torstai 25. syyskuuta 2014

DIY fold over clutch

Minulta pyydettiin ohjetta fold over clutch tyylisen käsilaukun tekemiseen, taannoisen laukkupostauksen pohjalta.
Minulla oli joka tapauksessa työlistalla yksi lahjaksi menevä laukku ja sitä tehdessäni napsin sitten kuvia vaiheista.DIY Fold over clutch

Laukkuun tarvitset:
nahkaa tai keinonahkaa
vetoketjun
nepparit
satiinivinonauhaa (ei välttämätön)
sopivaa ompelulankaa (mulla 100 Coats, 80 olisi parempi)


***********************


Tässä palat on leikattu. Iso pala on leikattu molemmista päistä vinoon.
Leikkasin nahan kaksinkerroin niin, että pidempi sivu on 33cm (66cm kokonaisuudessaan) ja lyhyempi sivu 26cm (52cm kokonaisuudessaan).
Leveyttä palalla on 22cm.
Rannehihnan mitat on 3cm x 50cm. 
Laukun lopulliset mitat on taitettuna leveys 19cm ja korkeus 18cm.Ompelin ensin rannehihnan kaksinkerroin ja siistin leikkaamalla reunan tasaiseksi. Reuna jää huolittelematta, mutta siihen voisi laittaa vaikka sitä jotain massaa mitä näkee valmistuotteissakin saumoissa. Itse en löytänyt vastausta, että mitä se on ja mistä sitä saa, niin jätin ihan avoimeksi.Sitten mitataan neppareiden paikat ja painetaan nepparit paikoilleen. Nepparin toinen kanta on kiinnitetty 6cm:n päähän vinosta reunasta ja nepparin vastakappale n. 11 cm:n päähän toisesta kannasta. Tarkista, että kiinnität nepparit oikein päin, eli että saat tämän kangaskappaleen taitettua nepillä kiinni toisiinsa.
Ja tältä pala näyttää kun nepparit kiinnitetty:Sitten ommellaan vetoketjun toinen puoli toiseen vinoreunaan kiinni. Vetoketju asetetaan oikea puoli nahan oikeaa puolta vasten ja itse kohdistin vetoketjun niin että se metallinen stoppari tuli n. puoli senttiä irti siitä pitkästä reunasta.Käännetään vetoketjun sauma nurjalle ja tikataan vetoketjun vierestä.
Tässä kannattaa käyttää aika pitkää tikkiä, minulla oli muistaakseni 4,5 käytössä.Sen jälkeen viisto reuna näyttää tältä:Tämän jälkeen ommellaan vetoketju kiinni toiseen vinoreunaan. Itse ompelen tämän niin että vetoketju on kiinni niin on helpompi kohdistaa oikeaan kohtaan. Taas kappaleet oikeat puolet vastakkain ja vetoketjun oikea puoli myös vasten nahan oikeaa puolta.Ja taas tikataan oikealta puolelta vetoketjun vierestä pitkällä tikillä. Tämä vaihe on helpompi tehdä niin että vetoketju on avattuna.Sitten pitäisi näyttää tältä:Sitten kannattaa valmiiksi hahmotella rannehihnan paikka ja aika hyvä tulee niin että sen hahmottelee puoleen väliin neppareita. Huomaa, että tässä kuvassa hihna on vielä väärässä välissä.Tässä vielä paremmin hahmottuu hihnan korkeuden paikka.Sitten hihna laitetaan oikeat puolet vastakkain olevan kassin väliin siihen paikkaan mihin se oli hahmoteltu. Tarkista vielä, että hihna kulkee suorassa eikä siinä ole kierteitä.Tikkaa hihna paikalleen. Ja tarkista, että tikkasit sen oikein päin oikeaan väliin. Tätä on ikävä lähteä korjaamaan jo valmiista laukusta.Sitten jatketaan työstöä kassi oikeat puolet vastakkain ja ommellaan pitkät sivusaumat. Itse ompelin nämä niin, että se vinonauha on jo mukana tässä kohtaa eli tulee yhdellä ompeleella sekä sauma kiinni että vinonauhan toinen sivu.  Eli siis vinonauhan oikea puoli vasten laukun nurjaa puolta ja tikkaus n. puolen sentin päästä reunasta.Tämä ei tietenkään ole välttämätöntä, vaan voit jättää saumat ilman nauhaakin kun purkaantumisvaaraa ei ole.Vetoketjun pään ompelin kiinni vinonauhan alle. Tämä ei mennyt ihan niinkuin olin suunnitellut niin seuraavalla kerralla jätän sen vetoketjun pään vaan irralleen ja satiinivinonauhaa ommellaan vetoketjuun saakka niin pitkälle kuin sivusaumaakin.


Käännetään lerpattava vinonauha sauman yli ja tikataan toiselta puolelta kiinni.
Sitten vaan toiselle puolelle sama juttu, joko nauhan kanssa tai ilman.
Tässä kohtaa kannattaa muistaa avata vetoketju ettei ompele laukkua pussiin. 
Vetoketjun avaaminen ei kovin helposti onnistu jos unohtuu kiinni ja ompelee saumat.Tältä kassi näyttää kun sen on kääntänyt oikein päin.Sitten ei muuta kuin kamat kassiin ja menoksi.Tässä vielä kuva toisenvärisestä laukusta ja siitä miltä laukku kädessä roikkuessaan näyttää.-Minna-

4 kommenttia:

 1. Onko nää molemmat samankokoisia? Kiitos hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Suunnilleen samankokoiset ovat, joitain millejä heittää suuntaan tai toiseen.

   Poista
 2. Olipa hyvät ohjeet ja laukku on tosi tyylikkään näköinen kädessä, kiitos :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kanneli!
   Toivottavasti on avuksi ohjeet laukunteossa ;-).

   Poista