Kahden päivän aikana ehtii, tai ainakin pitäisi ehtiä, hyvin kiertämään kaikissa messuhalleissa ja piipahtamaan ostoksilla mitä herkullisimmilla osastoilla. Me aloitimme perjantain messupäivän kahdella täsmäiskulla ostoslistojemme tärkeimpien artikkeleiden pisteisiin, Ommelliselle ja Verson puotiin, sillä pelkona oli että rauhaisan kiertelyn tahdissa jäämme ilman kankaita, jotka ehdottomasti halusimme messuilta hankkia. Vasta tämän jälkeen aloitimme järjestelmällisen kiertelyn A-hallissa ja siellä yhdessä hallissahan me sitten saimme koko perjantaipäivän vietettyä. Meille siis todellakin on ollut tärkeää varata messuihin useampi päivä ja väläyteltiin siinä jopa ajatusta kolmesta messupäivästä ensi vuonna, sillä lauantain jälkeen oli vielä vähän sellainen olo, että ihan kaikkea ei ehtinyt sisäistämään.
Ihana nähdä, että ihmiset ovat kiinnostuneita käsillä tekemisestä ja käsintehdyistä tuotteista. Tänä vuonna messuilla tehtiin uusi kävijäennätys, sillä messuilla vieraili lähes 51000 ihmistä kolmen päivän aikana.
Viime vuoden messujen jälkeen Suomen Kädentaidot -messut olivat uudistaneet messujärjestelyjä ja sen kyllä huomasikin, positiivisesti. Sisääntuloaulaan ei kertynyt samanlaista ruuhkaa kuin aiempina vuosina, koska vaatepisteet oli sijoitettu toisaalle D-halliin (kuva alla). Halleissa käytävät olivat leveämpiä, jolloin niillä kulkeminen oli väljempää ja me emme koko kahden päivän aikana törmänneet ahdistavaan ruuhkaan oikein missään, mikä oli oikein loistava juttu. Vesipisteitä oli hyvin saatavilla niin omien vesipullojen täyttöä varten kuin myös tarjolla oli kertakäyttömukeja. Levähdys- sekä evästyspaikkoja oli myös varattu riittävästi. Tänä vuonna olimme varautuneet runsain eväin, joten emme päässeet kokeilemaan ruokatarjontaa. Ehkä isoin muutos oli kaikkien oheismessujen poisjääminen eli koko messukeskus oli täynnä kädentaitojuttuja. Tämä mahdollisti selvästi mm. väljemmät tilat ja tuon vaatesäilytyksenkin siirron. Jätimme auton parkkiin messukeskuksen parkkialueelle niin uudistuksia kokeneesta etäpysäköinnistä meille ei kertynyt kokemuksia.
Messuilla vieraili tänä vuonna tosiaan lähes 51000 ihmistä ja voisikin luulla, että siellä tuupitaan, tönitään ja ollaan töykeitä toisille, mutta me emme ole tähän törmänneet Tampereella kertaakaan. Päinvastoin, ihmiset ovat hyvällä tuulella, ystävällisiä, kohteliaita ja ennen kaikkea rehellisiä. Kahden päivän aikana ehtikin kohtaamaan ihmisiä ihan eri tavalla kuin yhden vierailupäivän aikana ja mekin kävimme ihania keskusteluja iloisten, hyväntuulisten, ystävällisten ja aivan ihanien ihmisten kanssa moneen otteeseen näiden kahden päivän aikana. Alla muutamia poimintoja osastoista, joilla oli mielenkiintoisia, kauniita ja toimivia tuotteita myynnissä ja joiden näytteilleasettajien kanssa käytiin ihania keskusteluja.
TUISKULAN KOTIKOLO, VANERIKKO
Tuiskulan kotikolo on 35-vuotias perheyritys, jossa on sukupolven vaihdos tapahtunut hiljattain ja uusi sukupolvi lähti viime vuonna Tampereen messuille aivan uudella tuotteella. Kahta viikkoa ennen messuja uusi isäntä oli esitellyt vaimolleen Lankavahti-nimisen tuotteen Vanerikko-tuoteperheeseen. Vaimo oli kovasti epäileväinen tuotteen suhteen ja messuilla olikin varattuna ihan pieni osasto tuotteen esittelyä varten. Tuotteesta oli kuitenkin syntynyt todellinen hitti ja koko mukana ollut varasto oli myyty loppuun messuilla.
Tänä vuonna heillä olikin upeasti rakennettu iso osasto hyvällä paikalla A-hallissa ja kova kuhina osaston ympärillä. Mukana heillä oli eri kokoisia lankavahteja ja muita Vanerikko-tuoteperheen tuotteita, uusimpana juuri messuille valmistunut Kirjoneule-lankavahti, jonka sisällä lokerikko useammalle lankakerälle. Aivan upeita tuotteita; kauniita ja käytännöllisiä. Vanerikkoja saa tilatessa kuulemma myös eri värisinä ja vaikka asiakkaan logolla varustettuna. Tuotteet valmistetaan Satakunnassa, Köyliössä.
NASKALI
E-hallista löysimme mielenkiintoisen suht´ uuden yrityksen, Naskalin. Yritys valmistaa kierrätysmateriaalista tai tarkemmin sanottuna vanhoista nyrkkeilyhanskoista nahkaisia rusetteja. Todella hieno idea ja tuloksena todella tyylikkäitä rusetteja. Tuoteuutuutena oli yrittäjän kaulassa kääntörusetti eli hetkessä sai vaihdettua rusetin värityksen kääntämällä sen vain ympäri (kuvat alla). Näppärää!
Nahkarusetit tuomitetaan suomalaisesta puusta valmistetussa laatikossa. Piste iin päälle. Tuotteet muuten valmistetaan Iittalassa. Kokoja löytyy sekä miehelle että pienemmälle pojalle.
KANGASKAUPPOJA
Kankaita oli tänäkin vuonna myynnissä paljon ja uusiakin näytteilleasettajia bongattiin, mm. Eurokangas oli tänä vuonna messuilla uutuustrikoiden, palakankaiden sekä korkkikankaan kanssa ja Ommelkupla joustavien kankaiden ja ompelumerkkien kanssa. Myös vanhat tutut Ommellinen, Paapii, NuppuPrint Company, Kangaskapina ja Lalia käytiin vierailemassa ja rupattelemassa.
(Ommelkupla)
(Story of Roo)
(Eurokangas)
(Eurokangas)
(Eurokangas)
(Verson Puoti)
(Nuppu Print)
(PaaPii Design)
(PaaPii Design)
(Kässäkerho Pom Pom)
(Kässäkerho Pom Pom)
OMPELUMERKIT
Monen bloggarin kanssa pohdimme mikä on tämän vuoden the Juttu messuilla. Tätä mietimme myös lauantaina bloggarien tapaamisessa. Viime vuosilta on ollut helppo nostaa messujen hittijutuiksi mm. jättipeitot, pillihimmelit tai nahkapaperin viime vuodelta. Tänä vuonna tälllaista hittijuttua ei oikein osunut silmiin. Toisaalta se ei ole huono asia, koska messuilla oli todella monipuolisesti kaikkia kiinnostavia asioita. Yksi uutuus oli kyllä nahkaiset ja tekonahkaiset ompelumerkit. Näitä oli myynnissä ainakin Paapoolla, MiraAnniinaDesignilla sekä Ommelkuplalla. Viimeistelevät kyllä tosi ihanasti käsityön olipa sitten kyseessä vaate, pipo, laukku taikka neuletakki.
Tupsuja oli myynnissä jo edellisenäkin vuonna, mutta ne tuntuivat tekevän kauppansa myös tänä vuonna.
(MiraAnniinaDesign)
(MiraAnniinaDesign)
(Ommelkupla)
(Paapo)
LANKOJA
Lankoja oli messuilla tarjolla myös hurja määrä. Aivan upeita sävyjä ja tuntuja oli kyllä niin paljon tarjolla, että nyt on neulehaaveita ja -suunnitelmia vähintäänkin seuraavaksi vuodeksi. Tuttujen lankakauppojen kuten Snurren, Lankakauppa ILOn, Titityyn ja Lankaidean lisäksi vierailtiin myös meille uusissa puodeissa Koukuttamolla, KässäkerhoPOMPOMilla, Rouva SilmuSolmulla sekä Rintalan tilalla. Löydettiin myös erittäin mielenkiintoinen puoti Eijan käsityökauppa, jossa oli myynnissä tuntemattomammista materiaaleista, kuten maitoproteiinista valmistettuja käsinvärjättyjä lankoja.
Kotimaisten lankakauppojen lisäksi oli tänä vuonna messuilemassa E-hallissa myös useampi ulkomainen lankakauppa. E-hallissa oli esillä aivan upeita lankoja harmoonisissa sävyissä ja löytyi sieltä yksi tanskalainen lankamyymälä, jossa myytiin upeita peuransarvista valmistettuja neulontapuikkoja (kuva alla).
(peuransarvista valmistetut puikot, G-uld)
(G-uld)
(Skein Queen)
(Skein Queen)
(G-uld)
(maitoproteiinista valmistettua lankaa, Eijan puoti)
(ILOyarn)
(Snurre)
(Koukuttamo)
(Titityy)
(Titityy)
(Lankaidea)
(Lankaidea)
(Kässäkerho Pom pom)
Bongasimme myös Titityyn osastolta aivan upean lankasetin yhden asiakkaan sylistä, josta on kuulemma tulossa fade-paita. Kävimme pyytämässä upeanvärisistä langoista kuvaa ja nyt malttamattomana odotamme mitä Villasukkamurmeli niistä taituroi.
UPEAA SUOMALAISTA MUOTOILUA
Oli ilo huomata miten paljon Suomessa on taitavia ja innovatiivisia suunnittelijoita, joiden tuotteet ovat sekä kauniita että käytännöllisiä. Messuilla oli mm. todella monta korujen valmistajaa myymässä tuotteitaan ja tälläkin kertaa meidän ostoskasseihin tarttui mukaan näitä ihanuuksia.
(Karina Jewellery)
(Karina Jewellery)
Minta myi silikonikorujen lisäksi todella käytännöllisiä lompakoita ja laukkuja, jotka oli valmistettu korkkikankaasta. Kuvassa oleva lompakko sisälsi yli 10 korttia ja silti oli höyhenenkevyt ja korkkikangas materiaalina kestävä, vedenpitävä ja jopa kelluu vedessä.
(Minta)
(Minta)
(Minta)
(Saimaa-hylly, Pauliina Rundgren handicrafts)
(Pauliina Rundgren handicrafts)
(Valona)
(Valona)
(Valona)
(Valona)
(RIEMUpuoti)
(Visapaja)
(yrttiruukkuja, Kipriikka)
(todella kevyet ja vahvat kassit vanhoista messumatoista, Kipriikka)
(Luppaset)
(Luppaset)
Messuilla siis tosiaan oli kaikenlaista kivaa ja ihanaa sekä tarviketta jos minkä moista. Sellaisen havainnon teimme tänäkin vuonna, että kangasvalikoimissa oli suurimmaksi osaksi vain joustavia kankaita. Joustamattomien kankaiden osuus oli erittäin pieni.
Jaana haastatteli lauantaina isää, joka oli poikansa kanssa liikkeellä ja heille messut näyttäytyivät hieman tylsinä, sillä valikoima messuilla oli lähes pelkästään pehmeitä käsitöitä ja metallityöt puuttuivat kokonaan eikä puutyötkään juurikaan olleet edustettuna. Metallintöiden tarvikkeita ei ilmeisesti ollut ollenkaan saatavilla. Suurin osa kävijöistä on toki naisia, joita enemmän kiinnostavat pehmeät materiaalit, mutta kovillekin materiaaleille voisi löytyä kysyntää ja saisi miehetkin messuilemaan. Kädentaidot kuitenkin kattavat kaikki materiaalit.
Messuillla oli paljon erilaisia työpajoja; mm. massa-, askartelu- ja piirtelytyöpajat. Aivan ihania juttuja olisi päässyt kokeilemaan, mutta me jätimme kokeilut tällä kertaa väliin lähinnä ajanpuutteen takia. Tosi mukavaa että messuilla on erilaisia työpajoja, joissa pääsee kokeilemaan uusia käsityöjuttuja ja tekemään niitä yhdessä. Monessa paikassa oli myös työnäytöksiä ja Paapoolla varmasti messujen suloisimmat näytteilleasettajat; kaksi tyttöä sormivirkkasi paksusta langasta tuubihuiveja.
(Pom pom -koristeet trikookuteesta, 4H-yhdistys)
(Askartelutyöpaja, Sinelli)
(Askartelutyöpaja, Sinelli)
(sormivirkatut tuubihuivit, Paapo)
Miltä messuilta sitten tarttui mukaan? Paljon kaikkea ihanaa <3 Ensimmäisenä Jaanan perjantain messusaalit ja sen jälkeen lauantain ostokset. Alempana Minnan perjantain messusaalis ja viimeisenä Minnan lauantain kotiinviemiset.
Tekonahkat, A. Wennström Oy
Korkkikangas, Eurokangas
Kettujemma- ja Kuha-kankaat, Verson Puoti
Dino-, mopo- työkalut- ja ilveskangas sekä postikortit, PaaPii Design
Silikonikorut, ketjut sekä tupsut, Paapo
Jalkapallokangas ja roosa sekä harmaa jc, Kankainen
Raitakangas, Poppanavakka
Ruusukangas, Lalia
Sydäntalvi urheilutrikoo, Nuppu Print
Ratkoja, Clover/Fomast
Kashmir-langat, Snurre
Dino ja vuoret -kangas, Ommelkupla
Hopeakorvakorut ja -kaulakoru, Karina
Kimalle- ja roosa joustocollege, Kankainen
Musta-hopea joustocollege, Ommellinen
2 kerää Regia-sukkalankaa värjäykseen, Lankaidea
Ohut kampalanka, Pirtin kehräämö
Malabrigo-pitsilanka, Lankaidea
Tupsut ja koru, Paapo
Malabrigo DK, Lankaidea
Merinosukkalanka, Koukuttamo
Isager-alpakkalangat, ILOyarn
Nahkamerkit, MiraAnniinaDesign
Lykke ajopuusta tehty pyöröpuikko, G-ULD
Nahkatyövälineet, MiraAnniinaDesign
Vihreän vetoketjun ostin Jujunalta, mutta se unohtui kuvasta
Merinosukkalanka, Koukuttamo
Isager-alpakkalangat, ILOyarn
Nahkamerkit, MiraAnniinaDesign
Lykke ajopuusta tehty pyöröpuikko, G-ULD
Nahkatyövälineet, MiraAnniinaDesign
Vihreän vetoketjun ostin Jujunalta, mutta se unohtui kuvasta
Koko käsityömessuviikonlopun fiilis tiivistyy mahtavasti Kässäkerho Pom Pomin kyltissä;
Happiness is handmade <3
Ihanat messut, onnistuneet uudistukset, ihania kohtaamisia ja keskusteluja, loistavaa seuraa ja kassikaupalla ihanuuksia kotiintuomisena. Olemme ihanan eufoorisessa messujen jälkeisessä mielentilassa ;). Villa & Villa kiittää, kuittaa ja kumartaa sekä jää odottamaan seuraavan vuoden messuja :)
-Jaana & Minna-
Kiitos todella kattavasta messupostauksesta! Itse pääsin messuille vain perjantaina, joten paljon jäi näkemättä. Ja isot kiitokset mun fade-setin ihastelusta. Niistä tosiaan tulossa Anna Johannan (Neulistin) uusi Hilla-paita. Tein jo viikonloppuna jakso neulepodcastiin, jossa esittelen paidanalkua. Youtubesta löytyy Villasukkamurmelin neulepodcast -nimellä ;)
VastaaPoistaKiitos kattavasta postauksesta ja linkeistä! Itse en ennättänyt tänä vuonna messuilemaan mutta ihana on lukea näitä postauksia !
VastaaPoista