tiistai 26. tammikuuta 2016

Kimallusta ja bling blingiä juhliin

Olen kirjoittanut jo X kertaa kuinka nirso esikoinen on vaatteiden suhteen. Joulukuun ja juhlakauden lähestyessä aloitimme myös neidin juhlavaatteiden hakemisen. Kaupoista ei löytynyt neitiä miellyttävää vaatetta. Tietenkään… Pitkään suostuttelin, että saisin ommella juhlavaatteet hänelle. Noh, kangaskaupoista ei myöskään löytynyt sopivia ja häntä miellyttäviä kankaita. Tässä vaiheessa alkoi jo paniikki iskeä, kun monet juhlat lähestyivät ja vaatteita ei vieläkään ollut.

Lopulta laitoin tytön piirtämään sellaisen juhlavaatteen (tiukka yläosa, mustanvärinen, mahdollisesti hopeisia tai kullanvärisiä osioita, noin polveen saakka ulottuva mekko), jonka haluaisi ja juuri ennen joulua löysimme siihen sopivat kankaat. Kun sellaista mallia ei voinut ommella joustamattomasta paljettikankaasta, piti neidillä hyväksyttää äidin muutokset. Jouluksi nämä eivät valmistuneet, mutta omille synttäreilleen sai ne ja käyvät myös vaikka discoon parin viikon päästä sekä ovat olleet yksissä muissakin juhlissa jo päällä. Vaatteiden ompelu aloitettiin synttärijuhlien aamuna kahden kakun leipomisen ohella ja ne valmistuivat 1,5 minuuttia ennen ensimmäisen vieraan saapumista.




Alkuperäinen suunnitelma mekosta vaihtui erilliseen paitaan ja hameeseen. Paidan selkäpuolelle tein paljettikankaasta rusetin ja leikkasin pääntien todella syväksi. Aluksi, kun pyysin tyttöä sovittamaan paidan kokoa ennen rusetin kiinnittämistä, puki sen väärinpäin ja kummasteli, että onpas iso kaula-aukko ;) Paita on muokattu Raide-trikoopaidan kaavasta (Ottobre 6/2012). Tyttö on 137cm pitkä ja piirsin kaavan 134cm kokoisena, mutta 128cm koon levyisenä. Paidasta tuli silti todella iso ja tyttö nimenomaan halusi kireän paidan. Niinpä kylmästi saumuroin viimeisenä pois kaitaleet kummastakin sivusaumasta; tuli hyvänkokoinen.

Jotta paita näyttää mielenkiintoiselta ja juhlavalta myös edestä päin, kanttasin pääntien hopeisella trikoolla. Samaa kangasta siis kuin on tässä postauksessa olevassa, omassa juhlapaidassanikin.




Hame on puolikello ja leikattu niin leveäksi kuin kangasta riitti. Vuori on mustaa trikoota, jotta on mukava päällä ja vyötärökaitale on myöskin mustasta trikoosta. Mustan paljettinauhan sain ommeltua käsin kiinni vyötärökaitaleeseen vasta nyt. Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan… ;) Sivulla on piilovetoketju, jotta hameen saa puettua päälle. Paljettikangas ei tosiaan jousta ollenkaan.




Tämän ompeluksen kohdalla kiitos todellakin seisoo lopussa, kun oli mieleinen neidille. Huh!




Paidan kaava: Raide reilusti muokaten (Ottobre 6/2012)
Hameen kaava: itse piirretty puolikellohame, koko n. 134cm
Kankaat: paljettikangas, Jätti-Rätti ja musta trikoo, Kankaamo
Paljettinauha: Jätti-Rätti


Oma hopeanvärinen paita valmistui jo hyvissä ajoin ennen joulua. Tukholmassa käydessä Minna löysin Ohlssons Tygistä tämän suhteellisen ohuen trikookankaan, jossa on vähän hopeista kimalletta. Todettiin heti, että tästä tulisi loistava vesiputouspääntiellinen toppi jouluksi. Idea jalostui kotiintultua, sillä toppi on epäkäytännöllinen Suomen talvessa, joten muokkasin Burdan kaavaan hihat. Ne on piirretty Ottobren Timeless and cozy -kaavasta.



Kaava: vesiputoustopin kaava sivurypytyksillä (Burda 6/2013)
Kangas: hopeakimalteinen trikoo, Ohlssons Tyg / Tukholma


Olen tehnyt tällä kaavalla jo yhden topin viime syksynä. Todella mukavan mallinen päällä ja nuo sivurypytykset sekä edessä että takana ovat mieleiset. Helmasta paita on kaareva. Takakappaleen pääntielle tein kapean käänteen ja siinä on Framilonia alla.






Olethan huomannut, että...


Tervetuloa siis seuraamaan meitä myös Instaan!


-Jaana-

10 kommenttia:

 1. Hienon asun on neitokainen saanut, lapsen kiitos ja onnellisuus on paras kiitos :). Kiva myös tuo sun paita malliltaan, vesiputouspääntie on aina kaunis ja ajaton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohtaa oli erityisen palkitsevaa huomata, että tyttö oikeasti tykkäsi vaatteistaan, koska todella harvoin mikään kelpaa. Tilasi samanlaisia paitoja lisää… ;)

   Poista
 2. Onpa ihana bling bling -asu tytöllä. <3 Ihan parasta, kun oma ompelus osuu ja uppoaa lapseen! Todella kiva myös tuo sinun paitasi, vesiputouspäänteineen ja sivurypytyksineen. Todella monikäyttöinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ollut kiva kaava ja hihalliseksi versioksi muutettunakin toimii. Vähän liikaa kiiltoa tossa on ihan arkikäyttöön (ainakin tällä hetkellä kotiäitinä olevalle ;) ), mutta juhlavampana paitana on käyttöä.

   Poista
 3. Upean asun olet loihtinut, ja kaikkien vaatimusten mukaisesti:) Upea myös tuo vesiputoustoppi!

  VastaaPoista
 4. Tykkään tuosta sun vesiputouspaidasta tosi paljon! Just nuo sivurypytykset on tosi kauniit ja samalla myös anteeksiantavat (ei sillä, että sulla tarvis jotain piilottaa, ihan oma lehmä vaan ojassa :D ) Ja kaunis tuo neidin asu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You got the point! ;) Tuollainen sivurypytetty paita/toppi on tosi armollinen. Samalla tuo ilmettä, mutta myös kätkee pömpötykset ;)

   Poista
 5. Upea mekko! Tytöllä näyttäisi olevan oikein hyvä tyyli taju :) Sinun asusi on myös oikein tyylikäs! Tykkään erityisesti noista rypytyksistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tästä vaatteista ei ainakaan kimallusta jäänyt puuttumaan ;) Alkaa esikoisen värivalikoima vaatteissa olla liian paljon sama kuin minulla; musta on aina jees ja kun oikein revitellään, laitettiin mukaan myös hopeaa… ;)

   Poista