torstai 6. marraskuuta 2014

Lahja käsitöitä tekevälle äidille

Äitini aloitti uudessa työssä syksyn alussa ja jatkossa viettää entistä enemmän aikaa työmatkoilla. Varsinkin junalla matkustaessa aika kuluu töitä tehden tai käsitöiden parissa. Niinpä halusin ommella äidille lahjaksi käsityöpussin, jossa kuljettaa mukana neule- ja virkkaustöitä. Tähän saakka käsityöt ovat asustaneet valkoisessa peruspussukassa (lue: tylsä ja epäkäytännöllinen). Lisäksi ompelin äidin sukkapuikoille ja virkkuukoukuille säilytystaskun ja Osaava nainen -messuilla käydessä ostin todella monipuolisen virkkausmallien kirjan.Käsityöpussin yläosa on oksakuvioista paksumpaa puuvillaa ja alaosa valkoista tekonahkaa. Ensin meinasin ommella käsityötarvikkeille oman laukun, mutta äiti kuljettaa käsitöitä jonkin laukkunsa sisällä niin pussimalli oli parempi. Pussin yläosaan ompelin kaitaleen, jonka saa suljettua narulla.
Kun käsityöpussin avaa, voi yläosan kaitaleen nostaa ylös ja käsityöt ovat helposti saatavissa. Lankakeriä ei esimerkiksi tarvitse ottaa ollenkaan pussin sisältä pois vaan ne voi pitää siellä säilytyksessä omissa taskuissaan tai pussin pohjalla. Alunperin sisäosan sulkeva kaitale oli tarkoitus tehdä päälikankaasta, mutta kangasta ei ollut tarpeeksi, joten ompelin reunaan kujan vuorikankaaseen, joka taittuu etupuolelle.Kankaat: oksakuvioinen puuvilla, Stof & Still (Köpis) ja  valk. puuvilla sekä tekonahka, Jätti-Rätti
Satiininauha ja tarvikkeet: Jätti-Rätti


Pussin sisällä on valkoinen vuori, jossa on useampi tasku; kolme isoa taskua esim. lankakerille, kaksi pienempää erilaisille tarvikkeille ja useampi kapea tasku sukkapuikoille sekä virkkuukoukuille. Taskujen yläreuna on kantattu satiininauhalla.

Äiti säilyttää kotona sukkapuikkoja ja virkkuukoukkuja isossa laatikossa. Ompelin äidille lisäksi sukkapuikkotaskun samasta kankaasta kuin käsityökassinkin. Taskun saa suljettua satiininauhoilla ja samalla satiininauhalla on kantattu myös koko säilytystasku sekä taskurivien yläreunat. Puikkotaskussa on taskuja kolmessa rivissä; 10 taskua pitkille puikoille, kolme leveämpää taskua esim. pyöröpuikoille tai mittanauhalle, 5 taskua sukkapuikoille ja 10 kapeampaa lokeroa virkkuukoukuille. Kiinni laitettaessa yläosa taittuu sukkapuikkojen päälle, jolloin ne pysyvät kyydissä eivätkä tipahda yläosasta pois.Kankaat: oksakuvioinen puuvilla, Stof & Still (Köpis) ja valk. puuvilla, Jätti-Rätti
Satiininauha: Jätti-Rätti


Osaava nainen -messuilta löytynyt kirja oli Sarah Hazellin Virkkausmallien käsikirja. Todella hyvät kuvat ja 200 erilaista mallikuvaa ohjeineen erilaisista virkkausmalleista. Koska äiti virkkaa paljon, saa tästä kirjasta varmasti paljon uusia ideoita.Onnea uusiin työhaasteisiin, äiti ja käsityön iloa!


Kun kävimme viimeksi äidin luona kylässä, olin ehtinyt ommella siihen saakka vasta sukkapuikkotaskun, joka jäi kotiin odottamaan käsityöpussin valmistumista. Huomasin kuitenkin, että äidin pisimmät puikot olivat yli 4cm pidempiä kuin omani, joten ne eivät olisi mahtuneet tähän jo ommeltuun taskuun. Niinpä päätin ottaa ensimmäisen sukkapuikkotaskuversion omaan käyttöön ja ommella äidille uuden. Jonkin aikaa onkin ollut tarkoitus tehdä tälläinen myös itselle, joten sekin tuli toteutettua samassa yhteydessä.

Tämä ensimmäinen versio on materiaalien osalta aika sama kuin äidillekin annettu, mutta ei yhtä käytännöllinen. Tähän ompelin yläosaan "lipan", jonka alle puikkojen yläosat tulevat ja joka estää niitä tippumasta pois taskusta. Toimivampi versio on tuo yllä oleva, jossa yläosa taitetaan puikkojen päälle. Tähän versioon ei saa myöskään yhtä paljon tarvikkeita yhtä pieneen tilaan, koska taskurivit eivät ole päällekkäin. Minun puikkoni ja virkkuukoukkuni mahtuvat tähän kyllä mainiosti varsinkin, kun osa on aina käytössä jossakin työssä :)Kankaat: oksakuvioinen puuvilla, Stof & Still (Köpis) ja valk. puuvilla, Jätti-Rätti
Satiininauha: Jätti-Rätti


-Jaana-

6 kommenttia:

 1. Ihana lahja! Kaunis ja käytännöllinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina :) Lahja meni heti käyttöön ja oli todellakin mieleinen.

   Poista
 2. Hieno lahja ja olet kyllä viimeisen päälle miettinyt taskut ja muut yksityiskohdat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaima :) Tätä tosiaan pohdittiin pitkään, että mikä olisi äidin käyttöön sopiva ja tarpeellinen :D Kun on omasta äidistä kyse, materiaalit oli kyllä helppo valita ;)

   Poista