sunnuntai 31. elokuuta 2014

DIY vaunuverho

Vaunuverho on todella helppo ommella sekä erittäin tarpeellinen tarvike vauvaperheessä. Pukluharsoviritelmiä ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa kauniiksi. Itse olen ommellut näitä niin oman lapseni käyttöön kuin myös vauvalahjoiksi. Vaunuverhon voi ommella joustamattomasta puuvillakankaasta tai joustavasta trikoosta, mutta itse olen suosinut joustamattomia kankaita, sillä niissä sirkkarenkaat pysyvät paremmin kiinni.


DIY vaunuverho

Vaunuverhoa varten tarvitset…
… kaksi n. 65x45cm  palaa kangasta
… metrin nauhaa (esim. kanttinauhaa)
… palan silitettävää tukikangasta (n. 2x20cm)
… 5 kpl Prymin 8mm sirkkarenkaita
… 5 kpl monitoimirenkaita
… ja ompelukoneen, silitysraudan sekä vasaran/nepparipihdit
1. Piirrä ensin kaava oman vaunun tai rattaiden kuomun mukaisesti. Helppo ja halpa tapa piirtää malli vaunun kuomusta on taittamalla kuomu alas vaakatasoon ja jäljentää siitä sanomalehdelle kuomun sisäreunan ääriviivat. Kun olet leikannut palan irti, taita se kaksinkerroin ja piirrä sen mukaisesti ääriviivat kankaalle. Todennäköisesti molemmat puolet eivät ole täsmälleen samanlaiset vaan piirrä niiden avulla keskimäärin oikean mallinen. Näin vaunuverhosta tulee symmetrinen.Jos sinulla ei ole mahdollisuutta ottaa mittoja vaunuista esim. vauvalahjaa varten, on ohessa piirtämäni kaava (linkki), jota olen käyttänyt omiin vaunuverhoihini. Kaava on 40cm leveään kuomuun, mutta esim. Emmaljungissa kuomu on tätä leveämpi. Jos siirrät kaavaa muutaman sentin kauemmas taitteelta (kohdassa 2) ja jatkat yläreunan viivaa suoraan sivulle, saat leveämpäänkin kuomuun sopivan mallin. Huomaa kaavaa tulostaessa, että asetuksissa ei ole esim. "sovita sivulle" valittuna vaan sen skaalaus on 100%. Voit tarkistaa, että kaava tuli tulostettua oikeankokoisena siinä olevan tarkastusmitan avulla. Kyseisen viivan pitäisi olla siis tulostetussa kaavassa 2 sentin mittainen. Kaava on tarkoitettu vain omaan, ei-kaupalliseen käyttöön.

2.  Leikkaa oman tai liitteestä tulostamasi kaavan mukaisesti kaksi samanlaista palaa puuvillakankaista. Taita kangas  kaksinkerroin (alla olevan kuvan tavoin) ja aseta kaava siihen niin, että ”taite”-reuna tulee kankaan taitteelle. Leikkaa n. sentin saumavarat joka reunaan.

Merkitse kankaisiin viiden sirkkarenkaan kohdat sekä nauhojen kiinnityskohdat kankaan reunaan. Kaavassa kaksi reunimmaista sirkkarenkaan kiinnityskohtaa on merkitty pisteillä ja keskimmäinen tulee kankaan taitekohtaan. Nauhojen kiinnityskohta on tulostetun kaavan alareunasta n. 10cm alaspäin.3. Jos vaunuverhoon tulee applikointeja tms. niin nyt on aika ommella ne. Vain mielikuvitus on rajana, mitä vaunuverhoon voi laittaa; applikointeja, kangasväreillä kuvioita, kangas ihan sellaisenaan, tilkuista koottu jne.


4. Silitä sirkkarenkaiden merkkien kohdalle pienet, noin 2x2cm palat tukikangasta. Itse olen varmuuden vuoksi silittänyt tukikangaspalat molempiin kappaleisiin, jotta kangas ei käytössä veny eikä purkaannu ja sirkkarenkaat pysyvät kiinni. Huom. kun silität tukikankaan kankaaseen kiinni, käytä tukikankaan ja silitysraudan välissä esim. leivinpaperia ettei liima tartu silitysraudan pohjaan.5. Seuraavaksi kiinnitetään sivuille tulevat nauhat oikeille paikoilleen. Kiinnitä nauhat merkkien kohdalle kankaan oikealle puolelle niin, että ne alkavat reunasta ja jatkuvat kohti keskiosaa. Jos nauhoissa on kuviointia tai niiden päät on käännetty ja ommeltu nurjalle puolelle, kiinnitä nauha kankaaseen niin, että sen oikea puoli tulee kankaan oikeaa puolta vasten. Nauhat on hyvä laittaa allekkain niin, että niiden väliin jää pieni rako.

HUOM! Suosittelen ompelemaan vaunuverhon sivuun nauhat, joilla sen saa sidottua kiinni vaunujen runkoon. Näin ilma pääsee kiertämään hyvin vaunuissa, vauva saa kuitenkin näköesteen ja suojan auringolta eikä vauva pääse myöskään tarttumaan ja repimään vaunuverhoa. Itse olen ommellut muutaman vaunuverhon ilman nauhoja, mutta nauhallinen on kätevämpi ja turvallisempi vaihtoehto, jos on vaan jokin aisa johon nauhat pystyy kiinnittämään/solmimaan. Jos vaunuverho peittää kuomuaukon tiiviisti, ei ilma pääse kiertämään ja lämpötila vaunuissa voi nousta vaarallisen korkeaksi.
Kiinnitä toiset kaksi nauhaa vastaavasti kankaan toiseen reunaan. Jotta nauhat tulevat samalle korkeudelle, taita kangas kaksinkerroin ja kiinnitä nauhat samaan kohtaan kuin toisellakin puolella on.Laita vaunuverhon kappaleet oikeat puolet vastakkain ja halutessasi neulaa reunat yhteen. Ompele suoralla ompeleella vaunuverhon ympäri n. 0,5cm etäisyydeltä reunasta ja jätä johonkin reunaan noin 10cm kääntöaukko (eli jätä sen pituinen pätkä ompelematta). Kun saavut nauhojen kiinnityskohtaan, ota nuppineulat irti ennenkuin ajat nauhojen päältä. Pidä huoli reunoja ommellessa, että kankaiden sisälle jäävät nauhat eivät tule paininjalan alle vaan pysyvät poissa keskellä.

6. Käännä vaunuverho oikeinpäin kääntöaukon kautta ja silitä reunat suoriksi. Tämä helpottaa seuraavaksi tulevaa reunojen ompelua. Käännä alareunan kulmat kunnolla ja niistä voi leikata ennen kääntöä pienet palat pois, jotta kulmasta tulee siistimpi. Varo kuitenkin leikkaamasta ommelta.


7. Ompele vaunuverho ympäri oikealta puolelta n. 0,5cm etäisyydeltä reunasta. Samalla tulee ommeltua kääntöaukko kiinni.8. Nyt on enää jäljellä sirkkarenkaiden kiinnitys. Ensimmäisellä kerralla jännitin itse niiden laittamista, mutta se ei ollut ollenkaan vaikeaa. Kiinnitä sirkkarenkaat paketissa olevien ohjeiden mukaan niin, että niiden keskikohta on noin sentin päässä reunasta. Renkaiden kiinnityskohdat on merkittynä jompaan kumpaan kankaaseen. Ensimmäisiin vaunuverhoihin kiinnitin renkaat vasaraa apuna käyttäen, mutta nykyään olen laittanut Prymin pihdeillä, joka on helpompaa ja nopeampaa. Kumpikin tapa toimii eikä siihen mene paljon aikaa. Vasaraa apuna käyttäen muistaa vaan varoa sormiaan :)

Ensin muoviseen asennustyökaluun (alla olevassa kuvassa) kiinnitetään kaksi metallista leukaa (paketissa kuvat taustapuolella) ja vasaralla kopauttaen kankaaseen tulee oikeankokoinen reikä. Kun olet tehnyt kaikki viisi reikää, alapuolen leuka vaihdetaan toiseen, valkoiseen muovileukaan ja sirkkarenkaiden osat laitetaan leukoihin. Kun osat ovat oikeassa kohdassa, pamautetaan taas vasaralla sormia varoen osat kiinni.Valmista tuli!

Itse olen käyttänyt vaunuverhoissa AddBabyn monitoimirenkaita, joita saa tilattua netistä mm. Riemulilta, MiniQ:sta sekä Laurelinilta. Renkaita löytyy useassa värissä eikä hintakaan ole paha (70 senttiä kipale). Voit käyttää vaunusuojissa myös suihkuverhon renkaita, mutta omaan silmään ne eivät ole yhtä hyvännäköisiä kuin nuo monitoimirenkaat, mutta ajavat saman asian ja ovat edullisia.

Vaunusuojia on blogissa myös näissä postauksissa:

Jos tästä vaunuverhon ohjeesta oli sinulle apua, niin mielelläni kuulisin siitä. Ja jos ohjeessa on epäselviä kohtia, niin mielelläni niissä autan :)


-Jaana-

30 kommenttia:

 1. Selkeä, hyvä ohje. Tälläistä olisin kaivannut, kun omaa versiotani tein. Ei käynyt mielessäkään, että kuomun mallin piirtäminen voisi olla helpompaa, jos sen tekee kuomu alhaalla. Aina oppii uutta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, että ohje tulee liian myöhään ;) Itsekin yritin ensin piirtää ääriviivoja kuomu ylhäällä, mutta kädet siinä loppui kesken ja paperi liikkui koko ajan. Kunnes lamppu suorastaan syttyi päässä ja laskin kuomun alas :D Kiva kuulla, että ohje on selkeä.

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta! Jospa sitä nyt sais tämän listalla olleen projektin valmiiksi kun näin selkeät ohjeetkin on :) Kolmas lapsi syntynee viikon sisään ja ajattelin tosiaankin luopua harsoviritelmistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä projektiin! Tähän ei kauan mene, mutta aloittamisen tuska voi olla joskus suuri :) Hyvää loppuodotusta sinulle!

   Poista
 3. Hei, mistä oot ostanu noita monitoimirenkaita?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisen kuvan alla on linkkejä eri nettikauppoihin, jotka myyvät monitoimirenkaita :) Itse olen ostanut Riemulista ja Laurenilta.

   Poista
 4. Kuinka paljon kangasta mun pitäisi tilata yhteen verhoon ? Anteeksi tyhmyyteni mut ekaa verhoa aattelin väsätä :) muuten tosi hyvä ohje .. Niin eiköhän minäkin jopa osaa tälläsen tehdä ... Tämmöstä zebra kangasta aattelin

  http://www.nimipyyhe.com/product/2571/vicente-trikoo-seepra-musta-valkoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeen alussa on arvioitu riittävän kaksi 65x45cm palaa. Riippuu miten pitkän haluat vaunuverhosta tehdä ja voiko kankaasta leikata palat vaakasuuntaan. Tuo linkkaamasi kangas on kuvion takia pakko leikata pystysuuntaan eli siitä voisi riittää noin 65cm kokoinen pala. Huomaathan, että tuo kangas on trikoota eli joustavaa, minkä takia sirkkarenkaiden kiinnitys on hankalampaa. Laita kunnolla tukikangasta, jotta sirkkarenkaat pysyvät kiinni :)

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt näissä vaunuverhoissa monitoimirenkaiden kanssa juuri noita 8mm sirkkoja :)

   Poista
 6. Ihan mahtavan hyvä ja helppo ohje, kiitos siitä! (: Kävin tänään ostamassa tarvikkeet ja näppärästi tuli vaunuverho valmiiksi parissa tunnissa. Rakastuin! Sirkkarenkaat vain meni väärin päin, mutta sitten muistinkin, että jokaiseen työhön on hyvä sisällyttää ainakin yksi virhe. Muistutukseksi siitä, ettei kukaan tai mikään ole täydellistä (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että jätit viestiä tänne ja ohjeesta on ollut apua sekä iloa :) Eikös tuo ole vaan se käsityön leima, joka pitää itse tekemissä olla? ;)

   Poista
 7. Kiitokset ohjeesta, oli ilo löytää valmis ohje omaa vaunuverhoprojektia helpottamaan! Lopputulost voi käydä vilkaisemassa omassa blogissani:)

  VastaaPoista
 8. Kiitos selkeestä ja hyvästä ohjeesta. Nyt ois itelläkin vaunuverho valmiina! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että sait vaunuverhon ommeltua ohjeen avulla :D

   Poista
 9. Täällä http://korpikoti.blogspot.fi/2015/10/vaunuverho-lampaita-peltotiella.html minun versioni. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kaunis vaunuverho :) Mukavaa, että sait ohjeen avulla vaunuverhon tehtyä :)

   Poista
 10. Moikka! Ompa selkeä ohje! Mitä luulet onko farkkukangas liian paksua vaunuverhoon? -kangasvalintoja miettien- Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Farkku on kyllä tosi paksua ja raskasta kangasta, niin en siitä tekisi vaunuverhoa. Onhan farkkulaatuja kyllä monenlaisia niin joku ohkaisempi voisi toimia. Paikallisesta kangaskaupasta löysin kerran hyvin farkunnäköistä, ohutta puuvillasekoitekangasta, josta olen tehnyt ainakin täällä olleet rantamekon ja pari jumppapussia. Ompeluiloa ja tsemppiä kangasvalintoihin!

   Poista
 11. Hei,
  Mä ostin flaneeli kankaan. Ajattelin, että siitä tekisi vaunuverhon, mutta ajattelin onko parempi et on vaan yksipuoleinen? Kun jos on kaksinkerroin niin voi olla vähän kuuma eikä enää niin hengittävä mitä nyt on. Itseäni ei haittaisi jos kuvio on vain toisella puolella. Mut haluisin mielipidettä, kun olet näitä tehnyt enemmän et kumpi on järkevämpi vaihtoehto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota hengittävyyttä ei mun mielestä tarvitse miettiä, koska mikään kangas ei ole niin hengittävä että sen voisi laittaa peittämään koko kuomuaukon. Jotta vauva saa tarpeeksi happea eikä vaunujen lämpötila nouse vaarallisen korkeaksi, pitää sivuille jättää tavalla tai toisella tarpeaksi isot aukot, joista ilma pääsee kulkemaan. Itse olen suosinut lähinnä aisaan sidottavia nauhoja, joilla vaunuverhon saa "nostettua" ylemmäs. Jos on vain yksi kangas, pitää reunat joko kääntää päärmein tai laittaa kanttinauhaa, jotta reunasta tulee siisti.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta!:) Kyl mä luulen, että tehdään tolla tavalla mikä sun ohjeessa koska en ole niin taitava. :D Ajattelin ostaa lisäksi toisen kanskaan.^^

   Poista
 12. Heippa ja kiitos ihanasta ohjeesta? Aloittelija silti kysyy onko toisella puolella verhoa se yksivärinen kangas? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen puoli voi olla yksivärinen tai kuosillinen; ihan miten parhaaksi näkee :) Vauvaa/lasta ajatellen mahdollisimman neutraali tai juuri yksivärinen voisi olla mukavin valinta. Mulla oli tässä kääntöpuolella ihan valkoinen puuvilla/lakanakangas.

   Poista
 13. Kiitos ohjeesta, löytyi googlettamalla vaunuverhon ohjetta ja tätä soveltamalla päädyin omani tekemään. Oikein selkeä ja hyvä ohje, siksi päädyinkin tähän :) Blogissanne on hurjasti muitakin ihania ideoita ja ohjeita..! Mukavaa joulun aikaa! -Mari-

  VastaaPoista
 14. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta :) Tästä oli apua! Sain aikaiseksi tämännäköisen vaunuverhon https://tiitouhuaa.wordpress.com/2018/08/27/vaunuverho-diy/

  VastaaPoista
 15. Kiitos hyvästä ohjeesta,,sain oikien kätevästi kaksosten vaunuihinkin :) https://pikkulutti.vuodatus.net/V

  VastaaPoista
 16. Kiitos ohjeesta. Juuri työn alla minulla :) Esikoista odotellessa jotta saadaan verho käyttöönkin

  VastaaPoista