perjantai 8. tammikuuta 2016

We love Sava

Joskus joulu saapuu päivän etuajassa. Viime jouluna saimme avata yllätyspaketit aatonaattona, josta paljastui ompeluryhmää varten tehty ja tilattu kangas (Jenni Mäensivun suunnittelema), jonka kuosista tai väristyksestä ei ollut mitään ennakkokäsitystä. Tätä ei ole siis missään myynnissä. Kangas oli tilattu jo syksyllä, mutta sen saapuminen viivästyi ja viivästyi. Kangas vaati sulattelua meiltä molemmilta, mutta mitä enemmän sitä katseli, sitä enemmän siinä näki mahdollisuuksia ja ideoita alkoi tulemaan. Mahtavaa nähdä 450 naisen tuotokset tästä kankaasta sillä kahta samanlaista ei varmasti synny!


Jaanan ja Minnan kankaat olivat täysin samanlaiset metrin palat

Minna olisi halunnut tehdä kankaasta itselleen omalla luottokaavallaan mekon ja vielä niin päin, että kaulalta helman suuntaan vaihtuisi rasteista liilaan. Tovin kaavoja aseteltuaan oli kuitenkin pakko luovuttaa, kangas ei riittäisi millään. Mielessä oli kuitenkin pyörinyt jo pitkään Ottobren naisten lehdessä ollut Sporty shape -kaavan kokeilu ja tähän kaavaan kangaskin riittäisi halutun idean mukaisesti.Kaava: Sporty shape (Ottobre 2/2015), hihat omasta paidan kaavasta
Kangas: Ompeluryhmälle teetetty trikookangas / Ikasyr


Kaavaa on muokattu sen verran, että pituussuuntaan paloja ei ole katkaistu vaan jatkuvat suoraan sekä lisätty hihat. Lisäksi käytetty yksiväristä mustaa raamittamaan savakangasta.
Tähän Minnan mekkoon ei sopinut kankaan toisen reunan kuviot lainkaan ja siitä loppupalasta syntyi tytölle tunika epäsymmetrisellä helmalla. Pikkuisen isompi pala kun olisi ollut käytössä olisi saanut kuviot hieman vinoon ja hihan harmaan alueen kohdistumaan etuosan harmaaseen. Takaosa ja toinen hiha mustaa trikoota.
Kaava: Omasta paitakaavasta kuositeltu
Kangas: Ompeluryhmälle teetetty trikookangas / Ikasyr ja musta trikoo / Jätti-Rätti

Jaana tiesi jo tilatessa, että tekisi kankaasta jotain itselleen olipa se sitten millainen tahansa. Kangasta tuijoteltiin useampaan otteeseen ja pikku hiljaa alkoi visio hahmottua; mekko itselle, johon ei voinut ottaa mukaan tuota persikanväristä osiota, koska se on itselle täysin väärä väri. Niinpä koottiin palasista mekko, jossa on käytetty kankaan vasen reuna kokonaan persikanvärisiä alueita lukuunottamatta. Tästä tuli aivan lempparimekko!

Mekon kaavana on käytetty jälleen Ruskamekon kaavaa reilusti muokaten; kaulus pois ja tilalla tavallinen pääntie, hihat 3/4-mittaiset, kavennettu jonkin verran koska kuosin leveys ei riittänyt enempään, helmasta jätetty kuminauharypytys pois ja etukappale koottu useasta palasesta. Jotta mekosta tuli oman näköiseni, kiersin kaikki persikat osiot, mutta käytin kaikki viivapalat sekä harmaat osiot. Mekon yläosa, hihat sekä koko takakappale on mustaa trikoota. Etuosan ylin kuosikappale on yhtenäinen mustaan saakka ja alaosan loppu koottu viidestä palasta. Yhteensä etukappale muodostuu siis seitsemästä palasta, joista sai koottua halutun näköisen etukappaleen yllättävän helpolla.

Olisin tehnyt mekon takakappaleen kaksivärisenä niin, että yläosa olisi siinäkin ollut mustaa trikoota ja koko loppuosa kankaassa olevaa lilaa, mutta valitettavasti lilaa ei ollut tarpeeksi. Niinpä takaosa on siis kokonaan mustasta trikoosta.


Kaava: Ruskamekko muokattuna
Kangas: Ompeluryhmälle teetetty trikoo / Ikasyr ja musta trikoo / Kankaamo


Jaanan kankaasta jäi oman mekon jälkeen käyttämättä koko violettiosio sekä kaikki rastit. Koska keskimmäinen lapsista ihastui kankaaseen heti sen nähtyään, päätti Jaana tehdä loppukankaasta jonkin vaatteen tytölle. Neiti itse pyysi samanmallista mekkoa kuin Jaana ompeli itselleen eli a-linjaista. Kaavahyllystä ei löytynyt yhtään sen mallista kaavaa 128 senttisenä, niin tunikan yläosa on Raide-trikoopaidan kaavasta ja alaosa vapaasti leikattu niin pitkänä kuin kangas antoi myöden. Mallina oli yksi Minnan aiemmin tytölleen ompelema tunika, jossa alareuna kaartui nätisti.

Kankaan leikkaamisesta tuli aika palapeli! Kesti pitkälti yli puoli tuntia, että kaavat saatiin aseteltua kankaalle vision mukaisesti. Toinen reuna sekä sen hiha tuli olla lilaa ja toinen reuna sekä sen puoleinen hiha rasteja. Kankaassa on rastiosuudessa yksi levennys lilan puolelle, joka uhkasi tulla lilanosuuden kädentielle. Lopulta takakappale, joka on kokonaan kankaan lilaa osaa, aseteltiin vinoon niin kangas saatiin riittämään millipelillä. Pääntie on kantattu kankaan lilalla trikoolla.
Kaava: yläosa Raide -paitakaavasta (Ottobre 6/2012), alaosa itse piirretty
Kangas: Ompeluryhmälle teetetty trikookangas / Ikasyr


Aivan mahtava kangas, joka ehkä yllätti, mutta samalla tarjosi lukuisia vaihtoehtoja ja myös mahtavan haasteen! Kankaasta ei jäänyt jäljelle kuin pienet soirot sekä Jaanan kankaan persikat palat. Tehokkaasti tuli kummankin kangasmetrit hyödynnettyä ja niistä syntyi neljä vaatetta käyttöön! :)
- Jaana & Minna -

20 kommenttia:

 1. Ootte te aika velhoja!!! Ihanat vaatteet naisväellä ;) Minnan Sporty shape on tosi kivan makkinen ja Jaanan mekko on aivan mahtava palapeli!!! Ja lasten tunikat on tosi oivaltavat ja kivat! Tykkään kovasti! Oma pala on vielä leikkomatta. Se on melkoinen haaste kyllä, ootte selvinny upeasti!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Hanna! Kyllä se siitä vielä muotoutuu ja meidät saa kyllä hälyyttää ideoimaankin mikäli vision syntyminen kaipaa lisäbuustia ;-).

   Poista
 2. näistä tuli kyllä tosi hienoja!! oli pakko pinnata pinterestiin suoralla linkillä lasten ja naisten vaatekansioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni ja vielä tätäkin kautta kiitokset mahtavasta kankaasta!

   Poista
 3. Hienot on ja kekseliäästi toteutetut!

  VastaaPoista
 4. Onnea teille, ihan on huiput kaikki. Tuo kangas olisi tarvinnut aikaa ja ehkäpä ompelukaverin, jotta olisin onnistunut. Kekseliästä ja tyylillä tehtyjä vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanne-Maija <3 Tää kangas alkoi näköjään puhua tai sitten on pysynyt vaiti. Aivan mieletön määrä kyllä mahdollisuuksia tehdä vaikka mitä. Tykkään :)

   Poista
 5. Tosi upeat mekot kaikilla neidoilla

  VastaaPoista
 6. Te olette taikureita :) Niin moni-ilmeiset vaatteet saitte äideille ja tyttärille aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia :-)! Yhdessä ideoiden tulee kyllä ihan huippujuttuja.

   Poista
 7. Tosi hienoja ja älyttömän hyvin istuvia vaatteita!! Tuo palapelimekko on upea :)

  VastaaPoista
 8. Oi vautsi, noin monta hienoa mekkoa!! Ihan huippua!

  VastaaPoista
 9. Wau! Aivan mielettömän upeita kaikki! Kangas on kyllä todella mielenkiintoinen, harmi kun sitä ei saa kaupasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, me tykätään kyllä itsekin ihan hurjasti ;-). Toivottavasti joku kangastehtailija innostuisi tekemään joskus jotain vastaavanlaista vapaaseen myyntiin saakka, näitä olisi hauska miettiä uudemmankin kerran.

   Poista
 10. Tosi kivan näköisiä vaatteita olette tästä loihtineet! Kankaassa on hauska idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kangas oli kyllä ihan huippu ja vaatteistakin tuli mieluisia.

   Poista