja kääntää työtä sitten vaan venytä kangasta kulmissa ja ompele kevyt kaari. Kulmaan tehdyt aukileikkaukset auttavat, mutta itse en ole niitä tehnyt.




Muista avata vetoketju, sillä vuorikankaiden kiinnityksen jälkeen pussukka tulee saada käännettyä oikeinpäin eikä se onnistu, jos vetoketju on suljettuna.

Kiinnitä toinen päälikankaan sivukappale samalla tavalla vetoketju-pohja-rinkulan toiseen reunaan. Lopuksi käännä pussukka oikeinpäin ja tutki, että kaikki saumat on varmasti ommeltu siististi ja tarvittaessa ompele sitä tarvitsevat kohdat uudelleen. Käännä pussukka uudestaan nurinpäin.




12. Seuraavaksi kiinnitetään siis vuorikankaan sivukappaleet kiinni äsken ommeltuun juttuun, joka alkaa jo näyttää pussukalta :) Käännä työtä niin, että saat esille vetoketju-pohja-kappaleen vuorikankaan. Kiinnitä vuorikankaan sivukappale siihen samalla tavalla kuin äsken kiinnitettiin päälikangaskin (ensin sivukappaleen keskikohdat kohdakkain vetoketju-pohja-osion keskikohtien kanssa jne). Jos vuorikankaassa on taskuja, niin katso että ne tulevat oikeinpäin eikä tasku aukea valmiissa pussukassa pohjaa kohden. Taskun yläreunan puoleinen reuna kiinnitetään siis vetoketjua lähellä olevaa reunaa vasten. Siitä ei parempaa kuvaa saanut kuin alla oleva eli sanallinen ohje on selvempi.



Ompele vuorikankaan sivukappale kiinni vetoketju-pohja-osioon samalla tavalla kuin päälikankaankin sivukappale ommeltiin. Tee sama asia molemmille vuorikankaan sivukappaleille ja muista jättää kääntöaukko jommankumman sivukappaleen alareunaan. Yleensä jätän kääntöaukon heti ensimmäistä vuorikankaan sivukappaletta ommellessa, mutta usein ompelen ensin taskullisen sivukappaleen kiinni enkä halua laittaa siihen kääntöaukkoa. Pääasia, että kääntöaukko löytyy jommastakummasta sivukappaleesta.

Aloita ompelu sivukappaleen alareunasta muutamaa senttiä ennen kulmaa ja lopeta se pari senttiä alareunan toisen kulman jälkeen. Mitä isompi kääntöaukko on, sitä helpompi pussukka on kohta kääntää ympäri. Varsinkin tässä pussukassa kankaat tukikankaineen tekevät siitä hyvin jämäkän, mikä hankaloittaa kääntämistä.



13. Käännä koko pussukka oikeinpäin kääntöaukon kautta. Tutki kaikki saumat, että ne on varmasti ommeltu siististi ja tarvittaessa tee niihin korjausompelut. Paina nurjalta puolelta kulmia kevyesti, jotta ne asettuvat nätisti.



14. Viimeiseksi ommellaan kääntöaukko kiinni. Vedä vuorikangasta ulos ja litistä kääntöaukon kohdalta kankaat yhteen niin, että sisälle päin taittuu molemmista paloista kangasta saumavarojen verran. Ompele kääntöaukko kiinni mahdollisimman läheltä kankaan reunaa.






Asettele pussukka nätisti ja ihaile lopputulosta! Pussukkasi on valmis, onnea <3





-Jaana-

44 kommenttia:

  1. Onpa kivannäkönen! Pitää ottaa ohje talteen! :) Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos jayja ja ompeluniloa sitten, kun pussukka pääsee työnalle :D

      Poista
  2. Kiitos!! Menee kokeiluun!

    VastaaPoista
  3. Selvä ja havainnollinen ohje, kiitos! Palaan tähän ihan varmasti joku päivä kun aikaa löytyy. Ihan superkivat pussukat molemmat!

    VastaaPoista
  4. Olen ompelemassa tätä pussukkaa, mutta jäin jumiin tuohon terenauhan kohtaan. Pitääkö vuorikangas jättää ompelematta kun ompelee terenauhaa? Kuvista ei aukea ainakaan mulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, terenauha ommellaan ensin kiinni vain päälikankaaseen. Tekstissä on mainittu asia, mutta muutan sen vielä selvemmäksi :D Ompeluiloa!

      Poista
    2. Nyt on uusi kysymys,miten tuo vuorikangas laitetaan että tulee oikein? Kyseessä siis vuoren sivukappale.

      Poista
    3. Avoimiin vetoketjurinkulan vuorikankaan reunoihin oikeat puolet vastakkain. Vähän aikaa voi joutua kääntelemään hässäkkää, että saa oikean reunan esille.

      Poista
  5. Valmiiksi sain jo aamulla, kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että valmistui. Anteeksi etten ole ehtinyt vastata viimeiseen kysymykseen.

      Poista
  6. Kiitos ohjeesta, tätä kivaa mallia taidan kokeilla minäkin:)

    VastaaPoista
  7. Hei! Oikein kivalta ohjeelta näyttää! Aion itsekin tehdä! Mietiskelin vain, että millaista päälikangasta kannattaa käyttää? Kiitos selkeästä ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että olet tekemässä tällä ohjeella pussukkaa. Päälikangas voi olla mitä tahansa. Jos on joustavaa, täytyy nurjalle puolelle silittää joustamaton tukikangas. Jos päälikangas on ohutta puuvillaa tai muuta joustamatonta kangasta, kannattaa valita aika paksu tukikangas, jotta pussukka pysyy ryhdikkäänä eikä läsähdä kasaan. Paksuimmista joustamattomista kankaista olen jättänyt tukikankaan pois, kun se ei ole sitä kaivannut.

      Poista
  8. Hei! Nyt ompelussa olen vaiheessa 12, enkä aivan ymmärrä tätä kohtaa. Miten vuorikangas pitäisi ommella niin, että saumavarat jäävät työn sisään, ja kangas tulee oikein päin? Kiitos, jos saat tämän jotenkin selvennettyä ym!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipäs enää mitään, sainkin jo tehtyä!

      Poista
    2. Hyvä, että asia selvisi ja sait pussukan ommeltua :)

      Poista
    3. Hei! Minä jäin totaalisesti jumiin samaan kohtaan. Olisiko sinulla ollut jotakin neuvoa kun vuori on väärinpäin sisällä. Ompelin vuorinankaat siis samalla tavalla kuin kuosikankaankin joka meni oikein.

      Poista
  9. Hei (taas)! Sain eilen valmiiksi! Kiitos ohjeesta!!!

    http://fanttuumi.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista
  10. Kiitos tästä ohjeesta! Siitä oli paljon apua. Tein miehelle joululahjaksi toilettilaukun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Blogger oli laittanut tämän kommentin roskapostiksi…

      Kiitos kuitenkin kiitoksista ;) ja ihana kuulla, että mies sai ohjeen avulla ommellun toilettilaukun :)

      Poista
  11. Mihins kohtaan kannattaisi laittaa jos tahtois tuohon jonkunlaisen käsilenkin tms. ?
    Aivan ihanan helppo malli kyllä, tällaista olen etsinyt jo pitkään. Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsilenkki olisi varmasti järkevin ommella tuossa kohdassa 6 eli vetoketjuosion ja pohjan väliin.

      Poista
  12. Tämä ohje on ihan huippu! Tein tällä ohjeella ja ajatusta mukaillen monta pussukkaa joululahjoiksi :)

    VastaaPoista
  13. Hei,
    Mistä olet terenauhaa hankkinut. En ole löytänyt mistään.
    Kiitos vastauksesta.

    VastaaPoista
  14. Kiitos hyvästä ja havainnollisesta ohjeesta. Kuvat kertovat paljon. Minulle haastavin kohta oli sivukappaleiden ompelu rinkulaan. Onko vinkkejä miten ei tulisi ryppyjä kulmiin ja kannataako ommella rinkula vai sivukappale päällimmäisenä? Kumpaan leikataan ne hakit? Harjoittelukappale on valmis, nyt vain uutta kangasta etsimään.

    VastaaPoista
  15. Voi kiitos tästä ohjeesta! Vuosikymmeneksi hukattu ompeluinnostus koki paluun tämän myötä! <3 Terenauhaa en löytänyt joten sen verran oikaisin mutta kyllä siitä pussi tuli. Vähän ryppyisempi ja möykkyisempi versio tosin. Kulmien ompelu oli vaikein osuus. Olisiko siihen jotain vinkkejä ettei tulisi ryppyjä? Jenni

    VastaaPoista
  16. Kiitos perusteellisesta ja tarpeellisesta ohjeesta. Löysin eilen ja nyt isompi pussukka tereineen valmis <3

    VastaaPoista
  17. Kiitos hyvästä ohjeesta! Ompelin kameralle suojapussukan vettä hylkivästä ulkoilukankaasta, missä on paksuhko fleese vuori tukikankaalla. Pussukka kulkee kätevästi omissa käsilaukuissa mukana, eikä tarvi ostaa monia erikokoisia ja kalliita kameralaukkuja. Kiitos :) t. Jaana

    VastaaPoista
  18. Vau, googlaamalla löysin tämän ohjeen ja nyt kyllä ompeluinnostus nousi 100 % - kiitos vielä yksityiskohtaisesta ohjeesta! Ei kun kauppaan ostamaan kankaita ����

    VastaaPoista
  19. Millä kangasmateriaalilla ommeltu?

    VastaaPoista
  20. Vetoketjureunoissa ei ole otettu huomioon saumanvaroja, ei natsaa pohjakappaleen kanssa, vetoketju tuo vain 5 mm leveyttä lisää, joten pohjakappale jää leveämmäksi vetoketjukappaleita.

    VastaaPoista
  21. Kiitos hyvästä ja selkeästä kaavasta! Tällä tehty jo 3! Itselläni ainakin kaavat natsas vetoketjun kanssa. En lisännyt sv mihinkään, ohjeessa luki niiden olevan jo valmiiksi.

    VastaaPoista
  22. Hei, kiitos hyvästä ja tosi selkeästä ohjeesta. Täydellinen joululahja pesuaineiden kanssa. Minullakin tuli vetoketjuosasta hieman pohjaosaa kapeampi. Sain sauman kyllä tosi lähelle vetoketjun hammastusta, joten vetoketjusta ei tullut paljoa lisäsenttejä. Ei kyllä haitannut yhtään, kun kavensin vertailun jälkeen pohjasuikaleesta ylimääräisen pois ennen rinkulan ompelua. Lisäsin myös käsikahvan rinkulaan vetuketjuosion ja pohjapalan väliin. Terenauhani oli ikään kuin kudottua, joten en saanut sitä purettua ohjeen mukaisesti. Asettelin sen alkupään ja loppupään limittäin ja nykäisin nyöriä sisältä pois pienen pätkän päällekkäin menevältä osalta. Tuli siisti myös niin.

    VastaaPoista
  23. Tosi selkeä ja havainnollinen ohje, kiitos!

    VastaaPoista
  24. Täytyykin laittaa kokeiluun :) https://www.juuttisakki.fi/c/laukut-ja-kassit/meikkilaukut

    VastaaPoista