torstai 23. kesäkuuta 2016

Ommellen iloa Jaanalta

Toukokuun alkupuolella aloitettiin Ommellen iloa -hyväntekeväisyysompeluhaaste, jossa ideana on yksinkertaisesti tuoda ommellen iloa vähävaraisille perheille. Lapset saivat itse suunnitella oman vaatteensa. Mukaan lähti 27 upeaa ompelua harrastavaa naista ja kuusi mahtavaa kangaskauppaa. Viikonloppuna blogiin tulee kooste kaikista tämän projektin aikana syntyneistä vaatteista, kun viimeisetkin vaatteet ovat nyt löytäneet perille asti. Alla Jaanan ompelemat vaatteet ja jutut. Kaikki kankaat on itse hankittuja.


Eräs tyttö toivoi vaaleanpunaista shortsihaalaria, jossa piti olla valkoinen kissan pää. Ehdotin tätä haalarimallia, jonka olin ommellut omalle tyttärelleni viime kesänä ja se hyväksyttiin. Maililla lähetin neljä kissanpään kuvaa valittavaksi ja tyttö halusi tämän shortsihaalariin päätyneen kuvan :) Edestä jouduin muokkaamaan laskokset pois, koska ne eivät olisi toimineet alla olevan leveän silityskuvan kanssa. Laitoin etukappaleeseen kuitenkin pienet rypytykset pääntielle. Haalarissa taskut sivusaumoissa. Vyötäröllä kuminauhakuja. Olkaimet tehty resorista.


Kaava: shortsihaalari, muokattu (SK 5-6/2014)
Silityskuva: netistä, Silhouettella leikattu
Silityskalvot: Hotflex ja glitter coolflex, MDP SuppliesKokomerkkinä on luonnollisesti kissan pää ;) Silityskalvo on kimmeltävää hopeista glitter coolflexiä.Toiselle tytölle ompelin maksimekon, joka haluttiin kissakankaasta. Sain yhden netistä otetun mekkokuvan näytille ja omalta tytöltä löytyi vastaava mekko kaapista, josta piirsin tähän kaavat. Erityisesti pidän tässä mallissa tuosta takakappaleesta, joka on kauniin mallinen. Tähän en voinut pistää kokomerkkiä silityskalvosta, kun digiprinttikankaalle suositellaan ainoastaan yhden pisteen silitystä eli sillä silityskalvo ei pysy kiinni.


Kaava: valmismekon pohjalta piirretty, 140cmTämän suhteen jännitin eniten, sillä en ole ennen ommellut miesten kaavoilla vaatetta. Lisäksi teinipojalle ompelu arvelutti myös, jotta saan tehtyä hänelle mieleisen vaatteen. Onneksi poika oli tykännyt hupparistaan! :)

Toiveena oli musta huppari, jossa edessä pelipaidoista tuttu suomileijona kultaisena, iso etutasku ja hupparin nyörit valkoiset. Hihat tuli olla kerrankin tarpeeksi pitkät kuten myös itse huppari tarpeeksi pitkä. Ehdotin tavallisen hupun tilalle tuubikaulusta, joka sai hyväksynnän. Siihen tein nyöriaukot ompelemalla tämän ohjeen mukaisesti. Loistava ohje, suosittelen! :) Kaava on pdf-muotoinen, jossa teippasin 42 arkkia yhteen (ja kaikki tekstit sekä ohjeet on saksaksi…). Huh ja puh! Mutta kannatti, sillä malli on todella kiva ja tällä tulee tehtyä varmasti jatkossakin.


Silityskuva: netistä haettu ja Silhouettella leikattu
Silityskalvo: kullanvärinen hotflex, MDP Supplies

Tähänkin laitoin kokomerkinnän silityskalvosta. Kullanvärisenä tottakai, kuten on etukappaleen kuvakin ;)Taaperolle ompelin sporttisen paitabodyn. Sain tietoa, että perhe ei toivo mitään tyypillistä poikamaista aihetta kuten autoja vaan ovat sporttisia. Niinpä Evert-poika sai paitabodyyn nimensä ensimmäisen kirjaimen. Kuvan tein itse ja leikkasin jälleen kerran Silhouetten leikkurilla silityskalvosta. Koska kyseessä on pitkäselkäinen lapsi, tein paidan yhtä suuremmalla koolla mitä leveys on.

Harvoin olen saanut aivojani näin pahasti solmuun minkään ompeluksen kohdalla! Lähtökohtana oli paitabody kesäkäyttöön, koska pojalla on vielä vaippa käytössä ja paitabody on tosi kätevä. Noh, ajattelin etten voi tehdä bodyosaa olkapäihin saakka ettei kaksikerrosta kangasta ole liian kuuma kesällä. Niinpä tein leikkaukset eteen ja kiinnitin bodyosan tuohon ylempään poikkisaumaan. Siinä vaihessa kun vaate piti koota ja kankaita alkoi olla päällekkäin kasa eikä hajuakaan mikä on mikin ja mitkä kuuluu ommella yhteen, oli aivot todellakin solmussa ;) Mutta arvoitus ratkaistu ja vaate valmistui. Tähän tuli muuten täydellisin bodyn kanttaus, mitä olen ikinä tehnyt <3 Eikä syyttä, sillä tällaisen lahjavaatteen haluan olevan täydellinen <3


Kaava: Raide-trikoopaidan kaavasta muokattu (Ottobre 6/2012)
Silityskuva: itse tehty ja Silhouetten leikkurilla leikattu
Silityskalvo: Hotflex, MDP Supplies


Poikakaksosten tuplavaunuihin toivottiin vaunuverhoa. Tähän perheeseen yksi toinen meistä ompeli vaatteet, mutta koska olen näitä vaunuverhoja ommellut ja niihin ohjeenkin tehnyt eikä pitkään aikaan ole tullut ommeltua yhtään vaunuverhoa, oli kiva vastata tähän toiveeseen. Muistin, että yhdellä kaverillani on myöskin Emmaljungan tuplarattaat ja piirsin niistä kaavat (sekä sain valmistuttua käyttää niitä kuvien ottamiseen). Kiitos Hanne! Koska ainakaan näissä tuplarattaissa aisa ei käänny eikä siihen siis pysty sitomaan vaunuverhoa kiinni, tein siitä niin pitkän että menee kunnolla turvakaaren yli ja sivuille jää hyvät ilma-aukot.Kaava: Emmaljungan tuplarattaiden kuomusta piirretty
Silityskuva: Silhouette Studiossa tehty ja Silhouettella leikattu
Silityskalvo: musta ja hopeanvärinen hotflex, MDP Supplies


Vaunuverho on kahdessa osassa, keskellä on tarranauhan paloja pitämässä sen yhtenäisenä ja takana on nauhat tarranauhoin, joiden avulla toisen puolen tai vaikka molemmatkin voi rullata ylös. Tuskinpa kaksosetkaan nukkuvat ihan samassa rytmissä niin toinen voi katsella maisemia toisen vielä nukkuessa. Yläreunassa on yhdeksän monitoimirengasta kiinnittämässä sen kuomuun ja keskimmäinen rengas yhdistää kummatkin vaunuverhon puolet. Se menee siis kummankin vaunuverhon läpi. Perhe tykkäsi mm. mustasta, turkoosista, tähdistä ja oli rock-henkinen niin sen pohjalta valitsin kankaat ja kuvan.

Näillä tuotiin siis ommellen iloa useammalle lapselle ja iloa tuli kasapäin myös tänne, kun pystyi oman harrastuksensa kautta tekemään hyvää. Voin todellakin sanoa, että jokaiseen saumaan on ommeltu rakkautta mukaan <3


-Jaana-

4 kommenttia:

 1. Wau, nää on kyllä huikeita!

  VastaaPoista
 2. Upeita, huolella tehtyjä ja toiveiden mukaisia vaatteita:) Nämä ovat varmasti tuoneet iloa perheille:)
  On se vaan näppärä tuo leikkuri. Tosi hienon näköisiä ja tarkkoja kuvia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatteet olivat mieluisia ja toivat todellakin iloa koko perheelle <3 Olen tykännyt tuosta Silhouetten leikkurista ja sitä on tullut kyllä käytettyä ;)

   Poista