Meille muutti viime talvena anopin vähällä käytöllä ollut saumuri pitkäaikaislainaan. Ja se on ollut erittäin toivottu sekä pidetty vieras! Koska tässä saumurissa ei ole itsessään mitään roska-astiaa kangassilpulle, ovat ne päätyneet ommellessa lähinnä syliini. Niinpä ompelin saumurille alustan roskapussilla. Muutenkin ommellessa tarvitsee koko ajan roskapussia, joten nyt vaihtui erilliset muovipussiviritelmät tähän alustaan.
Saumurin roskapussin mallin tuli olla sellainen, että itse tasku jää mahdollisimman avonaiseksi, jotta roskat päätyvät helpommin pussin pohjalle kuin pussin ohi. Saumuri on koko ajan kodinhoitohuoneen pöydällä näkyvillä niin halusin kankaaksi jonkun todella kauniin ja sain hyvän syyn ostaa Marimekon Muija-kangasta ;)
DIY saumurin alusta roskapussilla
Tarvitset alustaa varten:
vahakangasta (kannattaa käyttää liukasta vahakangasta, jotta silput ja roskat päätyvät helpommin pussin pohjalle)
vinokanttinauhaa
sekä ompelukoneen
1. Leikkaa kaksi palaa vahakankaasta. Palojen leveyden tulisi olla useampi sentti enemmän kuin on itse saumurin leveys. Isomman palan korkeus on saumurin syvyys + halutun pussin korkeus + 5-10cm (etäisyys saumurista pöydän reunaan ja vielä vähän alemmas, jottei pussin reuna ole heti pöydän tasolla). Pienemmän palan korkeus on halutun pussin korkeus. Lisää molempiin kappaleisiin saumavarat sivuille ja alareunaan. Minun palojeni mitat olivat 51x32cm ja 21x32cm.
2. Pyöristä molemmista paloista alakulmat. Helpointa on käyttää lasia apuna viivoja piirtäessä. Myös yläkulmat voi pyöristää, mutta omaan silmääni näyttää paremmalta, kun saumurin taakse jäävät kulmat ovat suoria. Makuasioita. Jos pyöristät ainoastaan alakulmat, katso että kankaat ovat samoin päin ettei kuosi jää toisessa kappaleessa ylösalaisin.
3. Laita kappaleet päällekkäin ja alareunat tasan niin että isompi on alla ja pienempi päällä. Kummassakin vahakankaassa nurja puoli on päällepäin eli pienemmän kappaleen oikea puoli on isomman kappaleen nurjaa puolta vasten.
4. Ompele edellisessä kuvassa lilalla katkoviivalla merkitty pätkä eli pienemmän kappaleen sivusaumat ja alareuna. Tikin pituus kannattaa olla tavallista pidempi. Vahakangasta ommellessa kannattaa käyttää teflonpinnoitteista paininjalkaa, jos sellainen ompelukoneen tarvikkeista löytyy. Nahkaneula voisi myös olla paikallaan, mutta itse ompelin tämän tavallisella ompelukoneen neulalla. Sauma jää kuitenkin kanttinauhan alle piiloon.
5. Käännä pussi toiselle puolelle, oikeinpäin. Nyt saumurin alustasta puuttuu enää kanttaus.
6. Ompele vinokanttinauha yläreunasta alkaen niin, että se kiertää pussin yläreunan kautta. Kanttinauhaa tulee siis kaikkiin ompelematta oleviin reunoihin. Kannattaa aloittaa kanttaus yläreunasta, jolloin aloituskohta jää saumurin taakse piiloon. Jos takakulmat ovat suorat, kuten minulla on alla olevassa kuvassa, taita vinokanttinauha 90 asteen kulmaan niin, että "ylimääräinen" nauha jää taitoksen sisään. Vinokanttinauhan saa ommeltua yhdellä ompeleella kiinni, kun koko ajan pitää huolen, että kankaan reuna tulee nauhan taitossaumaan saakka kiinni.
Kun tulet taskupussin yläreunan kohtaan (merkitty alla olevaan kuvaan keltaisella nuolella), levitä ja käännä auki taskun päälikappaletta niin että se tavallaan jatkuu suoraan sivusauman suuntaisesti eteenpäin. Näin saat nauhan jatkumaan suoraan taskun yläreunaan siististi ja samalla nauhan ommel pitää taitekohtaa avoimena, kun alusta on valmis.
Lopettaessa ompele noin sentin verran kanttinauhaa aloituskohdan kanssa päällekkäin taittaen vinokanttinauhan loppu nauhan alle. Itse leikkaan vielä lisäksi taitoskohdasta loppuun päin pienet kolmiot pois molemmilta puolilta eli kavennan lopetuskohtaan päin, jottei nauhan päätykulmat näy päälipuolelle nauhan alta pilkistäen valmiissa työssä.
Valmista tuli ja eikun saumuri laulamaan ja silppua tuottamaan!
Malli: oma
Kangas: Muija-vahakangas, Marimekko
Ompelin saumurin roskapussin lisäksi saumurivanhukselle uuden suojahupun. Vanha oli jo osittain revennyt eikä vaaleansininen värikään sopinut meidän kodinhoitohuoneeseen. Suojan ompelin myöskin Marimekon Muija-kankaasta, mutta puuvillaisena versiona. Koska pyykkejä käsitellessä kangaspölyä tulee tilassa suhteellisen paljon eikä saumuri tykkää pölystä, tulee suojaa pidettyä aina saumuria suojaamassa. Ompelukoneeseen on oma, kova suojakotelo niin sille en ommellut erillistä suojahuppua.
Malli: oma saumurin mitoilla
Kangas: Muija-puuvillakangas, Marimekko
Lisäys: Koska saumurin suojahupun ompeluohjetta on kyselty, lisään siitä tähän lyhyen, sanallisen ohjeen. Ompelin suojahupun kolmesta kappaleesta; kaksi melkein suorakulmiota sivuilla ja päällä keskellä kulkee yksi pitkä suorakulmion muotoinen kappale "saumurin yli". Sivukappaleisiin leikkasin eteen tulevaan reunaan pienen kulman saumurin etuosan muodon takia. Koska muotoa on vaikea selittää, piirsin kappaleet alla olevaan kuvaan mittojen kera. Omaan suojahuppuun kannattaa mitat tietenkin ottaa omasta saumurista, jotta tulee oikeankokoinen, mutta tässä vähän osviittaa mitoista. Tein tarkoituksella suojahupun hieman saumuria suuremmaksi, koska jos aika jättää tästä yksilöstä tai se muuttaa takaisin anoppilaan, voi suojahuppua todennäköisesti käyttää myös seuraavan yksilön kanssa :)
Huom. Leikkaa sivukappaleet peilikuvina, kuten ylläolevaan kuvaankin kirjoitin.
Kiinnitin ensin toisen sivukappaleen keskikappaleeseen kiinni aloittaen keskikappaleen etureunasta (kankaan oikeat puolet vastakkain) ja sen jälkeen ompelin toisen sivukappaleen vastaavasti kiinni keskikappaleen toiselle puolelle. Viimeiseksi ompelin hupun alareunaan päärmeen.
-Jaana-