sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Pitsimekko vol 2

Kun melkein 11-vuotias esikoinen haluaa jonkun minun ompeleman vaatteen, on asiaan tartuttava heti ja kuunneltava speksit tarkkaan. Nyt alkukesästä tytär totesi, että häneltä puuttuu kesäjuhlamekko. Kaupoista ei löytynyt mielestä ja minähän tartuin ehdotukseen heti. Sain nähtäväksi muutaman kuvan millaista mekkoa toivoo ja yhdessä käytiin useampi keskustelu asian tiimoilta, jotta mekosta varmasti tulee tyttärelle mieleinen.

Mekon oli oltava valkoinen, pitsiä, helma reilusti rypytetty ja takana joku juju. Listasta jätettiin ainoastaan vyötärölle toivottu kaitale/vyö pois, koska se olisi ollut tähän liikaa. Kaavana on käytetty Sofilantjes Patternsin Solis-mekon kaavaa, jota muokattiin vain vähän. Ja kun toivomisen makuun päästiin, halusi tytär samasta kankaasta myös käsilaukun. Siihenkin sain tarkat speksit ;)Kaava: Solis-mekko hieman muokattuna (koko 10y), Sofilantjes Patterns
 Kangas: joustava pitsikangas, EK:n palalaari & valkoinen lycratrikoo, Jätti-Rätti


Joustava pitsikangas löytyi heti Eurokankaan palalaarista ja samalla reissulla Minnan tyttö pyysi itsellekkin pitsimekon, joka oli edellisessä postauksessa. Helmassa on päälimmäisenä suorakaiteen muotoinen kappale pitsikankaasta ja alla (reilu) puolikellohame valkoisesta trikoosta, joka on ihanan tuntuinen. Veikkaan, että kankaassa on jonkin verran lycraa, mutta koska se on paikallisesta kangaskaupasta ostettu, jossa kankaissa ei ole materiaalilappuja niin mutu-tuntumalla mennään. Helmakappaleen pitsiä on rypytetty lähes tuplamäärä yläkappaleen leveyteen nähden. Yläosassa muissa kappaleissa on pitsi päällä ja trikoo alla, mutta tuon selässä olevan lenkin tein pelkästään pitsistä. Eipä siitä kyllä iho näy läpi, kun on nelinkerroin. Yläosa on vuoritettu samalla trikoolla mitä pitsin allakin on.Solis-mekko on kyllä selän puolelta todella kaunis ja sopivasti jujua. Valkoisen ruusupannan ja nuo persikanväriset sulkakorvikset tyttö oli ostanut mekon kanssa käytettäväksi jo ennenkuin itse mekko oli valmis. Toimii.Mekon kaveriksi tilattiin siis myös olkalaukku. Sen piti olla samaa kangasta kuin mekkokin. Pitsin alla tosin käytin valkoista joustamatonta puuvillakangasta. Päälikankaan nurjalle puolelle silitin paksun valkoisen tukikankaan ryhtiä antamaan.

Läpän alla on tarranauha sulkemista varten ja kassin sisältä löytyy kaksi taskua. Toinen vetoketjulla ja toinen taskuista on yläreunasta avonainen. Näistäkin tuli tarkat toiveet. Tottakai :D
Kassin olkahihna meinasin tehdä suuren tenkkapoon ja kysymysmerkin; mistä materiaalista se tehtäisiin? Juhlapäivän aamuna tyttö itse keksi, että tehdään se trikookuteesta letittämällä. Letitysvaihtoehtoa hän oli toivonut aikaisemminkin, mutta kankaasta tehden siitä ei tullut mieluista. Ei edes taftista. Ainoa valkoinen trikoo- tai ontelokude, joka minulta löytyi oli luonnonvalkoinen ja vähän epäröin sen sopivuutta. Lupasin vaihtaa myöhemmin, jos ei toimi. Minun mielestä se tulee kivasti esille kirkkaan valkoista mekkoa vasten, joten se sai jäädä käyttöön.


Tällä mekolla ei ollut pienintäkään vaaraa jäädä keskeneräiseksi pitkäksi aikaa. Serkkupojan synttäreitä juhlittiin viikko sitten ja mekko valmistui hyvissä ajoin etukäteen. Ja laukku juhlapäivän aamuna. Tottakai :D


-Jaana-

10 kommenttia:

 1. Hyvä maku tyttärellä ja taitava äiti ompelijana, siitä ei voi tulla kuin noin kaunista, aivan upeaa!:)

  VastaaPoista
 2. Mieletöntä! Koko setti on ihana ja varsinkin tuo niskan yksityiskohta..Tykkään! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun mietittiin selkään rusettia, mutta ei olisi toiminut ton pitsin kanssa tai siis tullut oikea fiilis siitä. Solis-mekkokaavan toi selkä on tosi tyylikäs.

   Poista
 3. Ihana mekko! Teinit ovat usein aika tarkkoja, hienoa, että tuli mieluinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää neiti on aina ollut tarkka vaatteistaan… Mut tosiaan parempi tehdä just annettujen ohjeiden mukaan ja lopputuloksena tuli mieleinen vaate, jota on käytetty jo paljon ;)

   Poista