sunnuntai 14. syyskuuta 2014

DIY meikkipussi tai penaali

Meikkipussin / penaalin ompeluohjetta on kysytty useasti eikä sellaista oikein löydy suomeksi. Lisäksi sellaisen vuoritetun pussukan ohjetta en ole löytänyt, missä päälikangas on yhdestä kappaleesta eli pohjassa ei ole saumaa, niinpä tein näistä ohjeen. Lisäksi netistä ei tahdo löytyä ohjetta eri kokoisten pussukoiden palojen mittaamiseen, joten kirjoitin siitäkin ohjeeseen. Tämä ei ole mikään oikeaoppinen tapa ommella pussukka vaan ohje siitä, miten itse ne ompelen :)

(Blogissa on julkaistu tämän jälkeen toinenkin, erimallisen pussukan ohje (linkki) )

Vuoritetun meikkipussin / penaalin / pussukan ompeluun on alla kaksi versiota riippuen siitä tekeekö päällisen yhdestä kangaskappaleesta vai kahdesta. Jos kankaassa ei ole sellaista kuosia, joka tulee laittaa oikeinpäin, niin päällisen voi tehdä yhdestä kangaspalasta eikä pohjaan tule silloin ylimääräistä saumaa (versio A, musta-valko-keltainen pussukka). Toisaalta jos kankaassa on sellainen kuosi, että sen voi laittaa vain yhteen suuntaan, on pussukan päällinen ommeltava kahdesta erillisestä palasta (versio B, muffinssikuvioinen pussukka).


DIY meikkipussi tai penaali

Ohjeessa versio A:n päällikangas on yhdestä kappaleesta (ensimmäinen kuva) ja versio B:n päällinen on ommeltu kahdesta kappaleesta, jotta kuviot tulivat molemmille puolille penaalia oikeinpäin (alempi kuva).
Pussukkaan tarvitset...
… kangasta päälliseen ja vuoreen, mittojen lasku alempana tekstissä
… pienet palat kangasta mahdollista taskua ja kahvaa varten
… tukikangasta
… vetoketjun, tämänkin mitta selviää alempana ohjeessa
… ja ompelukoneen sekä silitysraudan

1. Leikkaa ensin kaikki tarvittavat kangaspalat. Versioon A tarvitset yhden isomman päälliskankaan, versioon B kaksi päälliskangaskappaletta. Mieti ensin minkä kokoisen meikkipussin, pussukan tai penaalin haluat tehdä. Alla olevassa kuvassa on laskutapa, jolla saat selville tarvittavien palasten koot. Älä säikähdä kangaspalojen kokojen laskemista; riittää että tiedät minkä kokoisen pussukan haluat ommella ja osaat yhteenlaskun :) (LISÄYS: tein palojen koon laskemisen mahdollisimman helpoksi; tarvitset vain Excelin käyttöösi ja avaat alempana olevan liitetiedoston.) Loppu selviää alta:

Versio A

Päälliskankaasta tulee siis vain yksi kappale ja vuorikankaasta kaksi kappaletta.

Esimerkissä valmiin meikkipussin mitat ovat 28x12x12cm (leveys x syvyys x korkeus). Siihen tarvittiin siis päälliskangas, jonka leveys oli 42cm (=28+12+2 eli valmiin pussin leveys + valmiin pussin korkeus + sv:t) ja kangas palan korkeus oli 50cm (=12x2+12x2+2 eli valmiin pussin korkeus x 2 + valmiin pussin syvyys x 2 + sv:t). Vuorikankaasta leikattiin kaksi palaa, joiden molempien leveys oli 42cm (sama leveys kuin päällisessä) ja korkeus 24cm (= 12+12 eli valmiin pussin korkeus + valmiin pussin syvyys).

Vetoketjun tulee olla vähintää niin pitkä kuin päälliskankaan leveys on. Ei haittaa vaikka vetoketju olisi pidempi, sillä ylimääräinen pituus on helppo leikata pois myöhemmässä vaiheessa. Esimerkin meikkipussissa vetoketjun piti olla siis vähintään 42cm pitkä.

Kahvaa varten leikkaa leveydeksi halutun kahvan pituus plus 2cm (saumavarat) ja palan korkeudeksi haluttu korkeus x2 plus 2cm (saumavarat). Esimerkiksi tässä meikkipussissa kahva on 15x2,5 cm ja siihen käytetty kangaspala oli siis 17x7cm.


Versio B

Päällis- ja vuorikankaasta leikataan molemmista kaksi palaa eli neljä palaa yhteensä.

Esimerkissä valmiin penaalin mitat ovat 22x8x6cm (leveys x syvyys x korkeus). Siihen tarvittiin siis kaksi päälikangaspalaa, joiden leveydet olivat 30cm (=22+6+2) ja korkeudet 16cm (=6+8+2). Vuorikangaspalojen leveydet olivat samat kuin päälikankaassakin eli 30cm ja korkeudet 14cm eli saumavarojen (2cm) verran pienemmät kuin päälliskankaissa.

Vetoketjun tulee olla vähintää niin pitkä kuin päälliskankaan leveys on. Ei haittaa vaikka vetoketju olisi pidempi, sillä ylimääräinen pituus on helppo leikata pois myöhemmässä vaiheessa. Esimerkin penaalissa vetoketjun piti olla siis vähintään 30cm pitkä.


LISÄYS 12.7.2015: Jos ja kun palojen kokojen laskeminen on ollut edellä mainitulla ohjeella vaivalloista, tein sen mahdollisimman helpoksi. Avaa tämä liitetiedosto, tallenna se koneellesi ja avaa Excelissä. Syötä haluamasi pussukan mitat harmaisiin kenttiin ja näet suoraan palojen mitat alla sinisissä alueissa erikseen kumpaankin versioon.


2. Silitä tukikankaat kiinni päälliskankaan tai päälliskankaiden nurjalle puolelle, jotta pussukasta tulee tukevampi ja se pysyy paremmin mallissaan. Jotta liima ei vahingossa tartu silitysraudan pohjaan, käytä silitysraudan ja kankaiden välissä esim. leivinpaperia.

3. Jos pussukkaan tulee tasku, ompele se ensin kiinni vuorikappaleeseen. (Jos meikkipussiisi tai penaaliisi ei tule taskua, siirry suoraan kohtaan 4.) Aluksi taita taskukankaan yläreuna kahdesti nurjalle puolelle ja ompele se taitteen reunasta.

Taita taskun sivureunat kahdesti ja kiinnitä nuppineuloilla. Viimeiseksi taita alareuna yhden kerran ja kiinnitä sekin nuppineuloin. Taitteet voi myös silittää litteiksi, mikä helpottaa taskun ompelua paikalleen. Asettele tasku vuorikappaleen keskelle ja tarvittaessa kiinnitä se siihen muutamalla nuppineulalla. Ompele tasku kiinni vuorikappaleeseen sivuilta ja alareunasta. Itse ompelen kulmiin neliöt, niin niistä tulee siistimmät eikä kankaan reunat pilkota saumoista.

4. Nyt ommellaan vetoketju kiinni. Asettele päällis-ja vuorikankaiden oikeat puolet vastakkain ja vetoketju niiden väliin niin, että sen oikeapuoli on päälikankaaseen päin. Kun kaikkien kolmen yläreunat ovat tasan ja kankaat alkavat samasta kohdasta, ompele ne yhteen suht' läheltä vetoketjua. Jos sinulta löytyy kapea vetoketjupaininjalka, niin sitä on hyvä käyttää.

Versiossa A tulee siis alimmaiseksi päälikangas oikeapuoli ylöspäin, sen jälkeen vetoketju vedinpuoli alaspäin ja päälimmäiseksi vuorikangas oikeapuoli alaspäin (kts. kuva alla).

Versiossa B asettele toinen päälikangaspala ja toinen vuorikangaspala oikeat puolet vastakkain niin, että vetoketju tulee kankaiden väliin. Vetoketjun oikea puoli on päälikankaan oikeaa puolta vasten. Alimmaiseksi siis vuorikangas oikea puoli ylöspäin, sitten vetoketju vedinpuoli ylöspäin ja päälimmäiseksi päälikangas nurjapuoli ylöspäin. Laita yläreunat tasan ja ompele n. 0,5 sentin päässä reunasta.
Seuraavaksi ommellaan toinen yläreuna kiinni vetoketjuun.

Versiossa A laita vuorikangas oikea puoli ylöspäin niin, että taskun avonainen reuna on myöskin ylöspäin. Seuraavaksi tulee vetoketju oikeapuoli ylöspäin ja sen päälle taitetaan päälliskankaan ompelematta oleva yläreuna nurja puoli ylöspäin (kts. kuva alla). Laita kappaleet päälleikkäin niin, että yläreunat tulevat tasan ja kaikki kappaleet alkavat samasta kohtaa. Kun ompelet kappaleet yhteen pidä huoli, että vetoketjussa jo kiinni oleva vuorikangas pysyy sivulla eikä joudu paininjalan alle.


Versiossa B kiinnitä toiset päällis- ja vuorikangaspalat vastaavasti kuin kiinnitit edellisetkin nyt vain vetoketjun toiseen reunaan. Alla olevassa kuvassa alimpana on vuorikangas oikeapuoli ylöspäin, sitten vetoketju vedin ylöspäin (jonka alareunaan on jo ommeltu äsken toiset päälli- ja vuorikangaspalat) ja päälimmäisenä päälikangas nurjapuoli ylöspäin. Kuvio tulee oikein päin (kts. kuva alla).5. Versio A:  Meikkipussi versiossa A näyttää nyt tältä nurjalta puolelta. Käännä pussi oikein päin. Avaa sitten vetoketjua mahdollisimman paljon, jotta saat pussin reunat erilleen. Ompele tikkaus kankaan ja vetoketjun saumaan päälliskankaaseen mahdollisimman lähelle reunaa. Ompele tikkaus kumpaankin vetoketjun puoleen.

5. Versio B:  Pussukka versiossa B näyttää nyt tältä oikealta puolelta, kun kankaat on levitetty auki sivuille. Seuraavaksi ommellaan tikkaukset vetoketjun viereen. Tähän versioon tikkaukset on helpompi ommella kuin toiseen, kun kankaanpalat saa levitettyä auki molemmille sivuille pois paininjalan tieltä. Ompele päälitikkaus todella lähelle kankaan reunaa (kts. toinen kuva alla).


6. Käännä vuorikappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele vuorikankaan pisin sauma (merkitty alla olevaan kuvaan katkoviivalla). Jätä reunan keskelle riittävän iso kääntöaukko eli pätkä ompelematta, josta pussi lopuksi käännetään oikein päin. Esimerkkikuvan pussissa kääntöaukko on 12cm. Versiossa A ei tarvitse ommella toista pitkää pohjasaumaa, sillä päälikangas on yhdestä kappaleesta ja alareunaan tulee taite.Versiossa B käännä myöskin ensin sekä päällis- että vuorikappaleet oikeat puolet vastakkain, kuten alla olevassa kuvassa on käännetty. Ompele vuorikankaan pitkän sivun lisäksi myös päälliskankaiden pitkä sivu, mutta jätä kääntöaukko ainoastaan vuorikankaaseen.

7. Käännä päällisen ja vuorin sivusaumat taittaen keskelle niin, että vetoketju on keskellä ja saumat tulevat samaan kohtaan (kts. kuvat alla). Neulaa päällinen ja vuori erikseen. Tässä vaiheessa on hyvä avata myös vetoketjua suhteellisen paljon, jotta se ei unohdu ja lopussa saa käännettyä koko pussukan oikein päin. Ihan kokonaan vetoketjua ei tarvitse avata, mutta vähintään puoleen väliin saakka se on hyvä avata.


Ompele kaikki sivusaumapätkät erikseen kulmasta vetoketjuun saakka, mutta jätä ompelematta vetoketjun päältä. Pidä huoli, että ompelet vain kaksi kangasta yhteen eikä päällekkäin oleva pääli- tai vuorikangas tule vahingossa myös paininjalan alle. Ompele siis yhteensä 8 erillistä pätkää (päällis- ja vuorikangas erikseen ja molemmissa reunoissa kaksi erillistä saumaa).

Pussukka näyttää nyt tältä kummassakin reunassa. Kaikki neljä saumaa on ommeltu vetoketjuun saakka.Lopuksi laita päällinen ja vuori päällekkäin ja ompele vetoketjun yli useampaan kertaan. Ompele samalla tavalla myös toisessa reunassa. Jos vetoketju on kankaiden leveyttä pidempi ja kankaan reunoihin jää vetoketjun pätkät kuten näissä esimerkkipussukoissa jää, leikkaa ylimääräiset palat pois kankaan reunan mukaisesti (kts. toinen kuva alla).

8. Seuraavaksi on hyvä ommella pussiin tuleva kahva, jos sellaisen haluaa laittaa. Taita kahvan kangaskappale kaksinkerroin ja ompele sivusauma, jolloin siitä tulee pitkä kangasputki.Käännä kangasputki oikeinpäin ja silitä litteäksi niin, että sauma on kappaleen keskellä.9. Seuraavaksi askarrellaan kulmien kanssa ja sitten pussukka onkin enää yhtä saumaa vailla valmis. Taita ja litistä erikseen kaikki kahdeksan pussukan kulmaa kuvan osoittamalla tavalla kolmioiksi. Ommeltu sivusauma tulee siis tasan kolmion keskelle pystysuoraan. Mittaa missä kohtaa välimatka suoraan reunasta reunaan on halutun pussin korkeus ja piirrä siihen viiva. Huomaa, että ommellun sauman tulee olla aivan keskellä ja kankaan suorana.


Esimerkkipussukassa haluttu korkeus on 12cm, joten viiva piirretään siihen kohtaan, kun halkaisija on 12cm. Ommeltu sauma on tasan keskellä pystysuorassa (jää kuvassa tuon keskellä olevan viivaimen viivan alle).

Jos pussukkaan ei tule kahvaa, hyppää suoraan kohtaan 10.

Jos taas pussukkaan tulee kahva, kannattaa ensimmäiseksi mitata ja piirtää ne kaksi päälliskankaan kulmaa, jotka ovat vetoketjun vetimen päädyssä pussukan ollessa suljettuna. Tähän päätyyn tulee kahva, joten se kannattaa kiinnittää ensin ettei vaan unohdu. Piirrä näihin kulmiin oikean mittainen viiva (kuvat yllä) ja leikkaa kulma pois 5mm päästä viivasta (kulmaa kohden).

Pujota kahva toisesta kulmasta sisään niin, että kahvan takasauma on päätyä vasten ja yhtenäinen, "ehjä" eli siis saumaton puoli pussin keskiosaa kohden. Pujota kahva pussin läpi toiseen päätykulmaan (ensimmäinen kuva alla) ja laita nuppineuloilla kiinni (toinen kuva alla). Ompele kumpikin kulma viivaa pitkin (kolmas kuva alla).10. Ompele loput kuusi kulmaa merkittyjä viivoja pitkin ja leikkaa vasta sen jälkeen ylimääräinen kulmapala pois. Jos pussukkaan / penaaliin ei tule kahvaa, ompele luonnollisesti kaikki kahdeksan kulmaa tällä tavalla.11. Nyt pussukka on enää kääntöaukon ompelua vailla valmis! Käännä pussi oikein päin kääntöaukon kautta ja taita kääntöaukon reunat siististi sisälle päin. Voit halutessasi laittaa kääntöaukon nuppineuloilla kiinni. Ompele kääntöaukko kiinni mahdollisimman läheltä reunaa.


Laita vuori pussin sisälle ja valmista tuli! Hienoa!

Jos tästä pussukan ohjeesta oli sinulle iloa ja hyötyä, kuulisin siitä mielelläni ja myös "p.s. foto ois mukava" :D Ja jos on kysyttävää tai ihmeteltävää, niin mielelläni autan ja vastailen kysymyksiin.


-Jaana-

63 kommenttia:

 1. Kiitos perusteellisista ohjeista, aion kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että ohjeesta on hyötyä. Ompelun iloa!

   Poista
 2. Onpa upea ohjeistus! Poika haluaisi frisbeegolf-kiekoilleen toalettilaukun mallisen kuljetussysteemin ja lupailin sellaista jossakin vaiheessa tehdä. Täytyykin tämä ohjeistus vielä ennen projektin aloittamista oikein ajatuksella lukea läpi, niin saan hyviä vinkkejä. Ei ole itse niin kovin montaa pussukkaa tullut tehtyä eikä varsinkaan näitä tämän mallisia :) Siellähän on tutun näköinen pussukka kuvissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos saat tästä apua kiekkojen kuljetuspussukan ompeluun :) Ja juu; toinen pussukka on todellakin tutun näköinen ;) Otin ompeluvaihekuvat samalla kuin tein tuon arvontapalkinnon ja toinen pussukka tulee hyväntekeväisyyshuutokauppaan. Siinäkin siis kaksi kärpästä, eikun siis pussukkaa, yhdellä iskulla ;)

   Poista
 3. Toi keltamusta on vaan niin herkku!!! Pitäis varmaan iteki testata josko sais jonkinlaisen vötöstyksen aikaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna ja ompelun iloa, pussukoita ja penaaleita tarvitaan aina! Nyt on joulukin tulossa muutaman kuukauden päästä niin tässä siihen lahjavinkki ;)

   Poista
 4. Kiitos kiitoksista :) Kävinkin jo katsomassa ompelemaasi pussukkaa; todella hieno!

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana! Saakohan sinulta tilata, kun itse ei ole niin taitava?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Camilla :) En valitettavasti ompele mitään myyntiin, mutta muffinssipenaali on pian tulossa hyväntekeväisyyshuutokauppaan, josta se on mahdollista ostaa omakseen. Laitan tuosta huutokaupasta tietoja blogiin vielä lähempänä ajankohtaa :)

   Poista
 6. Nyt on kyllä tarpeen penaalille kun käytän ykkösellä tehtyä penaalia niin olisi totta tosiaan tarve.
  Oli tosi mukavaa ku löytyy tällätteitäkin ohjeita mitkä on suomen kielellä eikä millää englannilla kun
  alkaa hiukoon ku se on aina vähän väliä kysymyskerkki.

  Eiku kangaskauppaan vaan! P.s. Meijän kangaskauppaan tuli sopivasti vintage mallisto :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lontoon murteella näitä ohjeita tuntuu löytyvän useita, mutta helpompi aina seurata omalla äidinkielellään. Ei jää ainakaan kielestä kiinni, ettei uskalla ryhtyä hommaan :)

   Poista
 7. Tää oli kyllä hyvä ohje! Ite tein kanssa pussukan, tosin en ihan onnistunut kun silmät sikkurassa yöllä väsäsin. Onnistuin skippamaan kulmienompeluvaiheen ja surautin vaan kulmat kiinni ja leikkasin ylimääräiset pois. Tuli siitäkin pussukka tietty mutta vain nelikulmainen lituskapussi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että oli apua :) Näinkin toisaalla kuvan sun ompelemasta pussukasta; ei huono noinkaan :D

   Poista
 8. Kiitos ohjeistuksesta, täytyykin kokeilla jossain vaiheessa 😃

  VastaaPoista
 9. Mahtava postaus,jos olisin lukenut tämän ensimmäinenkin pussukani olisi varmasti onnistunut :D Kiitokset!

  VastaaPoista
 10. Kiitos pussukkaohjeesta, ensimmäinen on valmis! Kuvia löytyy http://tuinkutomo.blogspot.fi/2014/10/monta-ensimmaista.html täältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun laitoit linkin blogiisi :) Onpa ollut monta ensimmäistä juttua pussukkaa ommellessa! Ja hyvin onnistui :)

   Poista
 11. Kiitos todella selkeästä ohjeesta. Olen aina ajtellut, että tuollainen pussukka on vaikea tehdä, mutta sinun ohjeiden perusteella uskaltauduin kokeilemaan. Ja pussukka on nyt lähes valmis 😀 Ja nyt sellainen kipinä, että taidan tehdä muutaman joululahjaksikin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ihanaa kuulla, että ohjeen kanssa on saanut onnistumisen elämyksiä ja tietenkin myös hienon pussukan aikaiseksi :) Nyt vaan joululahjapaja käyntiin ;)

   Poista
 12. Kiitos ohjeesta! Olen ennenkin tehnyt tämmöisen jollain englanninkielisellä ohjeella, mutta kivempi oli omalla kielellä lukea. Juuri valmistui eka pussukka äitienpäivälahjaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sait äitienpäivälahjan ommeltua :) Kyllä ohjeita on tosiaan mukavampi lukea omalla äidinkielellä ja missään muualla ei taida edelleenkään olla ohjetta palojen koon mittaamiseen.

   Poista
 13. Jos exceliä yrittää avata, niin avautuu google drive ja tulee ilmoitus että pyydä käyttöoikeutta.
  Mitähän tein väärin?

  -Anne-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vaan mitä mä tein väärin ;) Jaoin sinulle ja muutamalle muulle jo käyttöoikeutta pyytäneelle ja selvitän asap mikä asetus on väärin. Anteeksi.

   Poista
  2. Nyt pitäisi toimia :) Jos jollakulla on ongelma tiedoston avaamisessa, voi vaikka laittaa mailia tuohon blogin osoitteeseen, joka löytyy oikeasta reunasta ylhäällä.

   Poista
 14. Kerrankin kunnollinen ohje, josta ei mitään puutu. Harvinaista herkkua, kiitos.

  VastaaPoista
 15. Kiitos hyvästä ohjeesta!
  Aloin pohtimaan siihen vetoketjuun liittyen, että mistä sen vetoketjun pituus lasketaan? Kun kaupassa pyysin 30 cm vetoketjua niin kotona vasta huomasin että itse vetoketjun lapussa luki että 25 cm. Ja kun mittasin sen niin vetoketjun vetoketju osan pituus oli 24 cm ja vetoketju kokonaisuudessaan (vetoketju osa + avoimet päät) on 29 cm niin mikä on nyt se oikea pituus? Voi olla aika typerä kysymys mutta hämmentää kun se on eri pituinen kuin oli pyytämäni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kummallakaan Minnan kanssa ei ole koulutusta ompeluun liittyen vaan aivan eri asiasta. Olen ymmärtänyt, että se pituus pitäisi olla metalliosien välinen matka eikä mukaan lasketa "ylimääräisiä" pätkiä ylhäällä ja alhaalla. Olet selvästi saanut väärän pituisen vetskarin :/

   Poista
 16. Oi miten upeita <3 kiitoksia ohjeesta. Pitäisi uskaltaa kokeilla ;)

  VastaaPoista
 17. Huippu ohje! Blogistani löytyy muutama tällä ohjeella tehty, näihin jää koukkuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Retu! Täytyykin tulla kurkkaamaan ohjeella tehtyjä pussukoita :)

   Poista
 18. Hyvä ohje! Tarkoituksenani olisi yrittää tehdä pussukka tämän ohjeen mukaan vanhojen farkkujen vyötäröosasta. Hieman päänvaivaa aiheuttaa minkä kokoisen pussukan noista farkuista nyt saisi, mutta yritetään! Olisiko vinkkejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvä idea! Huomasithan, että ohjeesta löytyy tiedosto, jolla voi katsoa tarvittavien palojen mitat? Sen avulla pystyt katsomaan minkä kokoisen pussukan saat paloistasi.

   Poista
  2. Eilen ja tänää minulla olikin oikea pussukkatehdas pystyssä :) Julkaisin kuvan tuloksista Facebookin Käspaikka - käsityö verkossa -ryhmässä: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153585234647162&set=gm.10153294398884900&type=1&theater

   Huomasin kyllä tiedoston, ja siitä oli kyllä vähän apua. Haasteena oli palojen leikkaaminen farkuista, kun farkkujen muoto aiheutti tiettyjä rajoitteita :) Tuossa tiedostossahan pystyy määrittelemään vain valmiin pussukan koon, ei esim. laittamaan kangaspalan leveyttä ja korkeutta ja katsomaan sen mukaan, minkä kokoisen pussukan saa.
   Vielä toinenkin kysymys minulla oli, liittyen vuorikankaan korkeuteen. Kun tein ohjeen mukaan, niin että vuorikangas oli pienempi kuin päällikangas, pussukasta tuli eri kokoinen sisältä ja ulkoa. Kun taas tein samankokoisesta vuorikankaasta, onnistuin hyvin. Teinköhän jotain väärin, vai mikä minulta jäi huomaamatta?

   Poista
  3. No onpa sarja! Hienoja! :) Vuorikangas kannattaa sen takia olla ihan inauksen pienempi, että asettuu paremmin sisälle eikä jää "ylimääräistä" kangasta myttyyn.

   Poista
 19. Kiitos hyvästä ohjeesta, tällä tulee syntymään vielä pussukka jos toinenkin. :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos, kolmas pussukka juuri valmistui joululahjaksi, eikä tarvitse enää koskaan ostaa kaupasta toalettilaukkuja tai meikkipusseja, kun tällä ohjeella valmistuu mitä ihanimpia pussukoita! ����

  VastaaPoista
 21. Kiitos seikkaperäisestä ohjeesta! Minäkin onnistuin joulukiireen keskellä saamaan aikaiseksi lahjakelpoisia yksilöitä, loistavaa ;) Omani tein paksusta markiisikankaasta, joten ohjetta joutui hieman soveltamaan joissain kohdin. Kuvia löytyy täältä: http://mekkosirkus.blogspot.fi/2015/12/toilettilaukut.html Ihanaa joulua teille!

  VastaaPoista
 22. Kiitos kivoista ja selkeistä ohjeista! Pakko oli heti kokeilla molempia kokoja :) Tämä on vähän erilainen, kuin ne peruspussukat mitä tein joululahjoiksi.

  VastaaPoista
 23. Hei, kiitos havainnollisesta ohjeesta! Käytin excel-taulukkoa palojen kokoja laskiessa, ja vuorikanvuorikankaasta tuli liian pieni (syvyys ja korkeus suunnassa). Miksi vuorikankaassa ei ole huomioitu saumanvaroja, vaikka saumoja on vuoressa yksi enemmän (versio A). Kiitos vastauksesta jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorin voi toki tehdä täysin samankokoisena mitä päälikangaskin on, mutta itse tykkään tehdä sen senttiä tai paria pienempänä, jotta asettuu sisälle nätimmin. Jos ovat ihan samankokoiset, jää vuorikangas hieman ryttyyn.

   Poista
 24. Hei! Tein ohjeella kaksi pussukkaa joululahjoiksi. Ensimmäinen hieman epäonnistui, sillä en ollut lukenut ohjetta kunnolla siitä kulma-kohdasta. Sain kuitenkin vähän soveltamalla pussukan näyttämään ihan kivalta ja toinen onnistuikin sitten tosi hyvin! Kiitos hyvästä ohjeesta! Tällä ohjeella saa kivoja pussukoita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että ensimmäinen ei täysin onnistunut, mutta onneksi toisen kanssa kävi paremmin :)

   Poista
 25. Hei tää näyttää ihan huippuhyvältä ohjeelta! Täytyy pistää korvan taa tulevaisuuden projekteja varten! :)
  -Anni/ Needles and Roses-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni kommentista :) Ja ompeluiloa sitten joskus!

   Poista
 26. Kiitos selkeästä ja hyvin kuvitetusta ohjeesta! Tässä linkki myös minun ensimmäiseen vetoketjupussukkaan: http://sannama.blogspot.fi/2017/02/vetoketjupussukka.html
  - Sanna // Handmade Sannama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että oli iloa ohjeesta. Kaunis pussukka :)

   Poista
 27. Kokeiltu, kiitos ohjeesta! Varmasti teen lisää! 😃

  VastaaPoista
 28. Kiitos mahtavasta kaavasta, tein pari pussukkaa, ois pitäny kyllä olla välissä tukikangasta mutta sitä ei ollu kotona �� Pitää käydä ostamassa lisää. Tulipa muuten hauska pussukka siitä ensimmäisestä minkä tein, kun aattelin että "ei näitä tarvii niin mittailla", ja pussukasta tuli ihan epäsymmetrinen ������ Kiitos myös teidän reppu-ohjeesta, oon tehny sillä useamman repun, pitää varmaan niistäkin laittaa kuvia blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja tässä vielä linkki suoraan siihen postaukseen :)

   http://www.naiseudenvoima.com/tinna-masentunut-mutsi/kun-maailmanmeno-ahdistaa

   Poista
 29. Tällä tulen tekemään , tuetussa käsityö pajassa läökeille pussukan ja toisen tarvin myös huulipunalle ym vastaaville jutuille kun matkalle lähtee . Oli ilo törmätä tähän ohjeeseen .📍📍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka onkaan näin hyvä ohje, tuo excelipaketti vielä kruunaa kaiken. 😊

   Poista
 30. Hei, miten ommellaan vetoketjun yli? Olen yrittänyt nyt mutta alalanka vetää hulluun sykkyrään ja kaksi neulaa on katkennut, vaikka yritin olla niin varovainen 🤦‍♀️t. Heidi

  VastaaPoista
 31. Kiitos tosi paljon hyvästä ohjeesta. Hyvin onnistui, vaikka en ole koskaan tehnyt minkäänlaista pussukka aikaisemmin. Kelpasi teinille meikkipussiksi.

  VastaaPoista
 32. Kiitos laskurista! Tein pussukan vanhasta purjeesta, todella tukevasta kankaasta. Kiva tuli!

  VastaaPoista
 33. Kiitos. En ymmärtänyt tästä ohjeesta mitään.

  VastaaPoista