sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

DIY vauvan tai taaperon solmupipo

Vauvalle tai taaperolle on aika vähän pipo-ohjeita. Varsinkin poikavauvoille on vaikea keksiä pipomalleja, koska rusetit ja muut koristeet eivät oikein sovi. Peruspipo nyt aina menee ja talviversioon voi laittaa lankatupsun koristeeksi. Kevät- ja kesäpipoiksi olen ommellut omalle pojalleni trikoopipoja solmittavilla hiipoilla ja tässä ohje, jos olet tällaista kevyttä pipoa vailla. Menee tietenkin myös tyttöpuolisille lapsukaisille :)


DIY vauvan tai taaperon solmupipo

Tämä pipo on todella helppo ommella. Vaikka itse käytin tässä saumuria, myös ompelukoneen jousto-ompeleilla pärjää mainiosti. Tarvitset kaksi samanlaista pipopalaa joustavasta kankaasta (mitat kuvassa alla), joiden koot ovat noin 46x27cm taaperon pipoon ja vauvamalliin pari senttiä pienemmät.
1) Leikkaa siis kaksi samanlaista palaa. Pala on siis hieman ylöspäin kapeneva laatikko, joka jatkuu kahtena suikaleena yläkulmista. Taaperon pipossa palan alareuna on 26cm leveä ja yläreunan leveys ennen suikaleita 22cm. Suikaleet jatkuvat hieman viistosti ulospäin ja ovat n. 13cm pitkiä, alareunasta 5cm leveitä ja ylhäältä n. 2cm leveitä. Taaperon pipo on noin 48-50cm pääympärykselle sopiva.

Vauvan pipoon vastaavat mitat ovat: alareuna 21cm, yläreunan leveys ennen suikaleita 20cm, palan korkeus yläreunaan n. 29cm ja solmittavien suikaleiden pituus yläreunasta 13cm. Vauvan pipo sopii noin 44-47cm päänympärykselle.


2) Laita palat oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat sekä yläreuna. Itse ompelin saumurilla, kun sellainen tuosta pöydältä löytyy, mutta yhtä hyvin voit ommella ompelukoneen jousto-ompeleella. Saumurilla en saa tehtyä pientä kaarta suikaleiden yläosaan vaan ompelin ne erillisinä saumoina ja yläosa jäi kulmikkaaksi, mikä ei haittaa ollenkaan.

Vain alareuna jätetään siis ompelematta yhteen.3) Tämä kohta ei ole pakollinen, koska trikoo ei purkaannu, mutta tekee lopputuloksesta siistimmän. Huolittelin alareunan saumurilla ja sen voi jättää tekemättä varsinkin, jos on vain ompelukone käytössä.4) Käännä koko pipo ympäri ja yritä kääntää suikaleiden/hiippojen päät mahdollisimman hyvin eli siis pohjaan saakka ympäri.

5) Käännä alareunaa pipon sisälle 8 cm taaperon mallissa ja 7 cm vauvan mallissa. Ompele käännös kiinni päälipuolelta esim. kaksoisneulalla tai hunajakenno-ompeleella eli siis jollain joustavalla ompeleella. Ommel tulee siis siihen kohtaan, missä on kankaan alareuna sisäpuolella. Tarkoitus olisi saada ommel allaolevan kankaan yläreunaan, mutta ei haittaa vaikka se jossain kohtaa tulee myös reunan yli. Eikä haittaa, vaikka sauma ei olisikaan aivan suora. Se jää kohta taitoksen alle piiloon ;)

6) Käännä alareuna pipon päälle noin 5-6 senttiä, jolloin äskeinen ommel jää kunnolla taitoksen alle piiloon. Ompele taitos kiinni muutamalla pistolla molempien sivusaumojen kohdalta läheltä taitoksen yläreunaa. Voit ommella myös ompelukoneella pienen matkaa. Tämä taitos piilottaa alla olevan ompeleen ja samalla muodostaa korvien suojaksi useamman kerroksen kangasta.7) Solmupipohan ei ole solmupipo ilman solmuja! Siispä solmi hiipat makusi mukaan solmuille. Omani olen solminut muutaman sentin päähän yläreunasta.
Valmista tuli! Eikun pipo lapsen päähän ja ulos :)
-Jaana-

2 kommenttia: