maanantai 24. elokuuta 2015

DIY reppu

Fb:n ompeluryhmissä on ollut oikea reppubuumi. Jaanakin ompeli vähän aikaa sitten tämän repun. Netistä löytyy Kånken-tyyppiseen reppuun kaksi ohjetta; toinen suomeksi Finlaysonin blogista ja toinen englanniksi Petit à petit and family -blogista. Näillä kahdella ohjeella on muutamia eroavaisuuksia. Suurimpana se, että Finlaysonin reppu on vuoritettu ja jälkimmäinen on ilman vuoria. Myös koko eroaa siten, että Finlaysonin ohjeella tulee pienempi ja esimerkiksi koulureppukäyttöön se on liian pieni.

Jos netistä löytyy jo reppuohjeita kaksin kappalein, miksi kirjoitimme tänne oman? Finlaysonin ohje on mielestämme epäselvä ja puutteellinen, esimerkiksi reppusolkia ei mainita ohjeessa lainkaan ja useimmat vaiheet on selitetty todella ylimalkaisesti. Toisaalta Petit à petit and family -blogin ohje on ilman vuoria, jonka itse halusimme reppuun. Niinpä kirjoitimme näiden kahden ohjeen pohjalta oman repun ompeluohjeen kuvineen niinkuin me sen teimme. Tämä ei ole mikään oikeaoppinen tai ainoa tapa vaan todellakin meidän tapamme ommella Kånken-tyyppinen reppu. Kun tämän on joutunut itse pähkäilemään ja kokeilemaan kahteen kertaan läpi, on tästä ohjeesta toivottavasti apua muille ja ompelu sujuu nopeammin ja ilman aivojen ylikuumenemista tai tuskastumista.

Huom! Wanted: reppukuvia (lue lisää) ja julkaistu reppukuvien kollaasi täällä (linkki)







DIY reppu

Tarvikkeet:
   Päällikangasta (mitat alla)
   Vuorikangasta (mitat alla)
   Tukikangasta
   Kovikehuopaa tai esim. pari palaa retkipatjaa
   Pitkä vetoketju, kts. tarkemmin alla
   Lyhyempi vetoketju (väh. 17cm)
   Nylon- tai muuta leveää nauhaa 1,8 metriä
   Reppusolkia  2 kpl




Obs! Tätä reppua ei kannata ommella ihan ensimmäisenä ompelutyönä vaan suosittelemme kokeneemmille ompelijoille. Lisäksi jos hermosi eivät kestä näpertelyä, älä myöskään ala ommella tätä eikä siinä tapauksessa, että ompelukoneesi ei tykkää paksuista kohdista ja haasteista. Jossain vaiheessa kangaskerroksia on enemmän kuin jaksaa laskea ja mukana vetoketjua sekä kovikehuopaa.


1) Leikkaa päällikankaasta etu- ja takakappaleet, kaksi erikokoista sivukappaletta, tasku, taskun läppä, pohja ja olkahihnat. Mitä paksumpi kangas ja tukikangas ovat, sitä jämäkämpi repusta tulee ja pysyy paremmin ryhdissä. Kovin ohuesta kankaasta reppua ei kannata ruveta tekemään. Kaikki alla olevat palojen mitat sisältävät saumavarat.

Meidän repuissa päällikankaan palojen koot ovat seuraavat (leveys x korkeus):
   Etu- ja takakappale, yksi kumpaakin siis, 30x35cm
   Leveämpi sivukappale 14x70cm
   Kapeampi sivukappale 5x70cm
   Pohja 56x14cm
   Olkahihnat 2 kpl, 10x35cm
   Taskuun kaksi palaa, joista toinen 21x18cm (tasku) ja toinen 21x10cm (läppä)


Leikkaa vuorikankaasta etu- ja takakappaleet, kaksi erikokoista sivukappaletta ja pohja.

Meidän repuissa vuorikankaan palojen koot ovat seuraavat (leveys x korkeus):
   Etu- ja takakappale kuin päälliskankaastakin (eli 2 kpl 30x35cm -kokoisia)
   Leveämpi sivukappale 8x70cm
   Kapeampi sivukappale kuten päällikankaassakin eli 5x70cm
   Pohja kuten päällikankaassakin eli 56x14cm


Näillä mitoilla repun kooksi tulee 28x34x12cm (leveys x korkeus x syvyys). Jos haluat hieman pienemmän repun, ota mitat esimerkiksi Finlaysonin ohjeesta ja tätä hieman suurempaan reppuun Petit à petit and family -blogin ohjeesta. Huomaa, että Finlaysonin repussa pohja nousee sivuilta todella vähän ylöspäin.

Lisäys 02/2016: Finlayson on poistanut jostain syystä ohjeen blogistaan. Ohjeen pdf on vielä löydettävissä netistä suoralla osoitteella (linkki). Otin aikanaan tuon pdf:n varmuudeksi talteen ja laitoin sen osoitteen sekä repussa käytettyjen palojen mitatkin yhteen tähän ohjeeseen tulleen kommentin vastaukseen. Eli ne löytyvät myös tuolta kommenteista.

Lisäys 5.3.2016: Jaana ompeli minimiehelle autorepun Kånken Mini -kokoisena (20x28x12cm). Reppu löytyy täältä (linkki) ja siellä myös palojen koot, mitä käytetty kyseiseen reppuun. Muuten tehty samalla tavalla kuin tässä ohjeessa.




2) Molemmissa alkuperäisissä ohjeissa repun varsinainen vetoketju (ei siis taskuun tuleva vetoketju) on koottu kahdesta lyhyemmästä, 35cm vetoketjusta, jotka kohdistetaan keskelle vastakkain. Tässä on se huono puoli, että reppu avautuu silloin ainoastaan keskikohdasta sivuille päin. Itse laitoimme yhden yhtenäisen ketjun eli samalla tavalla kuin esimerkiksi Kånken-repussa on. Jos haluaa käyttää kahta erillistä, lyhyempää ketjua, katso ohje niihin jommasta kummasta alkuperäisestä ohjeesta (linkit ohjeen alussa).

Jos haluat vetoketjun olevan yhtenäinen, hanki useamman sentin pidempi 2-lukkoinen vetoketju (esimerkiksi pitkä takkivetoketju), mitä tulet tarvitsemaan. Leikkaa toinen vetoketjun pää pois ja vedä toinen vedin irti vetoketjusta. Käännä vedin toiseen suuntaan ja pujota takaisin vetoketjuun pitäen molemmat reunat tasan samassa kohdassa. Ei haittaa vaikka toinen pää jää auki, sillä vetoketju ommellaan pian kiinni kankaisiin.

(Valitettavasti meillä ei ole tästä vaiheesta valokuvia, sillä tähänkin reppuun vetoketju ostettiin paikallisesta ompelutarvikekaupasta (Va-Rit Turussa Yliopistonkadulla), jossa myyjä teki tämän muutoksen puolestamme. Hetkessä. Sanomattakin on selvää, että olimme todella ilahtuneita palveluun jälleen kerran!)

(Kiitos Kata kommentista ja vinkistä! Myös metrivetoketjua voi käyttää repussa.)


3) Silitä päällikankaan paloihin kiinni tukikankaat, jos tarvitset niitä. Tukikankaat on kyllä hyvä laittaa, jotta repusta tulee jämäkämpi ja pysyy paremmin ryhdikkäänä. Me käytimme näihin reppuihin mahdollisimman paksuja tukikankaita.

Samalla voit valmiiksi silittää tai muuten kiinnittää kovikehuovan päällikankaan takakappaleeseen. Selkää vasten voi laittaa myös takakappaleen kokoisen pala retkipatjaa päälli- ja vuorikankaan väliin. Se on hyvä ommella kiinni jotenkin tai tehdä sitä varten tasku, jotta pysyy paikallaan. Me käytimme näissä repuissa silitettävää kovikehuopaa. Laitoimme kovikehuopaa myös pohjakappaleeseen (ja Jaana vahingossa myös etukappaleeseen, josta juttua edellisessä reppupostauksessa…).


4) Merkitse paloihin keskikohdat. Toim.huom. se todella kannattaa! Jaana nimittäin jätti ne merkkaamatta ja se kostautui ommellessa useampaan kertaan. Lopussa reppu on sellaisessa mytyssä vuorikankaita kiinnitettäessä, että on vaikea saada palat oikeisiin kohtiin ilman keskikohdan merkkejä. Minna totesi tätä reppua ommellessa loppuvaiheessa, että silloin viimeistään ymmärsi miksi oli merkittävä keskikohdat ;)

Taskussa riittää, että keskikohdan merkitsee isomman palan alareunaan. Etu- ja takakappaleissa on keskikohdat hyvä merkata sekä ylä- että alareunaan niin päälliskankaaseen kuin vuorikankaaseenkin. Merkitse keskikohta myös pohjaan niin päälli- kuin vuorikankaaseenkin. Olkahihnoihin keskikohtaa ei tarvitse merkitä.


5) Leikkaa taskun isompaan kappaleeseen yläreunaan kolo, kuten alla olevassa kuvassa. Kolon syvyys on 2cm ja leveys 14cm. Molempiin reunoihin jää siis 3,5cm levyiset ja 2cm korkuiset alueet.



Laita vetoketju taskukappaleen päälle niin, että vetoketjun ja taskun oikeat puolet ovat vastakkain ja vetoketjun yläreuna on kolon alareunassa, kuten kuvassa alla. Ei haittaa vaikka vetoketju olisi pidempi kuin leikattu kolon leveys.




Ompele vetoketju yläreunasta kiinni niin, ettei ommel mene aivan kolon kulmasta kulmaan saakka vaan kumpaankin reunaan jää noin sentti ompelematta. Kohta taskun kappaleeseen ylhäälle jääneet kulmat taitetaan, minkä takia ommel ei saa olla liian pitkä. Tee kulmiin pienet vinoleikkaukset, jotta saat pian reunapalat taitettua helpommin.



Taita vetoketju oikea puoli näkyviin eli ylöspäin. Taita tai paremminkin kaiva nyt reunojen kulmapalat vetoketjun päälle. Käännä pieni reuna vetoketjun päälle kulmapalan sisemmästä, vetoketjun päälle menevästä reunasta, kuten kuvassa alla on taitettu vasemman puoleinen kulmapala. Oikeanpuoleinen kulmapala on vasta laitettu vetoketjun päälle.



Tämä kuva on otettu taskua ylhäältä päin katsoen, jotta näkisi paremmin miten kulmapalan reuna on tarkoitus taittaa. Kuvassa siis tuo ylemmässä kuvassa näkyvä vasemmanpuoleinen kulma.



Tikkaa päältä kolon kaikki reunat eli yhdellä ompeleella ensin sivu, sitten alareuna ja viimeiseksi toinen sivu. Yritä ommella mahdollisimman läheltä kankaan reunaa. Jos ompelukoneestasi löytyy kapea vetoketjujalka, on se tässä oiva apu.



Jos vetoketju on ollut pidempi kuin kolo, leikkaa ylimääräiset palat päistä pois.


6) Laita taskun läppäkangas taskukankaan kanssa oikeat puolet vastakkain niin, että yläreunat ovat tasan. Jos äsken ommellun taskukappaleen yläreunaan jää ylimääräistä kangasta, tasaa palat vetoketjun yläreunan kanssa, kuten kuvassa alla. Ompele palat kiinni yläreunasta noin 0,5cm päästä reunasta.



Taita läpän kankaan oikea puoli näkyviin eli taita kangasta ylöspäin sen verran, että alas jää noin 2,5-3cm taitos, joka peittää hyvin alla olevan vetoketjun. Ompele taitos kiinni vetoketjun yläreunan kohdalta, kuten kuvassa alla. Alemmassa kuvassa tuo ylöspäin nostettu taitos on siis sen 2,5-3cm ja alta näkyy nostettaessa vetoketju.




7) Taita koko tasku kahtia kolmioksi oikeat puolet vastakkain, kuten alla olevassa kuvassa. Ompele muodostuvaan kulmaan sauma 2,5cm päähän kärjestä. Kuvassa on mittanauha näyttämässä mihin kohtaan ommel tulee. Kärjestä mitataan 2,5cm ja ommel tulee siitä kohtaa kohtisuoraan eli alla olevan kuvan tapauksessa vetoketjua kohden.



Tee sama taitos ja ompelu jokaiselle neljälle kulmalle.



Nyt tasku on muodossaan, näyttää tältä ja on valmis kiinnitettäväksi.



8) Seuraavaksi on vuorossa taskun kiinnitys etukappaleeseen, joka on ehkä haasteellisin vaihe repun ompelussa. Teknisesti ei vaativa kohta, mutta näpertely ja huolellisuus palkitsee, kun taskusta tulee onnistunut.

Taita taskukangasta alareunasta noin puoli senttiä nurjalle puolelle ja kiinnitä tasku etukappaleeseen nuppineulalla kiinni niin, että molempien kappaleiden keskikohdat ovat samassa kohtaa ja tasku tulee 3cm päähän alareunasta.

Taita kaikkia taskun reunoja noin puoli senttiä ja kiinnitä tasku nuppineuloilla etukappaleeseen. Vältä avaamasta taskua liian leveäksi vaan jätä se reilusti koholle tai tässä vaiheessa lähinnä ryttyyn. Muuten valmiista taskusta tulee lättänä pannukakku eikä pussilla oleva, johon mahtuu tavaraakin.



Ompele tasku kiinni mahdollisimman läheltä reunaa.



Nyt on vaikein osuus jo takana eli jos olet selvinnyt kunnialla tähän asti, voit huokaista helpotuksesta.


9) Seuraavaksi ommellaan etukappale valmiiksi. Jos haluat kiinnittää etukappaleeseen jonkun kuvan, kuten esimerkiksi Kånken-repussa on, niin ompele se tässä vaiheessa.



10) Leikkaa nylonnauhasta 48cm ja 36cm pätkät. Koska halusimme reppumme nauhoista ei-kiiltävät, käytimme puuvillaista 3,5cm leveää nauhaa, mutta tässä ohjeessa puhutaan selvyyden vuoksi nylonnauhasta. Ei väliä millaista nauhaa haluat käyttää; se voi olla vaikka nahasta leikattu.

Taita nauhat kaksinkerroin niin, että jätät 8cm molemmista päistä ompelematta ja muuten ompelet sivut yhteen mahdollisimman läheltä reunaa. Alla olevassa kuvassa oikeanpuoleiseen nauhaan on kumpaakin päähän merkitty nuppineuloilla 8cm ja vasemmanpuoleiseen on ommeltu nuppineulojen välinen osuus mahdollisimman läheltä reunaa.



Ompele pidempi nauha etukappaleeseen kiinni. Nauha kiinnitetään niin päin, että nauhan yhteenommeltu reuna on kankaaseen päin. Huomaa, että hihna on suorana kuten kuvassa eikä ympäri kiertyneenä. Taita nauhan molemmista päistä noin sentin verran nauhan alle. Kiinnitä nauhan molemmat päät kankaaseen nuppineuloin niin, että nauha on sivureunoista 5cm päässä ja nauhan alareuna on 10cm päässä yläreunasta.



Tikkaa alareunaan ensin neliö (piirroskuvassa kohdat 1-4) ja sen jälkeen toinen diagonaaleista eli viistosti kulmasta kulmaan menevä (kohta 5). Ompele jompaa kumpaa jo ommeltua sivua pitkin seuraavaan kulmaan saakka (kohta 6) ja ompele ruksin toinen viiva kulmasta kulmaan (kohta 7). Tee samat ompeleet toiselle nauhan päädylle.



11) Seuraavaksi ommellaan vetoketju kiinni sivukappaleisiin. Ota sekä päälli- että vuorikankaasta kapeammat sivukappaleet. Laita oikeat puolet vastakkain ja vetoketju kankaiden väliin niin, että vetoketjun oikea puoli on päällikankaan oikeaa puolta vasten. Tasaa molempien kankaiden sekä vetoketjun reunat ja ompele ne yhteen mahdollisimman läheltä vetoketjua. Jos ompelukoneesta löytyy vetoketjujalka, niin käytä sitä.

Lisäys 10.10.2016 Tässä kohtaa vetoketjun tyypillä on merkitystä siihen kuinka leveä vetoketjupalasta tulee. Mitä leveämpi ja suurempi vetoketju, sen enemmän se syö saumanvaroja ja kaventaa koko kappaleen leveyttä.



Taita päälli- ja vuorikankaiden oikeat puolet näkyviin eli kankaat vetoketjusta poispäin ja laita ne päällekkäin. Silitä ja päälitikkaa mahdollisimman läheltä kankaan reunaa. Pidä huoli, että tikkaat myös vuorikankaan ja vuorikangas pysyy suorana alla eikä mene vetoketjun päälle.



Seuraavaksi ommellaan leveät sivukappaleet vetoketjun toiseen reunaan. Laita alimmaiseksi päällikankaan leveä sivukappale oikea puoli ylöspäin. Sen päälle tulee äsken ommeltu kappale niin, että vetoketjun oikea puoli on alaspäin eli päällikankaan oikeaa puolta vasten. Päällimmäiseksi tulee vuorikankaan leveä sivukappale nurja puoli ylöspäin. Tasaa kaikkien kappaleiden reunat tasan ja ompele mahdollisimman läheltä vetoketjua.




Taita leveän sivukappaleen päällikangasta samalla tavoin kuin taskua ommellessa niin, että siitä muodostuu taitos vetoketjun päälle ja vetoketju jää siis sen alle piiloon. Päällikankaan ja vuorikankaan reunat tulisi olla tämä jälkeen samassa kohtaa eli taitos on sen suuruinen, jolloin päällikangas taittuu takaisin päin yhtä pitkälle kuin vuorikankaan reuna on. Taitos vetoketjun reunasta on noin 3-4cm.

Lisäys 10.10.2016 Mittaa tässä vaiheessa vielä repun pohjan leveys suhteessa tässä kohtaa vetoketjupalan leveys. Vetoketjun päälle taitettavalla taitteella voit vähän säätää kappaleen leveyttä, jotta vetoketjupala ja siihen kiinnittyvä pohjapala ovat saman levyiset.



Päälitikkaa taitos samasta kohtaa kuin alla oleva aiempi vetoketjun ommel. Käytä taas vetoketjupaininjalkaa, jos sellainen löytyy.




12) Seuraavaksi pohja kiinnitetään äsken ommeltuun sivukappaleeseen. Laita alimmaiseksi päällikankaan pohja oikea puoli ylöspäin. Sen päälle tulee sivukappaleet vetoketjuineen niin, että päällikankaan ja vetoketjun oikea puoli on alaspäin päällikankaan oikeaa puolta vasten. Päällimmäiseksi tulee vuorikankaan pohja nurja puoli ylöspäin. Ompele kaikki kappaleet yhteen vetoketjun matkalta. Ompele toinen reuna samoin.

Tämä kohta on tehty hyvin eri tavalla Finlaysonin ohjeessa ja se oli äärettömän vaikea ommella vuorikangasta myöhemmin kiinnitettäessä. Tässä kohtaa taputimme itseämme selkään, kun keksimme miten tämä kannattaa ommella ja vuorikankaan saa viimeisessä vaiheessa helpoimmin sekä siisteimmin ommeltua tämän takia.




13) Taita reunasta vuorikankaat syrjään ja ompele päälikankaan sivukappaleet sekä päälikankaan pohja yhteen siltä osuudelta, jota ei äsken vielä ommeltu eli molemmat puolet vetoketjuun saakka. Tee sama toiseen päähän.

Tee sama juttu vuorikankaalle eli tällä kertaa ompele vuorikankaan sivukappaleet sekä vuorikankaan pohja yhteen siltä osuudelta, jota ei äsken vielä ommeltu eli molemmat puolet vetoketjuun saakka. Tee sama toiseen päähän.




Ommellaan päälikappaleisiin vielä aukitikkaukset. Taita vuorikankaat pois alta, taita päällikappaleiden sauma pohjan puolelle ja päälitikkaa oikealta puolelta. Pidä huoli, etteivät vuorikankaat tule alle vaan pysyvät poissa sivuilla ompelun aikana alapuolella.




Tässä kuvassa näkyy miltä äsken tehty ommel näyttää nurjalta puolelta (kuvan vasemman reunan kappale eli ommel ei näy vuorikankaissa) ja oikealta puolta (kuvan oikean reunan kappale).




14) Seuraavaksi kiinnitetään etukappale. Kiinnitä nuppineuloilla etukappale edellisessä vaiheessa syntyneeseen rinkulaan. Huomaa, että laitat rinkulan varmasti oikein päin niin, että taitos aukeaa etukappaleesen päin ettei vetoketjua joudu avaamaan valmiissa repussa takapuolelta päin.

Sivukappaleen päällikankaan oikea puoli tulee etukappaleen oikeaa puolta vasten. Tässä vaiheessa on erityisen tärkeää, että olet merkinnyt aiemmin ohjeessa mainitut keskikohdat oikein, sillä niiden avulla saat kohdistettua palat oikeisiin kohtiin. Kohdista ensin alareunan keskikohta pohjan keskikohdan kanssa. Tämän jälkeen yläreunan keskikohta sivukappaleen keskikohdan kanssa. Sitten vaan kiinnität nuppineuloilla näistä alkaen kohdista alkaen koko etukappaleen kiinni. Ole tarkkana ettet neulaa vuorikangasta tässä kohtaa kiinni vaan ainoastaan päällikankaat. Vuorikankaan tulee jäädä irralleen vielä tässä vaiheessa. Ole myös tarkkana kulmien kanssa, että saat niistä kulmikkaat. Venytä kangasta kulmaa kohden mahdollisimman paljon.




Ompele etukappaleen ja sivu-pohjakappale-rinkula yhteen huomioiden, ettei vuorikangas tule missään kohtaa ompeleen alle. Ompele kulmissa mahdollisimman pitkälle, jätä neula alas ja nosta paininjalka ylös, käännä 90° astetta, suorista kangasta, laske paininjalka ja jatka ompelua. Ei haittaa vaikka toisesta kankaasta jää ylimääräistä kulmaan, kunhan ommel on suorakulmainen eikä ompeleen alle tule ryppyjä.

Alla olevissa kuvissa etukappale on kiinnitetty sivu-pohjakappaleeseen. Alkaa jo muistuttaa reppua!




15) Taita päällikankaasta leikatut olkahihnat kaksinkerroin ja ompele pitkittäissauma. Meidän reppuihin tuli pehmustetut olkahihnat, jotta reppuja on miellyttävä kantaa. Luonnollisesti voit näiden tilalle pistää yhtä pitkät pätkät leveää nauhaa, kuten Kånken-repuissakin on.



Käännä muodostunut putki eli hihnat oikeinpäin. Putken toiseen päähän voit ommella langan, jonka pujotat putken sisälle ja siitä vetäen saat putken käännettyä oikeinpäin. Nämä putket ovat sen verran leveitä, että ne onnistuu kääntämään myös ilman apulankoja sormipelillä.

Silitä olkahihna siten, että sauma jää keskelle. Näin saat sauman nätisti hihnan alapuolelle piiloon. Tässä kuvassa näkyy hihna päällipuolelta (vas.puoleinen) ja alapuolelta (oik.puoleinen) sekä sisälle pehmukkeeksi tulevat tukihuovat keskellä. Tässä on käytetty silitettävää kovikehuopaa, joka on silitetty kaksinkerroin. Voit leikata myös esimerkiksi retkipatjasta oikean levyisen soiron. Leveys saa olla niin suuri, että se mahtuu juuri ja juuri olkahihnan sisälle ja pituus olisi hyvä olla reilusti olkahihnaa pidempi toisin kuin alla olevassa kuvassa on.



Ompele nylonnauha tukihuopaan kiinni noin 1 cm:n päästä alareunasta. Älä leikkaa vielä nylonnauhaa oikean mittaiseksi vaan sen on hyvä olla suhteellisen pitkä.



Kiinnitä nylonnauhaan hakaneula. Pujota ensin nylonnauha hakaneuloineen olkahihnaputkeen, vedä nauha putken läpi hakaneulan avulla ja sen perässä tulee tukihuopa putken sisälle. Jätä tukihuopaa näkyviin yläreunaan useampi sentti, jotta myös se kiinnittyy myöhemmässä vaiheessa hyvin takakappaleeseen eikä valu alaspäin käytössä. Kuvassa nauha on jo pujotettu läpi ja tukihuopa on juuri menossa putken sisälle perässä.




Pujota reppusolki nylonnauhaan ja leikkaa nauha sopivan mittaiseksi niin, että nauhan toisen pään pujottaessa takaisin olkahihnan sisälle reppusolki jää mahdollisimman lähelle kankaan reunaa. Käännä kankaan reunat noin sentin verran sisällepäin olkahihnaan. Tukihuopa jää kokonaan kankaan sisälle eikä näy alareunasta.




Kuvassa näkyvä reppusolki ei ole paras mahdollinen, sillä se on säätösoljeksi tarkoitettu eikä pidä käytössä nauhaa hyvin paikoillaan oikean mittaisena. Paikallisista ompelutarvikekaupoista ei valitettavasti löytynyt virallisia reppusolkia, kun akuutti tarve iski. Reppusolkia, siis tikapuusolkia, sekä myös erilaisia nauhoja saa tilattua esimerkiksi Antassu-verkkokaupasta, Ompelijanmaailmasta,  Kangastukusta ja Shelbystä.

Tikkaa nylonnauha ja tukikangas päälikankaaseen kiinni samanlaisella neliöllä kuin etukappaleen kantohihnaa kiinnittäessäkin. Tikkauksesta on kuva ylempänä kantohihnan ompelun kohdalla. Jos tuntuu, että olkahihnan sisällä oleva pehmike voi mennä ryttyyn tai liikkua, voit päälitikata repun hihnan keskeltä. Toinen huomaamattomampi vaihtoehto on tikata molemmista pitkistä sivuista koko matkalta mahdollisimman läheltä reunaa, mutta niin että tikki osuu myös pehmusteen päälle. Jaana tikkasi näin omaan reppuunsa, mutta Minnan reppuun tätä reunatikkiä ei tarvittu.

Tee samat tämän kohdan vaiheet toiseen olkahihnaan. Olkahihnat ovat nyt valmiita kiinnitettäväksi.



16) Leikkaa nylonnauhasta kaksi 30cm pätkää repun alaosaan tuleviin hihnoihin. Ompele kummankin nauhan toiseen päähän päärme eli taita kangasta kolminkertaiseksi sentin verran ja ompele taite.



17) Jos haluat ommella reppuusi kantohihnat kiinnittävän kappaleen, se kannattaa ommella tässä vaiheessa. Leikkaa ensin nylonnauhasta tms. 12cm ja 3,5cm pituiset pätkät. Ompele pidemmän pätkän kumpaankin reunaan tuplakäänne (kangas siis kolminkerroin). Ompele lyhyempi nauha pidemmän pätkän keskelle niin, että käännät kummastakin reunasta hieman nurjalle puolelle nauhan alle ja ompelet päälipuolelta mahdollisimman läheltä reunaa. Alla olevassa ensimmäisessä kuvassa vasta käänteet on ommeltu ja pienempi pätkä on vielä ompelematta kiinni keskelle. Vasempaan reunaan on jo silitetty taite ja nauha taitetaan alas pidempää pätkää vasten. Ompeleiden väliin jäävän aukiolevan osuuden tulee olla juuri sen levyinen, että sieltä mahtuu nippanappa pujottamaan kantohihnan läpi.




Kiinnitä nepparit kumpaankin nauhan päähän. Me käytimme Prymin Anorak-neppareita (12mm tai 15mm). Pujota tämä kiinnityspala taakse tulevaan kantohihnaan eli siihen lyhyempään, jota ei vielä ole ommeltu kiinni.




18) Aputikataan takakappaleeseen olkahihnat, taakse tuleva kantohihna ja kohdassa 16 ommellut nauhat. Kiinnitä olkahihna ja kantohihnan toinen reuna takakappaleen yläreunaan 5cm päähän takakappaleen reunasta nuppineuloilla. Laita alimmaiseksi takakappale oikea puoli ylöspäin, sen päälle olkahihna oikea puoli ylöspäin ja päällimmäiseksi kantohihna niin, että yhteen ommeltu reuna tulee ylöspäin (kts. kuva alla). Kiinnitä toinen reuna samoin ja varmista, että kantohihna on suorana eikä mutkalla.

Kiinnitä kohdassa 16 ommellut hihnat nuppineuloin 3cm päähän alareunasta takakappaleen sivureunoihin. Nauhan päihin ommellut taitokset tulevat alaspäin takakappaleen oikeaa puolta vasten, kuten kuvassa alla.



Ompele kaikki äsken nuppineuloin kiinnitetyt hihnat mahdollisimman läheltä reunaa takakappaleeseen kiinni, jotta tämä aputikkaus ei näy valmiin repun oikealla puolella vaan jää saumavaraan piiloon.



19) Kiinnitä takakappale sivu-pohjakappaleeseen nuppineuloin samoin kuin etukappalekkin kiinnitettiin. Kankaiden oikeat puolet tulevat vastakkain ja kulmat pitäisi olla mahdollisimman suorakulmaiset tai siis terävät. Kohdista ensin yläreunaan merkityt keskikohdat ja sen jälkeen kankaiden alareunoihin merkityt keskikohdat. Katso, että sekä sivu-pohjakappale ja siihen jo kiinnitetty etukappale ovat oikein päin ja takakappale tulee samoin päin eikä ylösalaisin. Pidä huoli taas, että kiinnität ja ompelet ainoastaan päällikankaat etkä vuorikangasta, joka on havainnollistettu alemmassa kuvassa.




Ompele takakappale kiinni samoin kuin ompelit etukappaleen eli yritä saada kulmat pysymään suorina. Huom! Muista avata vetoketju kunnolla ennen ompelua. Alemmassa kuvassa näkyy selkeästi, että ainoastaan päällikankaat on ommeltu yhteen ja sivukappaleen vuorikankaat ovat vielä irrallaan.



20) Viimeisenä reppuun ommellaan vuorikankaan etu- ja takakappaleet kiinni kaikkeen jo aiemmin ommeltuun eli repun aihioon siis. Ei ole väliä kumman kiinnität ensin; vuorin etu- vai takakappaleen. Ota jompikumpi vuorikangaspala ja kiinnitä se nuppineuloin repussa jo kiinni olevan vuorikankaan jompaan kumpaan reunaan vuorin oikeat puolet vastakkain. Taas on loistavaa, että kankaisiin on jo alussa merkitty keskikohdat, sillä ilman niitä kankaiden kohdistaminen on vaikeaa. Kohdista ensin keskikohdat ylä- ja alareunasta. Kiinnitä kappaleet yhteen nuppineuloin. Pidä huoli, että kiinnität yhteen ainoastaan vuorikankaat etkä päälikangasta.

Jätä heti ensimmäisessä kappaleen ompelussa iso kääntöaukko repun pohjakappaleeseen. Ompelu on hyvä aloittaa pohjasta noin 4 senttiä ennen vasenta alakulmaa ja lopettaa 4 senttiä viimeisen eli oikean alakulman jälkeen pohjan puolelle. Niin repun pohjaan jää tarpeaksi iso kääntöaukko, josta reppu on suhteellisen helppo saada viimeisessä vaiheessa käännettyä ympäri. Kääntöaukon ompelu jää repun pohjalle pois näkyvistä, joten ei haittaa vaikka se olisi suurikin.

Jos tämän vaiheen kuvaileminen sanoin on vaikeaa, oli vaikeaa saada siitä myös selventävää kuvaa. Reppu alkaa olla tässä vaiheessa aika häkkyrä, mutta ollaan jo melkein valmiita; jaksa vielä vähän.





Tämän jälkeen käännä kappaleita niin, että saat näkyviin sivu- ja pohjakappaleista ne vuorikankaan palat, joihin ei ole vielä kiinnitetty etu- tai takakappaletta. Kiinnitä puuttuva etu- tai takakappale samoin kuin äsken kiinnitettiin toinen, mutta tähän kappaleeseen ei jätetä kääntöaukkoa.




Nyt reppu on pientä saumaa eli kääntöaukon sulkemista vaille valmis. Käännä reppu ensin oikein päin kääntöaukon kautta niin, että vuori jää ulkopuolelle ja kääntöaukko näkyviin, kuten alla olevissa kuvissa.




Ompele kääntöaukko umpeen mahdollisimman läheltä reunaa. Käännä vuori sisälle ja päällikangas näkyviin eli reppu oikeaan asentoonsa.



Reppusi on valmis! Onneksi olkoon!









Jos ohjeessa on epäselviä kohtia tai tulee pulmia, niin laita kommenttia ja autamme mielellämme :)




- Jaana & Minna -

109 kommenttia:

  1. Metrivetoketju on todella hyvä ja helppo reppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, metrivetoketju toimii myös, kunhan sellaisen löytää :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, pakko kai se on munkin asennoitua reppuompeluun ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta :). Pakko joskus kokeilla, vaikka hirveän ompelutaitoinen olekaan.
    Ihan vain siksi, että on kokeiltava saanko valmiiksi asti :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtava perustelu :D Jos tulee ongelmia, niin kysy ihmeessä ja yritämme auttaa :)

      Poista
    2. Eikös ollutkin :D. Ja, kun saan hankittua tarvittavat tarvikkeet (sitten joskus), niin joudutte varmasti auttamaan. Jopa siihen asti, että ajattelette: "että olisiko kannattanut jättää yrittämättä"

      Toiseksi, kun kirjoititte:
      Obs! Tätä reppua ei kannata ommella ihan ensimmäisenä ompelutyönä vaan suosittelemme kokeneemmille ompelijoille. Lisäksi jos hermosi eivät kestä näpertelyä

      - Niin tuohan yllyttää entisestään kokeilemaan :D

      Poista
    3. Ensimmäinen yllytyshullu bongattu. Check ;) Mutta… haasteet on tehty voitettaviksi ja kyllä sä onnistut, kun vaan päätät :) Ja me autetaan kyllä. Etätsempitkin saat täältä!

      Poista
  4. Loistavaa että teitte noin selkokielisen ohjeen, mulle se tuli vaan pari päivää myöhässä mutta olisin varmasti säästynyt monelta ärräpäältä ja purkamiselta jos näin selkeää ohjetta olisin apuna käyttänyt. Voin sanoa että kun kaksi iltaa ähräsin omaa reppuani niin monta kertaa olin luovuttamassa, vielä kun mulla oli kankaana keino nahka, ei ehkä helpoin valinta eka reppua tehdessä. Tuloksena käytettävä reppu jonka teossa on vuodatettu niin verta,hikeä kuin kyyneleitä! Nyt harmittaa vain se etten suurentanut finlaysonin ohjeista yhtään eli reppu on aika mini. Huomenna ostamaan armeijan ylijäämä takkeja ja uusi reppu teon alle!! Kiitos ohjeesta! on tallennettu omaan kansioon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Ninni ja harmi ettei ehtinyt avuksesi ekaan reppuun. Näiden tekemiseen jää kyllä koukkuun ja toivottavasti näistä ohjeista on iloa seuraavaa ommellessa!
      Kuulostaa hyvältä tuo sarkatakin uusiokäyttö! Itsekin kovin haaveilen jostain löytäväni sarkakangasta, Turun suunnalla ei vasn mistään taida saada niin että pääsisi hypistelemään.

      Poista
    2. Se on kyllä loistavaa tavaraa, mä ostan mantteleita eli ns. pitkiä takkeja eli kangasta paljon enemmän ja on myös halvempia. Kävin just tänään ostamassa kaksi, yhden hinta 5 euroa ja ovat aikalailla käyttämättömiä, samalla löysin vanhoja vöitä joista varmaan teen olkahihnat. Kaksi kassia oon aiemmin ommellu ja kestää älyttömän hyvin kulutusta. Noita SA-kauppoja ei oo vissiin enää ku Oulussa. Myyjä pojat katto huulipyöreenä ku kerroin mitä teen :) Ohjeista varmasti on apua!

      Poista
  5. Upeat reput ja vitsi minkä vaivan ootte nähneet noissa ohjeiden vääntämisissä! Respect! :) Mäkin täällä suunnittelen reppua pojalleni. Vasta idea-asteella. Kaava täytynee kehitellä vähän itse ja jostain vanhasta repusta mallaillen. Tuo nyt niin kovassa huudossa oleva malli ei iske meidän tokaluokkalaiselle pojalle yhtään. Ei ole ilmeisesti riittävän cool muodoltaan tai jotain. No, mene ja tiedä. Tarkkaa alkaa oleen tuo touhu jo tuonkin ikäisillä. Tai no olihan reput kyl jo omassakin lapsuudessa tärkeitä juttuja ja piti olla just tietynlaisia. Miten muuten tuommoinen logo tehdään nahkaan ja millä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isot kiitokset Sanna!
      Kyllähän tämä tietysti oli hirveän suuri työ, mutta mikäs sen mukavampaa viettää iltoja kuin ihanan ystävän kanssa yhteistä projektia työstäen. Oli hirmuisen kivaa ja ihan täpinöissämme odotimme, että pääsemme julkaisemaan ;-).
      Nahkalogo on tehty meisteillä siten, että kumivasaralla lyönyt meisti (rautapötkö missä päässä kirjain) nahkaan ja nahan alla "joustava" puu niin ettei tule reikää nahkaan.

      Poista
  6. Kiitos ihan mahtavasta ohjeesta! Tein tämän avulla repun ja kävi kyllä niin kivuttomasti etten olisi ikinä uskonut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Linnea ja aivan mahtavaa kuulla, että ensimmäinen tämän ohjeen avulla tehty reppu on valmis! Upeaa :) Toivottavasti reppu ilmestyy pian myös blogiisi niin sitä pääse ihastelemaan :D

      Poista
  7. Aivan käsittämättömän mainio ohjeistus. Mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Ihanaa huomata, että ohjeelle on kysyntää ja siitä on apuja muille. Se on kyllä ihan paras palkinto uurastukselle, jota oli ihan huisin hauska tehdä rakkaan ystävän kanssa yhdessä.

      Poista
  8. Kiitos paljon selkeästä ohjeesta! Kerhonrepun ompeleminen nuori herra kohta 3 v:lle on käynyt yllättävän kivuttomasti ja melkein on valmista!
    T. Aamu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Aamu ja ihana kuulla, että ohjeesta on ollut apua!

      Poista
  9. Kiitos upeasta ohjeesta! Sain tehtyä ihanan repun tällä.
    Oli selkeä ohje :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos ohjeesta! Tämän perusteella sain oman reppuni tehtyä ja valmiiksi asti

    VastaaPoista
  11. Vaikuttaa todella semmoiselta ohjeelta jonka avulla jää monet kirosanat sanomatta! Kiitos paljon ohjeesta! Huomenna aloitan repun ompelun. Tulen vielä sitten kertomaan kun oon saanut repun valmiiksi ja kun oon laittanut kuvat blogiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan loistava kuvailu ;) Ompeluiloa ja jäämme odottamaan reppukuvia :D Sulla on ollut niin upeita ompelujuttuja, että repusta tulee varmasti myös upea!

      Poista
  12. Olisko sulla noita finlaysonin repun mittoja. En löyä ohjetta ja kiinnostais koleilla tehä toinen vähän pienempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogiteksti on tosiaan poistettu jostakin syystä. Kerran jo pistin Finlaysonille viestiä asiasta ja silloin latasivat sivun uudelleen. Pdf löytyy yhä netistä ja jos sekin katoaa, kirjoitan mitat tähän talteen: etu- ja takakpl 25x30cm, sivut 14x74cm ja 5x74cm, pohja 32x14cm ja olkahihnat 2kpl 8x32cm. Taskun mitat ovat samat kuin meidän ohjeessa. Pdf löytyy täältä http://finlayson.studio.crasman.fi/file/dl/i/zGbiHw/LLzgtSfH1gDHiz490KvG-g/Finlayson_Kangasreppu_Tyohje.pdf

      Poista
  13. Vau mikä ohje! Vannoin kyllä näitä nähtyäni, etten ikinä moiseen projektiin ryhtyisi. Oon vannoutunut yksinkertaisten ompelusten ihminen tai ihan vaan yksinkertainen ihminen :P Mutta nyt kyllä vähän alkoi kutkuttelemaan..

    Sinikka
    Cause to Wear

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos Sinikka :) Eipä siis muuta kuin ompelemaan… ;)

      Poista
  14. Suuri kiitos selkeästä ohjeesta. Onnistui! :)

    Maana

    VastaaPoista
  15. Super isot kiitokset loistavasta reppuohjeesta! Käytin sitä nyt ekaa kertaa kokonaisuudessaan (olen aiemmin katsonut vaan jotain yksittäisiä vinkkejä). Ihan loistava ohje ja olette mahtavia, kun olette sen jaksaneet vääntää! 😊 ja paljon hyviä vinkkejä, joita en itse olis tajunnut toteuttaa noin, vaan paljon monimutkaisemmalla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Noora ja mahtavaa kuulla, että ohjeesta on ollut apua :-).

      Poista
  16. Kiitos hurjasti ohjeesta, sain repun tehtyä ja hieno tuli. :)
    Alla kuva:
    https://www.instagram.com/p/BAb9uwPOfhH/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno reppu ja hyvät muokkaukset :) Näinkin kuvan jo aikaisemmin ompeluryhmässä.

      Poista
  17. Kiitos superpaljon ohjeesta! Täällä valmistunut pelkistetty versioni: http://ompelusirkus.blogspot.fi/2016/03/reppu-se-pelkistetty-versio-olen-eri.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitoksista ja mukava, että ohjeella syntyneistä repuista saa kuvia :D

      Poista
  18. Kiitos ohjeesta! Kun yhdistät keskikappaletta sivukappaleisiin, niin ompeletko keskikappaleen vai sivukappaleen puolelta? Mietin miten saan kulmat siististi ommeltua. Eilen sain onnistuneesti taskun ommeltua ja huomenna olis tarkoitus koota reppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan reissussa niin näin viestisi vähän liian myöhään. Kappaleet kannattaa ommella niin, että vetoketju-pohjaosio on päällä ja etu/takakappale alla. Sillä tavalla saa helpommin kulman venytettyä muotoonsa.

      Poista
    2. Kiitos! Sain repun hyvin onnistumaan ja nyt on jo toinen leikattuna. Olette nähneet suuren työn ohjeiden tekemisessä -kiitos siitä!

      Poista
  19. Tosi hyvä ohje! Mahtuuko tänne koulukirjat? :D voisin yrittää kesälomalla tehä. Ja mostä tota kovikehuopaa saa? Ja minkä nimistä tuo päällikangas on? :) T: Sofia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän meidän reppukokoon menee a4, Finlaysonin kokoon ei. Kovikehuopaa saa ihan kangaskaupasta. Päälikankaaksi käy mikä tahansa joustamaton kangas. Jos on vähän paksumpaa puuvillaa / markiisia, niin tulee ryhdikkäämpi reppu eikä tukikankaan tarvitse olla kovin paksua.

      Poista
  20. Kiitos ohjeesta, hurautinpa tänään yhden repun näillä ohjeilla :)
    t. SariD

    VastaaPoista
  21. Hei.

    Mua hämää yks kohta ohjeessa. Nimittäin kantokahvat. Ohjeessä puhutaan lyhyemmästä ja pidemmästä vaikka ne leikataan yhtä pitkiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekoitatkohan olkahihnoihin? Ne ovat yhtä pitkät. Kantokahvojen pituudet on mainittu heti kohdan 10 alussa ja ovat tämän ohjeen repussa 36cm ja 48cm.

      Poista
  22. Moi! tuleeko kappaleisiin saumanvarat, vai ovatko ne jo kappaleiden mitoissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki palat sisältävät saumavarat :) Tätä on kysytty useamman kerran ja lisäsin siitä maininnan tekstiin :)

      Poista
  23. Wautsi! Hitsi kun osaisin tehdä repun itelleni... Ois hieno koulureppu. Kerrassaan ihana blogi teillä! Kiitos paaljon että näette vaivaa meidän lukioiden iloksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos <3 Tämä oli yksi kauneimmista kommenteista, joita ollaan saatu blogin aikana <3

      Poista
  24. Kiitos selkeästä ohjeesta. Tämä oli helpompi tehdä kuin kuvittelin. Meillä onnellinen eskarilainen sai aamulla repun selkään. :) Tytär valitsi itse kankaat ja etutasku pelkistyi pieneksi taskuksi. Mitään muuta pelkistettyä ei repussa olekaan; neljää kuosia, pitsiä ja nappeja. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että ohjeista on ollut iloa ja niiden avulla eskarilaisella uusi reppu. Kuulostaapa mahtavalta repulta ja varmasti on mieluinen kun on itse valinnut kankaat.

      Poista
  25. Mahtava ohje! Tämän pistän talteen pinterestiin ja toivon ettää ompelutaidot on kehittyneet siihen mennessä kun tälle on meillä tarvetta. On kyllä hieno! En vaan uskalla kokeilla vielä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Rohkeasti vaan kokeilemaan, vaikka harjoitusversiolla ensin jostain ei niin tärkeästä kankaasta, ei se loppupeleissä ole vaikeaa ;-).

      Poista
  26. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tämän avulla sain väkerrettyä itselleni mieluisan repun :) Itsekin joskus ohjeita näpertäneenä arvostan näkemäänne vaivaa! <3

    http://melkeinkuinuusi.blogspot.fi/2016/08/reppu-normaali-diy.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten upean repun oletkaan ommellut! Ja ihan mahtavasti toteuttanut kierrätysompelua!

      Poista
  27. https://goo.gl/photos/tWbo91vvihREcAcE6 täällä löytyy kolme reppua tällä ohjeella. Ohje on <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana nähdä ohjeella tehtyjen reppujen kuvia. Kiitos, kun laitoit linkin ja kauniita reppuja :)

      Poista
  28. Kiitokset äärimmäisen helposta ja ihanasta ohjeesta! ♥

    VastaaPoista
  29. Hei!
    Kiitti ihanasta ohjeesta! Täällä just reppua kokoan... ja tuli mutka matkaan.. miten mä sain näillä mitoilla tuosta vetoketjun sisältämästä sivukappaleesta kapeamman kuin pohjakpl..?? Ku olen kyllä seurannu ohjetta tarkasti ja leikannu kappaleetkin oikein. Tarkistinkin just mitat. Niin onko tuo päällikankaan pohjakpleen leveys varmasti 14 cm?

    -Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitat ovat oikein ja nyt helpottaisi kyllä kovasti nähdä kuva sun työvaiheesta. Hmm. Tuliko siitä paljonkin kapeampi kuin pohjakappale? Jos ei heitä kuin tyyliin sentin, niin kaventaisin pohjaa kylmästi sen verran.

      Poista
    2. Se sivukpl on kaksi senttiä kapeampi kuin pohjakpl. Tarkistin mita vieläkin uudelleen ja oikein ovat joten ainoa selitys lienee että olen ommellut vähän turhan reiluilla saumanvaroilla. Vetoketju kun on melko leveä niin siihenhän menee vähän "ylimääräistä"... se kun on 6mm ketju. Tälläistä metriketjua myy muuten usein autonverhouksia tekevät ompelimot.
      No, kavennan vaan sitten pohjaa ja teen vähän laihemnan repun... :)
      Jokatapauksessa kiitos ohjeesta!

      - Marjo

      Poista
  30. Kiitos koukuttavasta ohjeesta! Olen tehnyt neljä reppua ja kovasti etsin sopivaa kangasta viidenteen.. Tekemistäni repuista kolme löytyy blogistani http://lumireetta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ja ihan mahtavia reppuja olet tehtaillut! Todella mukava kuulla, että ohje on innostanut ompelemaan reppuja enemmänkin.

      Poista
  31. Minulla tuli eteen sama ongelma kuin yllä Marjolla eli sivukpl on jopa 3cm kapeampi kuin pohjakpl. Ohjetta olen tarkasti noudattanut ja mitatkin tarkistin kun tämän huomasin ja ne ovat kaikki kuten ohjeessa oli. Harmittaa ihan vietävästi, että tästä pitää nyt leikata laiheliini reppu. Ei vaan minun järkeeni mene, että missä meni vikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, mutta on tosiaan kovin vaikea sanoa missä meni vikaan näkemättä tilannetta. Toivottavasti reppu pääsee käyttöön laiheudesta huolimatta.

      Poista
  32. Täällä Kanssa tais mitat mennä päin prinkkalaa! Ja muutenkin.. huvittaa mikä on lopputulos. Pakko nukkuakin välillä :D ja joo mulla ei oo taitoja, eikä hermoja ja huono konekin:'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi, ja tosiaan jos näkisi lopputuloksen niin voisi mahdollisesti löytää ongelmakin. Mutta siitä se lähtee, ne taidotkin kehittyy ja taitojen kehittyessä ne hermotkin paranee ;-)

      Poista
  33. Kiitos ohjeesta! Vähän soveltelin kankaan kanssa, käytin vanhoja farkkuja, mutta muuten aikalailla tän ohjeen mukaan mentiin ja aika hyvä tuli! :) Mullakin jotenkin toi pohjakappale oli vähän leveä mutta veikkaan että se johtui ihan siitä että en osannut laskea, minkäkokoisia kolmoita tartteisin :D http://repsupuuhaa.blogspot.fi/2016/09/reppuselatys.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitähän tulikin varsin hauska ja hienosti toteutettu tilkkureppu, mahtava idea!

      Poista
  34. Kiitos hyvästä ohjeesta. Tein elämäni ensimmäisen repun tällä ohjeella, mutta hieman isomman vaan.

    VastaaPoista
  35. Kiitos mainiosta ohjeesta! Mulla tuli myös noin sentin vajaus sivukappaleen leveyteen. Luulen sen johtuvan siitä, että ompelin (metalli)vetoketjun melkosen läheltä hammastusta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä tulee tosiaan helposti pientä heittoa kuinka läheltä tai kaukaa vetoketjun hammastusta ompelee.

      Poista
  36. Ihana ohje, en vaan näe missään sitä kohtaa jossa kerrotaan kankaan menekki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emme ole tarkoituksella laittaneet sitä, koska menekkiä on aika mahdoton sanoa. Joustamattomien kankaiden täysleveys vaihtelee suuresti (110-170cm tai enemmänkin). Lisäksi sillä on suuri merkitys onko kankaassa sellainen kuosi, että se on pakko leikata määrättyyn suuntaan vai voiko käyttää kumpaankin suuntaan. Eli itse täytyy laskea paljonko kangasta kuluu. Sen saa kyllä helposti hahmoteltua esim. siten, että piirtää tarvittavat palat paperille vierekkäin niin paljonko kuin leveyteen mahtuu ja niin päin, kun ne tulee leikata. Sopiva palapelileikki ;)

      Poista
  37. Kiitos ohjeesta. Nyt on luettu kommentit ja sen verran ohjetta hyväksi kehuttu, että jospa sitä kankaan hankintaa ja tuumasta toimeen.

    ~jaana~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompeluiloa :) Tule sitten kertomaan millainen reppu syntyi ;)

      Poista
  38. Hei! Kiitos ohjeesta! Aattelin koittaa tehä vähän isomman repun, mutta en löytänyt tuolta vinkkaamastanne blogista mittoja. Oisko suoraa linkkiä sille sivulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatkohan Petit à petit and family -blogin ohjetta? Se löytyy täältä ja videosta löytyy mitat http://www.petitapetitandfamily.com/blog/titapetitandfamily.com/2013/08/diy-rectangular-backpack.html

      Poista
  39. jos tekee sekä repun että vuoren farkkukankaasta, millaista tukikangasta sinne väliin kannattaisi kovikkeeksi laittaa? vai riittääkö vain retkipatja selkään ja pohjaan, hiukan pelkään mitä ompelukone sanoo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sekä päällä että vuori on farkkua, ei se välttämättä kaipaa tukikangasta. Jos näppituntumalta tuntuu tarpeeksi jäykältä, jätä tukikangas laittamatta. En ompelisi retkipatjaa kiinni vaan tekisin sille taskun tms. mihin pujottaisin palan.

      Poista
  40. Kiitos loistavasta ohjeesta! Muutama reppu on tullut tehtyä http://lumireetta.blogspot.fi/2016/10/reppumaniaa.html?m=1 Nyt täytyy pitää vähän taukoa 😉

    VastaaPoista
  41. Kiitos hienosta ja seikkaperäisestä ohjeesta!

    Reppusolkia kannattaa kysellä myös paikallisilta suutareilta, he kun usein saavat niitä asiakkaiden laukkuihin vaihdella. :)

    VastaaPoista
  42. Munkin pitää tulla kehaisemaan miten mahtavan ohjeen ootte tehneet, kiitos paljon! Mää käytin vanhoja farkkuja, ja ihan jämäkkä tuli ilman tukikankaitakin: http://turroomista.blogspot.fi/2017/04/farkku-kankkeni.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitoksista ;) Farkkukangas tosiaan ei kaipaa lisäksi tukikangasta. Kaunis reppu <3

      Poista
  43. Aivan mahtava ohje! Olen sitä Kånkenia haaveillut mutta on sillä hintaakin. :/ Ja voi vielä tehdä oman näköisensä!���� Mahtuuko reppuun koulukirjat? Ihan oikeasti kiitos aivan mahtavasta ohjeesta!������

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tekemään reppukokoon mahtuu, Finlaysonin mittoihin ei

      Poista
  44. Kiitos ohjeesta täällä valmistui juuri farkkuinen reppu ja koululainen on onnellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla ja koululaiselle mukavaa opiskelua :)

      Poista
  45. Kiitos superhyvästä ja selkeästä ohjeesta!
    Tv. Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija ja kiva kuulla, että olet pitänyt ohjeesta.

      Poista
  46. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  47. Hei
    Kiitos erinomaisesta reppuohjeesta. Tein minimiehen repun mitoilla lahjaksi sukulaistytölle. Etukappaleen ja levän sivukappaleen tein tilkkutyönä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hauskalta, tilkuilla saa kivasti erilaisen ilmeen reppuun :-).

      Poista
  48. Täällä oli kommentteja siitä että sivukappaleet eivät passaa pohjan leveyteen. Sama kävi itselle ja rupesin laskemaan leveyksiä. Sivukappaleiden leveydet päällikankaassa on 14+5cm eli 19cm, tästä lähtee varmaan 1,5-2cm pois vetoketjun saumavaroissa ja ehkä 1cm tulee vetoketjusta lisää eli jää 18-18,5cm. Jos taitokseen menee 6-8cm niin jäljelle jää 10-12cm. Vai ymmärsinkö väärin ohjeen että taitoksen leveys olisi 1,5-2cm jolloin kangasta kuluu 3-4cm? :) mutta joka tapauksessa vuoren osalta kankaat 8+5 eli 13cm ja vetoketjun kanssa max 14cm, mutta koska vetoketjun kiinnityksessä lähtee taas 1-2cm leveyttä pois, ei lopullinen leveys mitenkään voi olla 14cm ja sopia pohjan leveyteen. Ainakin näin insinöörin logiikalla :)

    VastaaPoista
  49. Mä tulin tätä tutkimaan kun kaikki kehuu ja tekee. On alkanut kutkutwlla mieltä. Ja luultavasti kaikki tarvittava löytyy omista kaapeista paitsi tukikangas. Solkia ja remeleitä vanhoista rikkimenneistä repuista. Hamsteri kerää osat talteen ja nakkaa loput roskiin. Hmmm..koskahan ehtis...linkki menee nyt ainakin talteen

    VastaaPoista
  50. Huippuohje! Kiitos!! Syksyllä tallensin tämän sivun, nyt lomalla parissa päivässä valmis ☺ Tätä ennen ompelukokemus housun lahkeiden lyhentäminen 😂 Päätin luottaa ohjeeseen ja josko oisin perinyt suvun ompelutaidot (ilmeisesti jotain siirtynyt miullekki ..). Reppu onnistu muutaman ärräpään ja ratkomisen saattelemana täydellisesti. Moni ihmettelee tuota pohjan ja sivukappaleen leveyttä. Ite täsmäsin sen ommellessa vetoketjun läppää, läppä 2,5cm ommellusta saumasta. Näin mulla jäi päällikangas pohjan leveyteen (sivukappaleen vuorikangas jäi n.1cm päähän, mutta valmiina se ei näy mitenkään).

    VastaaPoista
  51. Kiitos yksityiskohtaisesta ohjeesta. Maailmankartta kankaan vahasin kolmeen kertaan Fjällrävenin vahalla ja kovikkeena kovikehuopa.

    VastaaPoista
  52. Saako tätä ohjetta käyttää jos aikoo myydä reput? Ihan kotiompelija olen. Reput eivät ole tilaustöitä vaan tekisin niitä ja myyn jos menevät kaupan :)

    VastaaPoista
  53. Kuinka paljon kangasta pitäisi ostaa ?

    VastaaPoista
  54. Missähän on kaavat? Sekä Finlaysonin että petit&petit sivut eivät aukea ��

    VastaaPoista
  55. Mä en nyt tajua, että miten saan nuo vuorikankaan etu ja takakappaleet kiinnitettyä. Siis minkä pinnan kiinnitän mihin? Mulla ne saumat jää koko ajan repun sisälle näkyviin.

    VastaaPoista