lauantai 22. elokuuta 2015

Kånkenin serkku

Ompeluryhmissä on ollut näin koulujen alkaessa oikea reppujen ompelubuumi. Pitihän minunkin ommella oma Kånken-reppuni. Asia on kytenyt mielessä jo viime syksystä saakka, jolloin Cutie-blogin Noora ompeli oman reppunsa ja tyttärellensä myös.

Minun repustani tuli raidallinen, tottakai. Ja merihenkinen, luonnollisesti. Netistä löytyy kaksi suhteellisen samanlaista ohjetta tällaisen repun ompeluun, mutta toinen on ilman vuorta (Petit à petit and family -blogi)  ja toinen erittäin epäselvä sekä huono ohje (Finlaysonin blogi). Näitä kahta ohjetta soveltaen ja ompelujärjestystä pohtien ompelin oman reppuniSuurimman ilon tässä reppuprojektissani sain vetoketjustani! Meillä on Turussa aivan loistava ja äärettömän monipuolinen ompelutarvikekauppa, jossa on mielettömän suuri valikoima vetoketjuja (sekä nappeja, kankaita ja kaikkea tarpeellista tarviketta). Ei varmasti ole vetoketjua eikä nappia, jota sieltä ei löydy! Lisäksi liikkeessä on loistava palvelu. Kyseessä on Va-Rit-niminen liike Yliopistonkadulla. Kun nyt menin käymään ja selitin mihin vetoketjua tarvitsen, keksi myyjä heti miten sellaisen vetoketjun saa toteutettua ja sain aivan loistavaa palvelua. Alkuperäisissä ohjeissa reppuun tulee kaksi lyhyempää vetoketjua, jotka ommellaan keskelle vastakkain. Näissä on se huono puoli, että reppu avautuu ainoastaan keskeltä reunoille päin ja on epäkätevä. Lisäksi kahden vetoketjun ompelu siististi lähekkäin ei ole kauhean helppoa. Niinpä selitin tarvitsevani vetoketjun, jossa olisi kaksi vedintä, jotka liikkuisivat vastakkaisiin suuntiin. Va-Ritin omistaja etsi pitkän 2-lukkoisen takkiketjun, leikkasi vetoketjun toisen pään pois, otti toisen vetimen irti ja pujotti sen uudelleen ketjuun toisinpäin. Ja niin sain reppuuni täydellisen, loistavan vetoketjun! Kyllä tuli hyvä mieli niin repun vetoketjusta kuin palvelustakin!
Pitkä vetoketju on valkoinen ja taskun vetoketju tummansininen, joka ei juurikaan erotu eikä edes näy läpän alta. Ensin mietin toisen taskun ompelu repun sisälle, mutta ehkä sitten seuraavaan reppuun… ;)Harrastin teollisuusvakoilua kerran urheilukaupassa ja katsoin, miten Fjällrävenin Kånken-reppuihin oli ommeltu ne kahvat yhteenkiinnittävät jutskat. Sitä ideaa suoraan kopioiden ompelin samanlaisen myös omaan reppuuni. Kahvat on edestä tikattu kankaaseen kiinni ja muulta osuudelta taitettu kaksinkerroin.

Repussa on tummanharmaasta puuvillakankaasta vuori ja jokaiseen päälliskankaan palaan on silitetty paksu tukikangas. Näiden lisäksi sekä taakse, eteen että pohjaan on silitetty paksu tukihuopa pehmentämään ja pitämään reppua ryhdikkäänä. Miksi silitin tukikankaan myös etukappaleeseen? Ihan siitä syystä, että ompelin vahingossa taakse tarkoitetun kappaleen eteen, kun reppu oli myttynä ja väärinpäin käännettynä. Eipä hätää, ei se siinä haittaa ollenkaan ja silitin uuden kovikehuovan myös takakappaleeseen ;) Pohja, joka nousee jonkin verran myös sivuille ylös, on mustaa tekonahkaa. Suurensin mittoja Finlaysonin ohjeesta sen verran, että mahtuu esim. kansio repun sisälle. Se Finlaysonin ohjeella tuleva reppu on suhteellisen pieni.


Ohje: kahta nettitutoriaalia soveltaen (kts. yllä)
Kangas: canvas, Lontoo ja vuorikangas/puuvilla sekä tekonahka, Jätti-Rätti
Vetoketjut: Va-Rit, Turku (kts. yllä)
Nauha ja reppusoljet: Jätti-Rätti
Neppari: Anorak-neppari 12mm, Prym


-Jaana-

16 kommenttia:

 1. Aivan upea reppu, joka on ihan sinun näköinen! Olet kyllä laukkuvelho!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna :) Tästä tuli tosiaan aivan mun näköinen ;)

   Poista
 2. Todellakin upea laukku! Kyllä olisi minullakin tarvetta koulupäivinä tällaiselle laukulle joka on samalla tyylikäs ja käytännöllinen. Laitan korvan taakse, jos sattuu sopiva kangas tulemaan vastaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo. Toivottavasti joku kangas kertoisi haluavansa repuksi ;)

   Poista
 3. Reppu on aivan upea! Entisen turkulaisen sydäntä myös lämmittää kuulla, että Va-Rit on edelleen pystyssä. On kyllä paras toimialansa kauppa, jossa olen käynyt, ja palvelu on aina ollut huipputasoa. Seuraavalla Turun-reissulla pitääkin taas pistäytyä sinne nappiostoksille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inari :) Juu, Va-Rit on edelleen olemassa ja omistajarouva on sama. Liian harva tuntuu tietävän tämän ompelutarvikkeiden karkkikaupan olemassa olosta :/

   Poista
 4. Todella upea! <3 Mullakin on repunompelukuume nostanut päätään kaikkien reppujen myötä, mutta oli vielä kovempi tarve tehdä takki tytölle niin se on ajanut edelle. Takki valmistui eilen, pitäisköhän sitä nyt sitten siirtyä repun ompeluun.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria :) Usein on fiksumpaa tehdä käsityöt tarvejärjestyksessä eikä hauskuuden mukaan... :) Eli nyt repun kimppuun! Jos kaipaat siihen apua, ohjetta pukkaa lähipäivinä. Pysy taajuudella :D

   Poista
 5. Todella upea reppu!
  Kangas on myös aivan ihana, johon naulitsin silmäni heti itsekin merihenkisenä ihmisenä 😉 Sun täytyy tehdä noista kahdesta ohjeesta yksi ohje tännekin 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meri on aina meri <3 ja kaikki merihenkinen kolahtaa! Ohjetta on kyselty paljon ja lähipäivinä sellaista on luvassa. Pysy siis sinäkin taajuudella ;)

   Poista
 6. Tosi hieno ja ihan sinun näköinen ja tyylinen! Nyt on reppuja tosiaan näkynyt paljon, juuri tuolla Finlaysoninkin ohjeella, mutta isonnettuna, jolla itsekin tein :). Se ohje tosiaan oikoi hieman työjärjestyksessä! Meillä reppu pääsee kunnolla tositoimiin vasta tulevalla viikolla, kun kerhot alkavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista :) Joo, näitä reppuja on tosiaan näkynyt ja alkuperäisellä ohjeella tulee lähinnä kerhorepuksi sopiva ja siihenkin liian pieni ;) Harvoin olen lukenut näin huonoa ohjetta!

   Poista
 7. Upea! En edes käytä reppua ja tämä buumi yrittää kovin iskeä minuunkin :)

  VastaaPoista